Zwierig zout

Agnes Goyvaerts

Doe eens een Salt Bae. Een wat? Het antwoord staat op Instagram. Kijk en verbaas je, samen met mij, hoe het zouten van een stuk geroosterd vlees volstaat om honderdduizenden fans achter je te krijgen. De zwierige zouter is Nusret Gökçe. Een slager. Een Turk. Een idool.

Tien jaar geleden was het moeilijk voor te stellen dat je een slager in een andere stad bij naam en toenaam kende. Dat hij in een talkshow zat en in ‘de boekskes’ stond. Dat zijn naam op de menukaart van een chique brasserie stond, als leverancier van de pepersteak. Niets is echter voor altijd. Terwijl vegetarisch en vegan eten veld wint, worden slagers rocksterren. Chiazaad tegen chianinarund.

Nu kende het buitenland al langer enkele celebrity butchers. Toscanereizigers zijn misschien al eens gestopt in Panzano, bij Dario Cecchini. Hij verkoopt vlees als een Pavarotti, met grote gebaren en provocerende uitspraken. De Ierse slager Jack O’ Shea kreeg de bijnaam rock-‘n-roll butcher, want hij heeft lang haar en speelt gitaar. In België is zijn liedje uitgezongen, want zijn Chophouse in de Dansaertwijk kwam nooit van de grond. Hendrik Dierendonck, voor wie liefhebbers van gerijpte tussenrib uit de verste hoeken van het land naar Sint-Idesbald reizen, kon zijn karkassen in één moeite ophangen in de winkel van de failliete rockster.

Maar het laatste fenomeen uit de slagerswereld heet Nusret Gökçe. 32 jaar, met zes restaurants ‘Nusr-Et’ in Turkije, één in Dubai en binnenkort één in New York en in Londen. Meer dan voor zijn vlees is Nusret bekend voor zijn looks en de zwierige manier waarop hij met vlees aan de slag gaat. Als O’Shea rockt en Cecchini zingt, dan danst Nusret. Immer in een wit T-shirt (met diepe halsuitsnijding) en zwart mouwloos vest, een rond zonnebrilletje en onberispelijk getrimd gezichtshaar. Hij roostert, versnijdt en dan… laat hij het zout nederdalen. Dat doet hij van hoog, met een wat nuffig handje (zoals slechte mensen weleens een verwijfde homo willen imiteren). Het leverde hem de hashtag Salt Bae op en het is een nieuw, universeel gebaar. Voetballers ‘doen een Salt Bae’ als ze gescoord hebben, Londense tabloids kunnen er niet genoeg van krijgen. Zijn Instagramvideo is intussen al meer dan twaalf miljoen keer bekeken. Onlangs is Leonardo Di Caprio gesignaleerd in Nusr-Et in Dubai. Moet ik nog meer zeggen?

Tekst Agnes Goyvaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content