Geen ronkende verklaringen en theorieën bij David Driesen en Tom Verschueren van het Mechelse bureau dmvA Architecten. Zij houden van eenvoudige oplossingen en korte antwoorden. Hun bescheiden uitleg staat zelfs in contrast met hun oeuvre, dat behoorlijk rijk is aan vormen, kleuren en oplossingen. Op hun site merk je ook dat ze best van een originele aanpak met wat spektakel houden. Dat geldt onder meer voor dit project met zwembad op het dak. "En toch zit alles weer simpel in elkaar", zegt David Driesen. "W...

Geen ronkende verklaringen en theorieën bij David Driesen en Tom Verschueren van het Mechelse bureau dmvA Architecten. Zij houden van eenvoudige oplossingen en korte antwoorden. Hun bescheiden uitleg staat zelfs in contrast met hun oeuvre, dat behoorlijk rijk is aan vormen, kleuren en oplossingen. Op hun site merk je ook dat ze best van een originele aanpak met wat spektakel houden. Dat geldt onder meer voor dit project met zwembad op het dak. "En toch zit alles weer simpel in elkaar", zegt David Driesen. "We hebben de bestaande bebouwing quasi volledig bewaard en hebben voor dat bad alleen de structuur met enkele betonnen balken versterkt." Het pand, vooraan deels zeventiende- en negentiende-eeuws en achteraan vroegtwintigste-eeuws, ligt in het Brusselse. "Het voorhuis werd bijna integraal bewaard. Alleen achteraan werden enkele latere, storende aanbouwsels afgebroken. Maar de binnenstructuur bleef grotendeels zoals die was. We hebben alles alleen versimpeld en ietwat opengetrokken, zonder de tussen-muren te slopen. Zo blijven de kamers met elkaar verbonden." Veel architecten halen binnen alles weg om grote loftachtige ruimtes te creëren, meestal over de gehele breedte van het perceel. Daardoor wordt het inwendige ritme van kamers en gangen wel eens verstoord. In dit pand bewaarden David en Tom zelfs de bovenlichten, delen van het stucwerk en de meeste houten vloeren. De donker gebeitste vloeren en de talrijke witte wanden zorgen voor mooie doorzichten. Met dit recept werd ook de achterbouw aangepakt, een vroegere school, met een oude betonstructuur. Dit gedeelte wordt als kantoor gebruikt. Doordat het gebouw een ruïne was en er geen interieurelementen bewaard waren, konden de architecten het gebouw strak vormgeven. "De muren werden eenvoudig gekaleid. We combineerden ook ruw en glad beton. Op het dak hebben we het zwembad helemaal bekleed met polyurea, een licht elastische kunststof, ideaal voor daken en zwembaden", legt David uit. De combinatie van het water met de witte kunststof, gespoten op een strakke betonstructuur, met op de achtergrond het oude kerkgebouw dat op een gebeeldhouwde rotsblok lijkt, is gewoon overweldigend. Zoiets verwacht je niet in een stedelijke omgeving. Dat verhevigt nog de ervaring. Info : www.dmva-architecten.be DOOR PIET SWIMBERGHEDE COMBINATIE VAN HET WATER EN DE WITTE KUNSTSTOF, MET DAARACHTER HET OUDE KERKGEBOUW, IS OVERWELDIGEND ZOIETS VERWACHT JE NIET IN EEN STEDELIJKE OMGEVING. DAT VERHEVIGT NOG DE ERVARING "WE HEBBEN ALLES VERSIMPELD EN OPEN-GETROKKEN, ZONDER DE BINNENMUREN TE SLOPEN"