Stijlvol logeren in een jaren-’50-decor, het kan weer in het Mallorcaanse Hotel Portixol, dat onlangs met veel liefde werd gerestaureerd door een Zweeds echtpaar.

H otel Portixol zou een ideaal decor vormen voor een of andere film voor cinefielen in technicolor. Een prachtige prent met even prachtige acteurs en actrices, maar niet gespeend van een vleugje humor. Het ‘optrekje’ met 23 kamers staat in een stille havenbuurt, buiten het centrum van Palma de Mallorca, en heeft een natuurlijke aura van exclusiviteit. Ook qua stijl is het een juweeltje. Het werd ontworpen in 1956 door de Spaanse architect García Ruiz en zit boordevol architectuurelementen uit de jaren ’50, zoals strakke lijnen, details in chroom en veel glas. Hoewel het hotel duidelijk Spaanse roots heeft, was het een Scandinavisch echtpaar dat ervoor zorgde dat het triomfantelijk de ‘overgang’ naar de 21ste eeuw kon trotseren.

Mikael en Johanna Landström kwamen in contact met het eiland Mallorca door hun werk in opdracht van een Zweedse hotelketen. Ze vielen voor de charme van de streek en dat ze hier ooit een eigen hotel zouden uitbaten, leek de natuurlijkste zaak van de wereld. “Hier wonen en werken werd ons hoofddoel. Wij hielden meteen van de prachtige omgeving, de cultuur en de internationale sfeer. En uiteraard werden we als Zweden vooral bekoord door het mooie weer.” Toen ze in 1997 Portixol kochten, was dit nochtans een uitdaging van formaat. “Het zag er redelijk vervallen uit. Gek genoeg waren we gemakkelijk te overhalen”, weet Mikael Landström nog. “Het gebouw bood voldoende licht en ruimte, maar was toch klein genoeg om een intiem karakter te bewaren. We wisten meteen dat we gevonden hadden wat we zochten.”

Ze namen een architect uit de streek onder de arm, Rafael Vidal, en gingen samen aan het werk om het verwaarloosde interieur, het restaurant en de omgeving van het zwembad te renoveren. “We hebben getracht alles zo goed mogelijk in zijn oorspronkelijke staat te herstellen en ‘onsympathieke verbeteringen’ weg te halen die in de loop der jaren waren aangebracht”, vertelt het echtpaar enthousiast. Eén van de zwaarste dobbers was wel de constructie van een ongewoon koperen dak op het restaurant. Door de zilte zeelucht is dat al helemaal groen, vreemd genoeg bijna dezelfde tint als het logo en het briefpapier van het hotel. Origineel meubilair uit de jaren ’50 werd in zijn vroegere glorie hersteld. Met name de stoelen in de bar, overtrokken met een opwindend dierenmotief door de Nederlandse stoffenontwerpster Fanny Aronsen, en de decadente ligbanken voor zonnebaders langs het 18 meter lange zwembad van het hotel. Ook een plaasteren zeekreeft kreeg een nieuw leven. Dit overblijfsel van de bouwvallige gevel werd als decoratie aangebracht tegen de ontvangstbalie van het hotel.

Het interieur van Hotel Portixol is onvervalst Scandinavisch: blank hout, eenvoudig meubilair en wit bedlinnen, waarmee de mediterrane hitte op een afstand gehouden wordt. “Omdat de Spaanse stijl traditioneel vrij flamboyant is, dachten we aanvankelijk dat we alles zouden moeten invoeren”, zegt Mikael. “Toch is het grootste deel van het meubilair afkomstig uit Valencia en Barcelona.” Op nog andere plaatsen werden bedden en boekenkasten door het echtpaar zelf ontworpen en door vaklui ter plekke vervaardigd, in een zeer stevige soort teakhout. De vloeren zijn in koele terrazzo (soort sierbeton). De accessoires in de badkamer zijn Scandinavisch en het zijn Deense slakken in glas die de muur van de lobby versieren.

Niet alleen uit esthetische maar ook uit praktische overwegingen werd aandacht besteed aan de details. Het echtpaar Landström heeft echt aan alles gedacht waarmee ze klanten kunnen plezieren: cd’s, video’s, internetverbinding, boeken (in de eigen bibliotheek van het hotel) en badjassen. “Wij streven onafgebroken naar een ontspannen en persoonlijke dienstverlening, maar zonder dat die opdringerig wordt.”

De culinaire reputatie van Hotel Portixol is ook iets om trots op te zijn. In de jaren ’60 en ’70 was het hotel weinig meer dan een ‘bijkomende service’ van het restaurant, dat naam en faam had over heel het eiland. De Zweedse keukenchef Annamaria Klintberger is erin geslaagd de reputatie van het restaurant opnieuw op het niveau van weleer te brengen. Op de zeer geïnspireerde spijskaart staan combinaties als spijkerrog met chorizo, kalfslever met fetakaas, lamsvlees met houmous en koriander. Zeevruchten en vis zijn hier natuurlijk de ultieme lekkernij. Zelfs de Mallorquinos (autochtone inwoners van Mallorca) vinden dat hier de beste vis van het hele eiland klaargemaakt wordt.

Sedert de heropening in augustus 1999 bestaat de clientèle van Hotel Portixol uit architecten en fotografen op zakenreis, maar ook uit vakantiegangers op zoek naar dat-net-iets-anders. Als vakantiebestemming heeft Mallorca uiteraard heel wat troeven. Het strand ligt op 200 meter van het hotel en in de buurt vind je ook een aantal schitterende golfcourses. De sfeervolle oude hoofdstad Palma ligt op amper twee kilometer wandelafstand. De gasten van Hotel Portixol staan wel voor een delicieus dilemma: hebben wij eigenlijk wel zin om deze heerlijke site te verlaten?

Portixol Hotel & Restaurant, Calle Sirena 27, 07006 Palma de Mallorca, Spanje. Tel. : +34-971 27 18 00. Fax: +34-971 27 50 25. E-mail: hotel@portixol.com, www.portixol.com. Prijs voor een tweepersoonskamer met ontbijt (ze hebben bijna allemaal uitzicht op zee): vanaf 20.000 pesetas (een kleine 5000 frank).

Anna Lambert / Foto’s Hotze Eisma-Taverne Agency / Productie Ulrika Lundgren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content