In de zoutpannen

Elegant plukt Mathilde Boulot na schooltijd de zoutkristallen van het wateroppervlak. Als jonge tiener weet ze nog niet of ze het werk van haar vader zal verderzetten, maar de techniek om de fleur de sel voorzichtig te oogsten, heeft ze in ieder geval goed beet. Papa Laurent is al veertien jaar actief als paludier (zoutpanarbeider) , een naam die overigens alleen in dit gebied mag gebruikt worden. "Ik leerde het beroep van zoutwinner omdat werken in en met de natuur me een echte uitdaging leek", vertelt Boulot. "Het zoutmoerasgebied van Guérande in het zuiden van Bretagne omvat zo'n 1700 hectare en biedt werk aan 290 paludiers." Veertig van hen zijn vrouwen. Het zout uit dit immense en unieke natuurgebied is wereldvermaard om zijn particuliere, zachte, intense smaak. Voorzien van een label rouge - Fransen zijn meester in het beschermen en promoten van hun kwaliteitsproducten - geniet dit zout in heel de culinaire wereld bekendheid.
...