In een van de oudste hotels van het Zoute is de sfeer van weleer voor een groot stuk intact gebleven. De gastvrijheid eveneens.

:: Hotel Carlton, Albertplein 14,

8300 Knokke-Zoute, 050 60 31 71,

fax 050 61 04 65.

Het Carlton is één van onze oudste liefdes, als terras tenminste, waar de beste koffie van de kust wordt geserveerd en een Pimms nog altijd behoorlijk populair is. En waar het Albertplein sinds jaren als Place m’as-tu vu wordt omschreven. Habitués eten hier over de middag garnaalkroketten, een salade niçoise of een toast met zalm, en in het weekend worden de nieuwste auto’s met de mooiste meiden zomaar voorgereden. Achter het terras bevindt zich een gelagzaal met bar, waar doorgewinterde terrasgangers zich alleen bij de ergste stormen terugtrekken bij de haard en er neerzakken in kleine, doorleefde fauteuils. Drie treden hoger bevindt zich een unieke bruine ruimte met een indrukwekkend glas-in-loodraam en een sfeer uit vervlogen tijden. Daar staat nog een piano en wie goed kijkt, ontdekt onder het tapijt de parketvloer waarop ooit de thé dansants plaatsvonden.

Het Carlton werd in 1925 geopend als een van de eerste hotels in het Zoute, met 125 kamers, 55 badkamers en verscheidene salons. Het overgrote deel ervan werd in de loop der jaren als appartement verkocht. Het huidige hotel, waar mevrouw Hoestlandt en haar man (die er een kwarteeuw maître d’hôtel was geweest) in de jaren tachtig neerstreken, telt achttien kamers, waarvan de helft op het plein en over zee uitkijkt. Sommige werden wat opgefrist, enkele vernieuwd. Ze zijn ruim, bezitten een terras of een loggia, ogen lichtjes ouderwets, maar hebben hun ziel behouden, en dat is tegenwoordig zeldzaam.

Zelf kozen we voor kamer twee op de eerste verdieping, die als de meest vernieuwde geldt, en waar het ’s winters absoluut rustig is. ’s Morgens voeren de meeuwen er boven het plein allerlei kunstjes uit, ’s avonds is het genieten van de zon die de zee een zilveren schijn geeft. In een kleine zithoek staan twee fauteuils, op het bed ligt een uitstekende matras en aan de tafel wordt ’s morgens een ontbijt opgediend met broodjes, kaas en hesp, confituren, fruitsap en een gekookt eitje. Wie tot halfnegen kan wachten, kan dat ontbijt ook in de gelagzaal beneden gebruiken en ziet dan het Zoute langzaam tot leven komen.

Het Carlton-hotel telt achttien kamers die tegen 80, 90 (achteraan), 110 en 125 euro (voorzijde) worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content