Zondagse kip

© Foto Anthony Florio

Een recept van chef Martin Volkaerts.

Voor 4 personen

  • 1 Mechelse koekoek
  • Hooi
  • 6 takjes bonenkruid
  • Gerookte zoete paprika, naar smaak
  • Enkele blokjes gezouten boter
  • 40 g parmezaan
  • 200 g polenta
  • 250 ml gevogeltefond
  • Zout en peper

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Breng op hoog vuur 60 cl water aan de kook (4 x het volume van de polenta).

2. Vul het binnenste van de Mechelse koekoek met hooi en 3 à 4 takjes bonenkruid.

3. Leg de kip in een ovenschaal. Kruid het vel met gerookte zoete paprika, zout en peper.

4. Leg enkele blokjes gezouten boerenboter op de kip.

5. Braad de kip ongeveer 1u15 in de oven. Bedruip ze om de 15 minuten met wat braadsap.

6. Rasp de parmezaan.

7. Leg een spatel klaar en een grote plaat bedekt met lichtjes met olie ingesmeerd bakpapier (om de polenta na het koken uit te spreiden).

8. Doe de polenta in kokend water met zout en peper. Draai het vuur lager, roer regelmatig om.

9. Kook de polenta 5 minuten.

10. Neem van het vuur, voeg de parmezaan toe, roer goed om. Smeer met de spatel een laag van 1 centimeter uit op de plaat. Plaats in de koelkast om op te stijven zodat de polenta stevig genoeg is om te versnijden en te bakken.

11. Neem de kip uit de oven, vang het braadsap op in een pan, voeg de gevogeltefond en de rest van het fijngehakte bonenkruid toe. Laat op hoog vuur inkoken tot 2/3.

12. Verwarm de frietketel tot 180°C. Snijd de polenta in blokjes of frietjes en frituur ze bruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met zout en peper. Dien op met de kip.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content