Zomeruur

© ILLUSTRATIE SARAH VANBELLE

Survivaltips voor het warme seizoen

Deel 3: Ode aan de dresscode

Dressy casual vermeldde de uitnodiging voor de Antwerpse openingsavond van het nieuwe Cirque du Soleilspektakel Corteo. Wat moet een mens daarbij uit de kast halen ? Is dressy casual een wat flitsender formulering voor het belegen sport habillé ? Voldoen de betere jeans met een kleurige bloes aan de verwachtingen ? Want voor een verkleedpartij tussen werk en avondlijk vertier is er helaas geen tijd.

Nu, zolang ik niet zelf aan de trapeze moet hangen, is de outfit geen probleem. Maar is dat nu een indruk, of maakt de dresscode de laatste tijd opnieuw opgang ? Geen film- of musicalpremière, of een mens krijgt er vestimentaire instructies bij : retro glam of stylish black with a touch of red of kind of blue. In het Engels klinkt het allemaal een tikkeltje kosmopolitischer. Bij Studio 100 geldt de kledingcode godzijdank alleen voor het kleine grut : ik zie mij nog niet als Mega Mindy of Maid Marian op lijn 2 stappen.

Sowieso dienen dresscodes in Vlaanderen vooral om genegeerd te worden. Staat er ‘stadskledij’ op de uitnodiging ? Showbizz Bart en Jo De Poorter uitgezonderd verschijnt het mansvolk eendrachtig in jeans en ruitjeshemd. Ook een populair fenomeen : moeder de vrouw die zich in een cocktailjurk en hoge hakken gestort heeft, en manlief die daar in zijn favoriete kabeltrui naast loopt, met zo’n balsturige blik van : aan mijn lijf geen polonaise.

Nu kan een dresscode best wel nuttig zijn. Zo kreeg ik vorig jaar in Ibiza van een stel Hollanders een uitnodiging voor een boottochtje bij zonsondergang. Ik zag mij al staan aan de reling van een klein motorjacht, exotische cocktail in de hand. Nooit zo hard uitgelachen geweest als toen ik in een wikkeljurk en wufte sandalen langs een laddertje van de kade in een rubberboot kroop. “O, o, wat zijn die Belgen stil.” Wat wil je, als het flesje Heineken tegen je tanden klappert.

Of die keer dat ik in Cabo Verde een lichte zonnejurk aantrok om een eilandrondrit te maken. Achter in een pick-up truck zo bleek, waarna er een nijdige zandstorm opstak. Op een zandsculpturenfestival ware ik beslist in de prijzen gevallen. Dé dresscodesurvivaltip voor de zomer ? Aandachtig het weerbericht consulteren, eerder ‘under’- dan ‘overdressen’, en in geen geval Hollanders vertrouwen.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content