Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (446), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Vergeleken bij de klassieke fles, biedt de bag in box-verpakking talrijke voordelen. Zo is er geen twijfelachtige kurk meer nodig. Een niet te onderschatten pluspunt, want het verlies van wijn door gebrekkige kurken met kurk-smaak wordt geraamd op ongeveer één procent van het totaal. Bijkomend voordeel van de bag in box is dat het gewicht verhoudingsgewijs lager ligt, wat het transport goedkoper maakt. Bovendien kan zo’n zak in een doos niet kapotvallen, in tegenstelling tot de fles Mouton 1947 die onlangs uit de handen van haar ontroostbare eigenaar duikelde om op de keldertrap kapot te stuiteren.

Flessen stapelen moeilijk en achteraf is het telkens zo’n gesleur naar de glasbak. Hou je nog een restje wijn over, dan oxideert dat snel in een half-lege fles. De lucht eruit pompen is niet echt een oplossing, want het boeket wordt daardoor beschadigd. Bij wijn uit een box daarentegen krimpt de binnenzak als er getapt wordt uit het kraantje. Er kan dus geen lucht naar binnen, zodat er ook geen oxidatie optreedt.

Het gebruik van glazen flessen heeft lange tijd aanleiding gegeven tot mythes allerhande, die samenhingen met het beroep van sommelier ofte ‘flessenopener’. Je kan erom rouwen, maar met de bag in box heeft dat beroep veel van zijn glans verloren. Nogal wat sommeliers staan onder het gezag van de chef-eigenaar in de keuken. Ze zijn niet veel meer dan verkopers die de hongerige klant iets ‘nieuws’ willen aansmeren. De prijs daarvan is wazig en kan op de kaart onfatsoenlijk hoog worden opgedreven. Maakte de schroefdop de kurkentrekker al nutteloos, dan heb je tegenwoordig ook geen sommelier meer nodig om een karafje uit een bag in box te laten vollopen.

Een en ander heeft ertoe geleid dat de verkoop van flessenwijn via de horeca in tien jaar tijd zo ongeveer gehalveerd is.

Beaujolais Villages, 3 liter

Goede, normale kleur en een neus van zacht rood fruit. Puntige smaak van fruit met een licht fris-zuur accent. Voor de zomerse tuin.

Delhaize : 17,90 euro.

Les Truffiers, Côtes du Rhône, 3 liter

Goede, normale kleur en een dis-crete maar fijne neus. De smaak is van een goede kleine tafelwijn.

Delhaize : 16,45 euro.

Le Cavalier Roi, Bordeaux 2014, 5 liter

Goede kleur met een nuance van vers en een discrete neus met een verre toets van cabernet. De smaak is evenwichtig en geknoopt. Goede kleine wijn.

Colruyt : 20,16 euro.

La Roubine, Côtes du Rhône 2014, 3 liter

Wat licht van kleur, maar wel een mooie neus van rood fruit. De smaak is soepel en evenwichtig. Goede, eenvoudige wijn.

Colruyt : 11,69 euro.

Montagne Saint-Emilion, 3 liter

Goede, normale kleur en in de neus een toets van rijpe merlot, gedroogde pruimen. De smaak is evenwichtig en stevig met een klein, stroef accent. Eenvoudige wijn.

Carrefour : 18,99 euro.

Cellier des Dauphins, Côtes du Rhône, 3 liter

Lichte kleur met een nuance van vers en een stevige neus. De smaak is aangenaam soepel en evenwichtig. Goede, wat korte wijn.

Carrefour : 16,15 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE – FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content