Het festivalhoogtij komt er weer aan: van opera tot pop, van theater tot circus, op weiden, in tenten of in feeërieke decors. Een selectie uit binnen- en buitenland.

BELGIE

ANTWERPEN

Free Music: ooit een anti-Middelheimfestival, nu het jaarlijkse broedsel van een muzikantenpool die in alle vrijheid en alle mogelijke combinaties hun muziek ter plaatse proberen te bedenken, uitvinden en ontdekken. Ook de avontuurlijke luisteraar ontdekt pareltjes in deze wervelende notenplas. Vorig jaar in extremis nog van begin augustus naar november verschoven wegens subsidieperikelen. Dit jaar weer op 7 en 8/8 in Theater Zuidpool, met o.a. Fred Van Hove, Tony Oxley, het MLB III trio en vocaliste Jeanne Lee.

Tel. (03) 230.60.75; www.jazzinbelgium.arc.be/clubs/festival.htm

Alegría: twee jaar geleden zorgde het Cirque du Soleil voor een absolute zomerhit met Saltimbanco. Deze zomer zijn ze terug, met Alegría: een fascinerende mix van circus, acrobatie, theater, dans en show en een amalgaam van muziek, live gebracht. Van 22/7 tot 23/8 op de gedempte Zuiderdokken in Antwerpen.

Tel. 0800/7196403

Voodoo & traditie: het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis is dicht in juli, maar programmeert in juni nog twee mini-festivalletjes. Onder het kopje Plattelandsvoodoo uit Haïti kan men er van 4 t/m 6/6 o.a. Ti-Coca/Madame Nerval & ses Disciples meemaken. Van 9 tot 14/6 is er het Festival Traditionele Muziek: Oost-Afrika en Indische Oceaan met o.a. Setona (Soedan), Wagogo (Tanzania), Mila na Utamaduni (Zanzibar) en Azmari (Ethiopië).

Tel. (03) 248.01.00; www.dma.be/cultuur/zuiderpershuis; e-mail: wereldcultuur@atms.be

Zomer van Antwerpen: aan zijn 4de editie toe, met intussen vaste waarden als het reizend podium Muziek in de Wijk en openluchtfilms aan de Scheldekaaien. Verder ‘poëtisch trapezewerk’ met Kayassine, het hedendaags ‘openluchtoratorium’ Effluves van Collectif Organum en een rits andere evenementen. Van 5 t/m 30/8.

Tel. (03) 224.85.11

BOECHOUT

Sfinks Festival: de 23ste editie alweer van een festival dat “in binnen- en buitenland gekend is als dé ontmoetingsplaats voor artiesten uit de hele wereld, avontuurlijke muziekliefhebbers én hun kinderen.” Een muzikaal feest dat de kracht van culturen toont, met andere woorden, zoals men dat al 15 jaar doet. Een hele boterham overigens: van 25 t/m 29/7 zijn er gratis festivalconcerten in het Sfinks Café, van 27 t/m 31/7 zijn er Sfinks workshops, op 30/7 vanaf 16 u. zijn er gratis concerten en een kinderfeest, op 31/7 is er vanaf 18 u. Festa do Brazil (met o.a. Jorge Benjor, maar zonder Daniela Mercury die afgezegd heeft). En dan zijn er de twee echte festivaldagen (1 en 2/8) met o.a. La Familia Valera Miranda, Kadda Cherif Hadria, Susana Baca, Gnawa, La Charanga Habanera, Xu Chao Minh, Eleftheria Arvanitaki, Extra Musica, Nenes, Monique Seka en Wimme.

Tel. (03) 455.6944; www.sfinks.be; e-mail: pdgroote@sfinks.be

BRUGGE

Cactus Festival: het is opvallend dat sommige festivals, ondanks een Europees festivalaanbod, er toch iedere keer in slagen eigen accenten te leggen. Cactus blijft ook dit jaar, wat dat betreft, op de eerste rij staan. Het Minnewaterpark krijgt op 10/7 o.a. Dead Man Ray en Andrew Dorff over de vloer, op 11/7 Die Anarchistische Abendunterhaltung, Alabama 3, Julian & Damian Marley, Bobby Byrd en een band waarin o.m. Fred Wesley, en Paul Weller. Op zondag 12/7 kondigt men Grand Orchestre Taarab de Zanzibar uit Tanzanië aan, Oliver Mutukudzi & The Black Spirits uit Zimbabwe, Compay Segundo uit Cuba en Marisa Monté uit Brazilië.

Tel. (050) 33.20.14; e-mail: cactus@unicall.be

Klinkers ’98: tussen 21/7 en 8/8 vormt de binnenstad van Brugge voor de 4de keer het decor van deze culturele zomerhappening. Nog meer dan in het verleden wil men de stad bij het gebeuren betrekken. De grotere buitenconcerten spelen zich af tegen historische gevels en tijdens een drietal binnenconcerten kan men op een verrassende manier kennismaken met typische kroegen. Het Astridpark wordt omgevormd tot openluchtbioscoop. Liggen reeds vast: Cassandra Wilson (21/7 Gruuthuse), Triology (24/7 Burg), Mau Mau (25/07 Burg), Richard Thompson (30/07 Gruuthuse), Sierra Maestra (31/7 Astridpark), Dancas Occultas (1/8 Burg), Mich Gerber (2/8 Burg), DJ Dustbowl (2/8 Cactus Club), Radio Tarifa (6/8 Gruuthuse) en Lester Bowie’s Brass Fantasy (7/7 Burg).

Tel. (050) 44.86.86

BRUSSEL

Boterhammen in de Stad: opgelet! Doordat er allerlei werken bezig zijn in het traditionele Warandepark wijken de traditonele vrijdagse Boterhammen in het Park uit naar het Spanjeplein, tussen het Centraal Station en de Grote Markt (vandaar dit jaar: “in de stad”). Daar zullen op 31/7, 7, 21 en 28/8 o.m. Kadril, Rocco Granata, Freek De Jonge, Pieter-Jan Desmet, Gé Reinders en ’t Hof van Commerce passeren.

Tel. (02) 548.24.00; www.abconcert.be

Brosella Folk & Jazz: een van de best weggemoffelde leuke plekjes van Brussel in het Groentheater, onder de bollen van het Atomium, is elk jaar het toneel van een muziekfestijn, nog steeds gratis, nog steeds onderstut door de Vrienden van Brosella vzw, nog steeds druk in de weer met kinderanimatie en nog steeds met Toots Thielemans als peter.

Traditioneel ook met enkele minder vertrouwde namen op de affiche, maar dat heeft kwaliteit nog nooit in de weg gestaan. Op 11/7 vanaf 15 u.: The Brosella Folk Friends, Rough Red, Uxia, Nomades, Coïncidence, Vera Coomans Special en Dervish. Zondag 12/7 is de jazzdag en dan staan o.a. de onverwoestbare Clark Terry op het programma, The Brosella Jazz Friends, Flavio Dell’ Isola, een Sydney Bechet-programma van Koen de Cauter en Philip Catherine.

Tel. (02) 279.59.11 of Tel. /fax (02) 270.98.56; www.jazzinbelgium.arc.be/clubs/festival.htm

Couleur Café: voor de 5de keer wordt een ‘global village’ neergeplant in hartje industrieel Brussel met een circustent, een kleinere tent, een openluchtpodium en allerlei andere dingen die het leven leuker maken. De 9de editie wordt ingezet (op 26/6) met een allereerste eigen Couleur Café-productie. De Guinese percussionist Mamady Keita viert zijn 10 jaar in Brussel met een grootse Djembe Follies waarop Manu Dibango, Mory Kanté, N’Diaye Rose en Khadja Nin acte de présence zullen geven. De Britse reggae-jongens van Steel Pulse sluiten de avond af. Op 27/6 is er Fiesta Mundial met Tabou Combo, La Vieja Trova Santaguiera (de swingende Cubaanse eeuwelingen) en Jimmy Cliff. Bij het ter perse gaan moest de affiche voor 28/6 nog samengesteld.

Tel. (02) 672.49.12, tickets: 0900/27150.

Klinkende Munt: gratis, op het Muntpleintje, en nog steeds aanbevolen. Het systeem blijft onveranderd: men begint om 20.30 u. in open lucht, fietst daarna naar de Beursschouwburg waar om 23 u. nog een concert start, waarna men er om 24 u. met een ultiem optreden een punt achterzet. Op 1, 2, 3, 5, 8, 9 en 10/7. Enkele namen liggen al vast, o.w. Andrew Dorff en Red Snapper. Als een soort apart festivalletje in Klinkende Munt is er ook 6 dagen boeiend jazzwerk te verwachten van drummers Joey Baron op 1, 2 en 3/7 en van Stephan Galland (Aka Moon) met guests op 8, 9 en 10/7 om 24 u. in het café van de Beursschouwburg.

Tel. (02) 513.82.90; e-mail: Beurs@innet.be

Summerdrome: de paraplu Summerdrome wordt na twee jaar opnieuw uitgehaald. Dit mini-festival in de Ancienne Belgique beschut deze zomer o.m. Dr.John (30/6), Earth Wind & Fire (8/7), King Sunny Adé (13/7) en het Cubaanse Los Van Van (14/7).

Tel. (02) 548.24.00

DESSEL

Graspop Metal Meeting: met als hét absolute lokkertje een optreden van Black Sabbath in de originele samenstelling met woesteling Ozzy Osbourne dus. En verder ook Dream Theater, Savatage en Neurosis.

Tel. (014) 616.64.31/37.25.08

DOUR

Dour Festival: oftewel de hypermarkt van de (alternatieve) rock, nu met een lustrum-editie (10 jaar). Een greepje: Echo & the Bunnymen, 60 Ft Dolls, Evil Superstars, Senser, Space Monkeys, Corduroy, Asian Dub Foundation, Tortoise, Autechre, Fun-Da-Mental, Rammstein, Anne Clark, Die Anarchistische Abendunterhaltung, Dead Man Ray, Osdorp Posse, Lee Scratch Perry, Gang Starr, Alabama 3, Tha Alkaholiks en Skatalites. Van 9 t/m 12/7. Op 9/7 is er de alternatieve modeshow “The Eclectic Fashion Fields” en Circus Ronaldo verzorgt voorstellingen.

Tel. (09) 281.01.53 of (065) 63.26.59; www.nirvanet.net/dour; e-mail: populier@planetinternet.be

DRANOUTER

Folk Dranouter: vorig jaar bijna uit de voegen gebarsten en dus lichtjes herdacht in functie van die schaalvergroting. Men wil het publiekscomfort verhogen en toch het label “gemoedelijk” behouden. Het terrein is uitgebreid en de tent langer gemaakt. De aanloopavond is 6/8 met o.a. Solas. Het echte gebeuren is nog steeds over 3 dagen verspreid. Op 7/8 spelen bijvoorbeeld Jean Bosco Safari, Maria Kalaniemi & Aldargaz, Ali Farka Touré, Donal Lunny Band, Kodo, Verlin, Hauman & de Moeite, Dremmwel, Danu, Yair Dalal Al Ol Ensemble & Middle East Session, Compatriotas y papa Masondo, Jaune Toujours, Simd, Dayteller en Balham Alligators. Op 8/8 kan men deze artiesten zien: Bente Kahan & Di Gojim, Vocal Sampling, Vasmalom, Carlos Nuñez, Heather Nova, Patti Smith, The Nits, Bloem, Tu Nokwe, Yat-Kha, Madigan, Väsen, Equation, Natalie MacMaster Band, Architecten van de Toekomst, Klakkebusse, Vera Coomans, Egyptian Fantasy, Luthomania, Myriam Fuks, Cheb Aïssa en de Albion Morris Men. En op 9/8 finaal: Phuzekhemisi, Massilia Sound System, Terras di Canto, Alfredo Rodriguez, Leahy, Dulce Pontes, Ron Sexsmith, Beth Orton, Lunasa, Martha & Rufus Wainwright, Iordanis Tsomidis, Anam, Blue Horses, Jackie Leven & The Celtic Soul Men en Cran.

Tel. (057) 44.64.24. VVK: 0900.00.980; e-mail: mdeswarte@unicall.be

EEKLO

Helden in het Park: 5 gratis concerten, telkens op donderdagavond (30/7, 6-13-20 en 27/8) om 20 u.30 in het Heldenpark aan de Oostveldstraat. Worden verwacht: de afro-jazz van de Rwandese Ben Ngabo, de Bretoense Nomades, de soukous van de Congolese Pro Musica en de salsa van de Cubaanse Banda XXI.

Tel. (09) 377.93.94

GENT

Gentse Feesten: dit jaar tussen 18 en 27/7. Allerlei theaters en organisatoren laten er producties en try-outs zien. Een blikvanger in het Internationaal Straattheaterfestival dat binnen de Gentse Feesten georganiseerd wordt, is “The Urban Dream Capsule”, een performance van de Australische kunstenaar Neil Thomas, waarbij 5 acteurs gedurende 16 dagen in “etalages” wonen en slapen, zonder deze te verlaten.

Enkele namen die op het groot podium te zien en te horen zullen zijn: Walter De Buck, Das Pop, Beri Beri, Koen De Cauter, Willem Vermandere, The Stranglers en Roland.

Tel. (09) 225.36.76

Polé Polé Festival: 3 nachten tropical live music, met 15 groepen uit Afrika, Zuid-Amerika en de Caraïben. Cuba’s ‘hottest’ band “Viva La Revolucion” opent de fiësta. Verder nog o.m. Lady Salsa, Perla Negra en veel randanimatie. Op 2, 3 en 4/7 op de festivalweide in Oostakker.

Tel. 070/222.999.

Ten Days of Techno: door de organisatoren zelf “België’s meest prestigieuze techno-festival” genoemd. Begonnen onder de vleugels van de Gentse Feesten maar ondertussen volkomen op eigen kracht vliegend. Van 17 t/m 27/7 in de Star Building, Rekelingen 5.

Tel. (03) 226.49.63; www.dma.be/p/5voor12; e-mail: smouter@mail.dma.be.

Theaterfestival: midden mei maakte de jury van het Nederlands-Vlaamse Theaterfestival de selectie voor dit jaar bekend. Evenals vorig jaar, selecteerde de jury ook nu het maximum van 12 voorstellingen. Daar zitten vaste nummers tussen als Toneelgroep Amsterdam (Zinsbegoocheling), Hollandia (Menuet) en Het Zuidelijk Toneel (Koppen en Faust). Geen verrassing was ook de selectie van de BMCie. met Ten Oorlog. Nieuwigheden of onbekenden zijn er ook: uit België bijvoorbeeld “Ge moet niet per se ananas gegeten hebben om te weten DAT DAT ongelooflijk lekkers is” van Antigone en “Ja ja maar nee nee” van Dito’Dito en Transquinquennal. Uit Nederland zijn de minder bekende namen: Dood Paard met “Titus” en het collectief Jim Van der Woude, René Van ’t hof en Kas & De Wolf met “Desperado”.

Of al deze voorstellingen ook effectief te zien zullen zijn, was nog niet bekend. In elk geval ook dit jaar weer een uitgebreid programma randactiviteiten. Van 27/8 tot 5/9 in De Vooruit.

Tel. (09) 267.28.28; www.theater.org

Jazz in’t Park: in augustus elke vrijdag in een parkje genieten van een dosis jong Belgisch jazztalent. Dat kan in het Zuidpark, vlakbij de afrit van de E17. Op 7, 14, 21 en 27/8 treedt telkens om 12 u. ’s middags en ’s avonds om 21 u.30 Belgiës jazzkruim op, in een ontspannen sfeertje. Op de middag: Erwinn Vann, Ben Sluys Quartet, François Decamps Octet en Greetings from Mercury. En ’s avonds: Young Lions & Old Tigers, Manuel Hermia Quintet, Happy Reunions en Philip Catherine met Yvan Paduart Trio.

Tel. (09) 377.06.73; www.jazzinbelgium.arc.be/clubs/festival.htm

GOUVY/STERPIGNY

Gouvy Jazz Festival: in het achtertuintje van de Ferme Madelonne wordt nu al voor de 19de keer een jazzfestival geoogst. Waar vroeger vooral bebop aan bod kwam, wordt de laatste jaren het accent wat verlegd naar enerzijds blues en anderzijds ook wel iets verder strekkende jazz. Boerderijsfeer in vakantiestemming. Met dit jaar o.a latin-jazzidool David Sanchez, Sunny Murray en Sonny Simons, een kwintet met Joe Lovano met Roy Hargrove en Enrico Pieranunzi. Zondag is Bluesdag. 7, 8, en 9/8.

Tel. 080/51.77.69; www.jazzinbelgium.arc.be/clubs/festival.htm

Pukkelpop: bij het ter perse gaan was Chokri Mahassine nog aan het onderhandelen met een 80-tal groepen, maar geen daarvan had al z’n handtekening gezet. Maar uiteraard mag men ervan uitgaan dat de lijn van voorgaande jaren gewoon doorgezet wordt. Enige nieuwigheid dit jaar: er wordt nog meer de klemtoon gelegd op theater, o.a. via een speciale tent waar voorstellingen worden getoond “die aanleunen bij muziek en voor een publiek dat openstaat voor meer dan alternatieve rock.” 29/8 en 30/8 op de vertrouwde terreinen in Kiewit-Hasselt.

Tel. (011) 40.22.67; www.pukkelpop.be.

HOOGSTRATEN

Antilliaanse Feesten: het 16de Caribbean Festival staat gepland op 14 en 15/8 van 19 u.30 tot 4 u. in de ochtend, op twee podia. Zouk met Kadan’s uit Guadeloupe, salsa met Ricardo Lemvo uit Congo, charanga uit Cuba met Orquesta Aragon, merengue uit de Dominicaanse Republiek met La Banda Gorda en als klapstuk de Afro Cuban All Stars uit Cuba.

Tel. (03) 314.37.32; www.innet.be/caribfestival; e-mail: carib.festival@innet.be

KAPELLEN

Kapstock ’98: op de terreinen Mees aan de Kapelsestraat tappen ze op 27/6 uit dit vaatje: Crosseyed Monkey, De Bossen, ABN, Osdorp Posse, Golden Earring en Wizards of Ooze. De avond voordien is er een openluchtfuif: de ATV Summer Party, als het ware.

Tel. (03) 239.00.81.

LEUVEN

Marktrock: Leuvens mooiste op z’n vertrouwde stek. Van 14 t/m 16/8. Op de openingsdag worden Sarah (winnares van de Soundmixshow vorig jaar) en De Kreuners aangekondigd. Op 15/8 kan men Mama’s Jasje en The Levellers meemaken; op 16/8 Anouk en twee levende legendes: Ian Dury & the Blockheads enerzijds, en Ringo Starr & His All Star Band anderzijds.

Tel. (016) 29.08.23 of 23.96.84; www.marktrock.be

LOKEREN

Lokerse Feesten: voor de 24ste keer al. Dit jaar met een Studio Brussel-fuif en de tweede vrijdag herneemt men de succesformule van een techno-avond. Op andere dagen treden er telkens 3 groepen aan (om 20, 22 en 24 u.). De organisatoren kondigen dit jaar ook een “grondig gewijzigd plein” aan. Namen die bij het ter perse gaan bekend waren: The Wailers, Sugar Hill Gang & Grandmaster Melle Mel, Lloyd Cole, John Wetton & Band, Habib Koité & Bamada, Bandulu, The Scene, Van Dik Hout en de Belgen Beri Beri, De Kreuners, Paul Michiels, BJ Scott, Eden, Gorki, Jo Lemaire en Hof van Commerce. Van 31/7 tot 9/8.

Tel. /fax: (09) 348.65.37; e-mail: lokerse.feesten@belgonet.be

LUMMEN

Zwemdokrock: zaterdag 11/7, op de sportvelden van het Sint-Ferdinandusinstituut, kan je kennismaken met Nostoc, Jane’s Detd., Supersub, Dead Man Ray, Gorki, Andrew Dorff, ABN, Osdorp Posse, Echo & the Bunnymen en Faithless. En dat voor 300 fr.

Tel. (013) 53.12.91

MECHELEN

Maanrock ’98: opteert hoofdzakelijk voor Belgische en Nederlandse bands. Liggen al vast: Tom Helsen, BJ Scott, Betty Goes Green, Ashbury Faith, Gorki, Guy Swinnen, The Scene, Big Bill, The Roberta’s (de cover-band van Philippe Robrecht) en De Kreuners. Op de Grote Markt, op 22 en 23/8.

Tel. (015) 29.76.60.

MENEN

Internationaal straattheaterfestival: “’s lands grootste straatheaterfestival” is aan zijn 11de editie toe, met meer dan 40 namen op de affiche. Traditiegetrouw: grootschalige spektakelnummers, terrasanimatie, straatmuzikanten, clowns, stuntmannen, acteurs, jongleurs, enz. Van 12 tot 21/7.

Tel. (056) 51.58.91

OVERIJSE

Jazz Hoeilaart: ter gelegenheid van de 20ste aflevering van het Jazz Hoeilaart concours voor jonge groepen is er, naast de eigenlijke wedstrijd, een soort best off met een rist winnende groepen van weleer. Verder is er een expo, een academische zitting, speciale gastoptredens (van o.a. Toots Thielemans), een “20 jaar geschiedenisboek”. De moeite niet zozeer voor de sfeer, wel voor de ontdekkingen. Van 23 tot 27/9.

Tel. (02) 657.31.79; www.jazzinbelgium.arc.be/clubs/festival.htm

PEER

Belgium Rhythm & Blues Festival: 4 dagen roots-muziek, van 17 t/m 20/7, tot je erbij neervalt: High Five Jive, Soul Sucker, John Mayall, Jools Holland Rhythm & Blues Orchestra, Bill Wyman & the Rhythm Kings, Kelly Joe Phelps, Corey Harris, Five Blind Boys of Mississippi, Walter Wolfman Washington, Buddy Guy, Roomful of Blues, Blues Brothers Band, Alvin Youngblood Hart, Joe Louis Walker en Canned Heat.

Tel. (011) 61.07.20

Gaume Jazz Festival: vooral Belgische bands van over de taalgrens, die je ook de rest van het jaar regelmatig tegenkomt. Maar verzameld in deze rustige omgeving en knusjes bij elkaar toch de moeite waard. Enkele uitschieters: Kenny Werner solo, Diederik Wissels en David Linx met Kenny Wheeler, de alomtegenwoordige Philip Catherine en vooral: het Archie Shepp Quartet (USA) invites the Bougarabou ballet. Van 14 t/m 16/8.

Tel. (063) 41.22.81; www.jazzinbelgium.arc.be/clubs/festival.htm

Wereldfestival van Folkore: dit jaar aan z’n 40ste editie toe. De volksdansensembles komen uit alle windstreken: van China, de Centraal Afrikaanse Republiek, Colombia, Georgië, Honduras, Roemenië, Russische Federatie, Spanje, Turkije, Indonesië tot… België. Het festival maakt zijn motto “je kan de wereld zien in Schoten” dus weer waar. Van 10 tot 17/7 in het Gemeentepark van het Kasteel van Schoten.

Tel. (03) 658.10.58. Tickets: (03) 658.76.91

TIENEN

Suikerrock: gezellig en gratis op 1 en 2/8, telkens op twee podia. De eerste dag wordt het hoofdpodium (Grote Markt) gevuld door De Heideroosjes, Eden, De Mens, Charles & The White Trash European Blues Connection en Luka Bloom; het randpodium (Veemarkt) door Downright Out, Planet Boom, The Nothing Bastards en Neven. De tweede dag is het de beurt aan: Cherchez La Femme, Sunny Side Up, The Royal Dutch Disco Philharmonic, Beri Beri, Coco Jr en Right Said Fred enerzijds, en Geert Claessens, Bobo Tienen, The Swallowmen, D-Fens, Scrow, Rumplestitchkin en Mr.Review anderzijds.

Tel. (016) 81.42.62; www.suikerrock.creoff.be

TORHOUT/WERCHTER

Rock Torhout/Werchter: het festival heeft gevoeld dat de jaren van “meer en nog meer” voorbij zijn en heeft z’n hoofddag afgeslankt tot één podium, waarmee men hoopt het groepsgevoel onder het publiek te versterken. Verder wordt er ook een tent opgetrokken en in Werchter zelfs een relax-ruimte. De sponsoractiviteiten worden teruggedraaid zodat Belgacom TW gewoon weer Rock Torhout/Werchter is geworden. T fuift op 3 en 4/7, W op 4 en 5/7. De aanloopdag in beide dorpen speelt zich af op twee podia met ABN, Junkie XL, Moby, Jon Spencer Blues Explosion, Sonic Youth, Pulp, Underworld, Reprazent, Eagle-Eye Cherry, Ben Folds Five, Dave Matthews Band, Hooverphonic, Morcheeba en Tindersticks. De hoofddag laat volgende artiesten aanrukken: Evil Superstars, Money Mark, Ben Harper, Tori Amos, Garbage, Therapy ?, Nick Cave & the Bad Seeds, Beastie Boys, Björk en The Verve.

Torhout: Tel. (050) 23.10.10, Werchter: Tel. (016) 60.04.06. Tickets: 070/345 678.

TURNHOUT

Open Tropen: voor de 12de editie van het festival van de Afrikaanse, Latijns-Amerikaans en Caraïbische dansmuziek (3 en 4/7) is er nogal wat veranderd. Het terrein wordt twee keer zo groot, er zijn twee grote overdekte hallen voor de optredens, en daarnaast een tweede terrein voor de nevenactiviteiten, waaronder de exotische markt, het speelterrein en het restaurant. Op vrijdag treden vanaf 19 u. vier groepen aan: Antonio Rivas uit Colombia, Faudel uit Algerije, Culture uit Jamaïca en Jean Michel Cabrimol et la Maafia uit Martinique. Op zaterdag begint het om 14 u.30: The Dill Brothers uit België, Perla Negra et Chocolate uit Cuba, Jaojoby uit Madagascar, Sékouba Bambino uit Guinea, Los Jovenes Classicos del Son uit Cuba, Cicho César uit Brazilië en Viva La Musica uit Kinshasa. Iedere dag wordt afgesloten met een fuif.

Tel. /fax: (014) 42.09.61; e-mail: opetrope@digibel.be

ZEEBRUGGE

Axion Beach Rock-festival: wordt dit jaar voorafgegaan door een Midsummer Concert on the Beach (op 17/7) met The Corrs, Axelle Red en Joe Cocker. Het échte festival (op 18/7) heeft K’s Choice gestrikt als aanloop voor de finale met The Cure en The Prodigy.

Tel. (02) 456.04.60. Tickets: 0900/00555 (Midsummer) en 0900/00565 (hoofdfestival).

VLAANDEREN

Het internationaal gereputeerde Festival van Vlaanderen viert dit jaar zijn 40ste verjaardag. Het zwaartepunt qua aantal concerten ligt nog steeds in het najaar (september/oktober) maar dat neemt niet weg dat ook tijdens de zomervakantie een en ander te beleven valt.

* Op het ogenblik dat u dit leest, is het Festival van Vlaanderen Kortrijk (tot 19/6), praktisch afgelopen.

* Mechelen heeft zijn jaarlijkse Jazz Dag Dag Jazz (6/6). Van 7 tot 9/8 wordt er ook de Koningin Fabiolawedstrijd voor Beiaard gehouden. Eind augustus gaat de aandacht naar blokfluit, orgel en de beiaard (28 tot 31/8). Concertuitvoeringen door het VRT-Filharmonisch Orkest, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en het Nationaal Orkest van België.

* Het Bornem Festival, met het Walter Boeykens Ensemble (16 tot 23/8) brengt zelden gehoorde klarinetmuziek naar Bornem en omgeving (Hingene, Mariekerke).

* Het Festival van Vlaanderen Limburg is als het ware een prélude tot het Chopin-jaar ’99 (150 jaar geleden overleden). Met werk van de Poolse componisten Panufnik, Szymanovski, Penderecki, Lutoslawski en Gorecki. Bijzondere gasten: Luc Devos, Musica Antiqua Köln, Polnische Kammerphilharmonie.

* In Brugge en andere steden met historie (Oostende, Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide, Oudenburg) heeft in het kader van het Festival van Vlaanderen het 35ste Festival Musica Antiqua plaats met als thema Bach en tijdgenoten, op klavecimbel en pianoforte (van 25/6 tot 8/8). Grote namen: Jos van Immerseel en Jesper Christensen.

* In Antwerpen programmeert het Festival elk jaar Laus Polyphoniae (van 22 tot 30/8). Het thema is dit jaar Musica Ibérica, met componisten als Tomás Luís de Victoria, en uitvoerders als La Capella Reial de Catalunya, Hespérion XX, het Huelgas Ensemble… Er zijn concertateliers voor kinderen, rondetafelgesprekken, workshops en de 3-daagse International Young Artist’s Presentation met de befaamde sopraan Catherine Bott. Jordi Savall is dirigent in residence.

Festival van Vlaanderen: Kortrijk Tel. (056) 22.28.29; Mechelen Tel. (015) 29.78.22; Bornem Tel. (03) 890.69.30; Gent Tel. (09) 243.94.94; Brussel Tel. (02) 548.95.95; Brugge Tel. (050) 33.22.83; Antwerpen Tel. (03) 206.03.67; Tongeren Tel. (012) 23.57.19.

WALLONIE

Het Festival de Wallonie (van 6/6 tot 23/10) is gespreid over Namen, Saint-Hubert, Stavelot, Brussel, Luik en de provincies Waals-Brabant en Henegouwen. Het thema is Italië en zwaargewichten zijn Andrea Bocelli, Deborah York, Tom Beghin, Gabrieli Consort and Players, Jos van Immerseel en Andreas Staier.

Tel. (081) 73.37.81.

samenstelling Sabine Lamiroy m.m.v. Gerry De Mol, Milo Derdeyn, Jacky Huys en Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content