Deze week gaat de ‘echte’ Zomer van Antwerpen van start. Naast een groot aantal concerten biedt dit stadsfestival ook enkele merkwaardige theatrale evenementen: waar je in de stad zeker niet naast zal kunnen kijken is het nieuwe project van Royal de Luxe. Deze Franse theatergroep geraakte tijdens Antwerpen ’93 en daarna verder bekend met projecten als “Cargo” of “Embouteillages”.

Deze zomer komen ze met “De Reus – een Afrikaanse Karavaan”, hun grootste project ooit. Als voorbereiding op dit project verbleven de mensen van Royal de Luxe zes maanden in Kameroen. Ze bouwden er niet alleen een reus, maar smeedden er ook een verhaal rond. “De Reus” gaat over een blanke reus die verdwaald raakt in Afrika en in een dorp terechtkomt met Afrikaanse reuzen. Hij wordt er goed opgevangen en krijgt zelfs een zoon. Deze krijgt op een dag zin om de wereld te zien waar z’n vader vandaan komt en trekt richting Europa. Zijn vader volgt hem, en zo komt de Reus van 6 tot 9 augustus dus ook in Antwerpen terecht.

Ook iets speciaals belooft “De Badboot” te worden, een project dat een beetje doet denken aan de “Cargo” van Royal de Luxe, toen een vrachtschip werd omgevormd tot theaterruimte en ontmoetingsplaats. Ook nu gaat het om een vrachtschip, een spits van 35 meter lang, die tot eind augustus aanmeert in het Bonapartedok. Dit schip wordt omgebouwd tot badboot: de boot wordt voorzien van een stoombad, een klein zwembad, een restaurant met bar, een podium en een strandcafĆ© op het dak. In navolging van de openbare badhuizen, zoals ze bij de Romeinen en ook in onze streken bestaan hebben, en in de Arabische hammam of de Scandinavische sauna nog voortleven, wil men in Antwerpen ook tijdelijk zo’n openbare badgelegenheid creĆ«ren. Behalve op het baden zelf, ligt de nadruk op het sociale contact dat in de rand daarvan kan plaatsvinden.

Terwijl op de Gedempte Zuiderdokken het Cirque du Soleil z’n kunsten in een tent ten beste geeft, zijn er van 10 tot 13 augustus op de Antwerpse kaaien aan het Noordterras andere trapezekunstenaars te gast. De groep Les Arts Sauts brengt al sinds 1993 alleen maar voorstellingen met trapezewerk. In Antwerpen zullen ze een reusachtige opblaasbare bol installeren en daarin hun kunsten vertonen.

Info: Tel. (03) 220.81.11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content