Noem een ski nooit zomaar een plank. Maar hoe maak je de juiste keuze? Voor u naar de sneeuw vertrekt, zetten experts Marc Piessens en Tom Vink de zaken op een rij.

De essentie

Een ski bestaat onderaan uit het loopvlak ( belag), een bovenlaag en daartussen kunststof- en houtlagen (de kern), die in een oven samengeperst worden. De samenstelling bepaalt de besturing van de ski, zegt Marc Piessens van PM United Brands (zie kader). “Een lichte ski is makkelijker te besturen, vooral in de bochten. Zwaardere types, bijvoorbeeld met titaniumlagen, zijn stabieler en skiën harder en sportiever. In snelle bochten bieden ze meer weerstand. Ze vergen wel geoefende skiërs.” De algemene regel: hoe zwaarder en langer, hoe meer techniek vereist is.

Carve-ski’s

Negen op de tien in België verkochte ski’s, jaarlijks zo’n 20.000 stuks, behoort tot het carving-type. De in het midden getailleerde ski, uit de slalomcompetitie, verdringt sinds de jaren negentig de traditionele ski. De geslepen metalen zijkanten geven de ski meer grip en “kerven” bochten. Bij carving ski je dus meer op de zijkanten. De ski’s zijn wendbaarder, vergen minder inspanning en sparen de gewrichten. Ook beginners en oudere skiërs winnen daarbij. De skitaille bepaalt de radius of bochtbreedte: hoe smaller, hoe kleiner en sneller de gemaakte bochten.

Trends

Skischoenen evolueren dankzij stap- en steunsystemen en technische materialen. Nieuwigheden zijn onder meer verwarmde binnenschoenen, personalisering, aangepaste damesmodellen en comfortabele softboots die de bewegingsvrijheid verhogen. Nog een trend zijn de bindingen, bevestigd aan de zijkanten van de ski. Die is dan buigzamer en dus wendbaarder. Bovendien worden ski’s almaar korter, gelijk met de lichaamslengte, waardoor ze sneller reageren en kantelen. Nieuwe materialen bewaren de stabiliteit. “Vroeger leerde je in drie maanden skiën, nu in drie dagen”, vat Piessens samen. In tegenstelling tot de klassieke skitechniek, wordt bij carving 15 centimeter tussen de latten gelaten. Je staat stabieler en de knieën zijn vrij om de ski’s te kantelen. In bochten met carve-ski’s helt het lichaam naar binnen. Bij body carving raakt het lichaam zelfs de sneeuw.

Skibo Ice Edges

De nieuwste trend in carve-ski’s en snowboards: gekarteld geslepen zijkanten. Het Zwitserse systeem, alleen beschikbaar bij PM United Brands, verhoogt de grip op harde en ijzige sneeuw en verdeelt de druk naar de zijkanten. Skiën vergt dus minder energie. Die profielranden kunnen zowel op oude als nieuwe ski’s en blijven langer scherp. Ze worden pas na 4 à 6 onderhoudsbeurten gecontroleerd.

Snowboards

Nu carving velen terug op de latten zet, bedraagt het marktaandeel van boards zo’n 30 procent. Daarmee bewijst snowboarden, sinds ’94 een Olympische sport, een blijver te zijn. Er zijn twee soorten: de soepele, lichte en brede freestyle boards voor sprongen en stuntwerk in U-vormige halfpipes, de hardere en getailleerde alpine- of slalomplanken met staalkanten voor hoge snelheden en lange, rond uitgesneden bochten. Op de ene horen soepele softboots met zachte strap-bindingen, op de andere harde schoenen in stevige bindingen. Zoals bij ski’s, zijn er zwaardere en zachtere boards, voor harde en ijzige dan wel zachte diepsneeuwpistes. Brede en lange freeride– of allround-boards kunnen op alle pistes. Beginners starten met een licht en makkelijk te besturen board. Ze draaien vlot, maar blijven stabiel bij hoge snelheden. Lichtgewicht materialen als glasvezel verhogen wel de prijs.

Bezint eer ge begint

Wil je relaxed of sportief skiën? Hoe vaak ski je? Wat is je budget? Allerlei criteria sturen de aankoop. De belangrijkste zijn skiniveau en lichaamsbouw. “Een zwaardere skiër hoort op een stevige ski”, zegt profskiër Tom Vink, “een beginner op een lichte, wendbare ski. Koop echter geen dure ski’s als je ze zelden gebruikt. Huren is dan goedkoper.” Een laatste tip: hightech schoenen hebben weinig nut op oude bindingen, zware bindingen hoeven niet voor lichte ski’s.

Skibindingen

De belangrijkste aankoop betreft de bindingen. “Ze moeten veilig zijn”, benadrukt Vink. “Ze zetten de schoen vast op de ski, maar moeten die bij een val of verkeerde beweging tijdig bevrijden. Anders loop je het risico op knieletsels.” De bindingen bevatten systemen die reageren op schokken. Hun afstelling is belangrijk: stevig genoeg, niet te vast, afhankelijk van je skiniveau en gewicht. Ook bij slechte knieën moeten de bindingen sneller openklikken. Vink: “Beter te licht afgesteld, dan te zwaar.”

Onderhoud

Het onderhoud van ski- en snowboarduitrusting is vaak ondermaats. Nochtans hangt de levensduur van het materiaal ervan af. Zo maken steentjes gaatjes en groeven in het belag. Bovendien beschadigen ze de zijkanten. Een specialist kan de gaafheid dan herstellen. Vaak gebeurt het waxen van het belag, het polieren van het loopvlak of het slijpen van de kanten terwijl je wacht. Volgens Vink hoort dat na elke skivakantie: “Het is een kwestie van veiligheid. Bij normale slijtage is de waxlaag na één week skiën verdwenen en zijn de zijkanten bot. Het glijvermogen en de grip verbeteren en de bindingen en bevestigingen nakijken, voorkomt narigheid.”

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content