Zoete broodjes bakken

1 © Diane Hendrikx

Briochebrood is pure verwennerij. In dit recept gaat een hallucinante hoeveelheid boter waarop je in geen geval mag beknibbelen. Als we dan toch de dag starten met een zoete, zondige snee brioche, laten we er dan gewoon helemaal voor gaan. We ontfutselden dit recept aan een gerenommeerde bakkerij zodat je het thuis helemaal zelf kunt maken.

Zoete broodjes bakken
© Diane Hendrikx

Briochebrood

voor 1 brood

300 g bloem

54 g suiker

6 g zout

3 eieren

7 g droge gist

200 g boter

1. Meng bloem, suiker, zout, gist en eieren in een kom met de deeghaken van de mixer. Mix tot het deeg een bal vormt en loskomt van de mengkom. Als je deeg op dit punt te droog is en niet samenkomt, kun je een geutje melk toevoegen. Blijf nog een zevental minuten mengen op matige snelheid zodat zich gluten kunnen vormen.

2. Voeg daarna in drie keer de boter toe, meng telkens tot de boter volledig is opgenomen voor je de volgende lading toevoegt. Meng tot alle boter verdwenen is.

3. Leg het deeg in een kom, dek af en laat een uur op een warme plaats rusten.

4. Kneed het deeg opnieuw door, verdeel in 8 porties en vorm elke portie tot een bal. Leg ze naast elkaar in een langwerpig bakblik. Dek opnieuw af en laat 45 minuten rijzen.

5. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak het briochebrood gedurende 40 minuten tot het goudbruin is. Prik met een ijzeren priem of satéstokje tot in de kern van het briochebrood: als het er schoon uitkomt, is het brood volledig gaar. Tip: bewaar het brood luchtdicht om er langer van te genieten. En rooster een sneetje in de broodrooster voor het ultieme ontbijtgeluk. Een serveertip? Besmeer de geroosterde brioche rijkelijk met een laag ricotta, maak hier een kuiltje in met de achterkant van een lepel en vul dit met confituur.

1
1© Diane Hendrikx
2
2© Diane Hendrikx
4
4© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content