Emotie, daar draait het tegenwoordig om, niet alleen bij koks maar ook bij een nieuwe generatie banketbakkers. Te veel patissiers waren de laatste tijd bezig met poedertjes en andere convenience-producten die het leven makkelijker moeten maken. Als reactie op deze algemene vervlakking heeft een groepje gevoelige banketbakkers zich apart geprofileerd. De nieuwe garde staat niet uitsluitend met het gezicht naar de oven, maar treedt naar buiten en stemt de zoete baksels af op nieuwe trends. Want zoals de keuken constant in evolutie is, zo maakt ook de banketbakkerij deel uit van een ontwikkelingsproces. Vergeleken met heel wat andere landen, zoals Nederland en Frankrijk, zijn onze vooruitstrevende patissiers voorzichtig. In Amerika durft men het meest en is banketgebak een cultfenomeen geworden. Bij ons botsen revolutionaire beoefenaars van het vak op de behoudsgezindheid van het publiek. Belgen zijn nu eenmaal conservatieve lekkerbekken: dat merk je ook in de restaurants, waar nieuwe trends, zoals de fusion-kitchen, moeizaam doorbreken en waar men nog sterk vasthoudt aan Franse wijnen, terwijl er ook elders zoveel moois onder de zon groeit.
...