Het restaurant La Balade Gourmande kreeg van Michelin een Bib Gourmand : wij stapten in het spoor van de rode gids.

:: La Balade Gourmande : Houba de

Strooperlaan 95, 1020 Brussel.

02 478 94 34. Lunch 15 euro.

Woensdagavond, zaterdagmiddag en

zondag gesloten.

De Michelin Benelux 2004 is net uit en culinair België zit, voor het zoveelste jaar achtereen, met een culinaire kater. Waarom vielen er geen sterren voor Couvert Couvert (Heverlee) en Château d’Hassonville (Marche-en-Famenne) en wel voor San Daniele en Senza Nome in Brussel ? Dat was een van de vragen die ons door het hoofd gingen. Het is alsof de Belgische sterren niet meer mogen twinkelen aan het culinair firmament. Het rode boekje 2004 vermeldt wel een aantal nieuwe adressen met een Bib Gourmand. Dit symbool reikt Michelin uit aan eethuizen waar je kan genieten van “een verzorgde maaltijd voor een schappelijke prijs”. Ons oog viel op La Balade Gourmande, een voor ons onbekend adres in de omgeving van het Atomium. En omdat appetijt verschillende keren per dag aan de deur klopt en wij toch in Michelin- mood waren, reserveerden wij, onder een valse naam, een tafel voor twee. Wij vroegen terloops aan welk type keuken wij ons konden verwachten. De dame antwoordde ” cuisine française créative.”

Bonbonnière

La Balade Gourmande is te vinden in een oude patriciërswoning. De buitendeur is uit veiligheidsoverwegingen op slot. Binnen wacht een eetzaal die als een bonbonnière is gedecoreerd : Michelin-rode biezen langs de muren, een harmonicaplafond in stof van dezelfde kleur, stoelen gekleed in Michelin-rode jurkjes, idem voor de tafelkleden en servetten. Op de bar staat een Michelin-rode vaas met rode bloemen en… een exemplaar van de nieuwe rode gids.

Wij werden bediend door een Franssprekende jongeman. De eigenares zat die avond aan een restauranttafel in een map met papieren te snuffelen. Manlief stond aan de pannen en bemonsterde regelmatig van achter de bar het zaalgebeuren. La Balade Gourmande heeft een uitgesproken Franse spijs- en wijnkaart. Soms lijkt de rode gids ‘gereedschap’ van Sopexa, de Franse dienst voor de promotie van land- en tuinbouwproducten. De vermelde bereidingen tonen dat de twee jonge eigenaars aanhangers zijn van de oude stijl, maar ook daarin kan men creatief zijn.

Klassiek geschoold

Baas en chef-kok is Alain Van Blyenbergh, bazin is Veronique Vanholder. Alain werd opgeleid in bastions van de klassieke keuken, doet zijn inkopen op de vroegmarkt en bereidt ook het brood en terrines zelf. Zijn spijskaart is een menu met keuze uit zes voor-, zes hoofd- en zes nagerechten aan de onverslaanbare prijs van 29,50 euro ! De gerechten uit het menu zijn ook afzonderlijk te bestellen. Wij deden onze keuze en op tafel kwam een gekonfijte varkenswang als welkomsthap. “Dat raak ik niet aan”, klonk het aan de ene kant van de tafel, terwijl de ander in het nostalgische draadjesvlees ambrozijn ontdekte. Het glas werd gevuld met een Château Charron, een lekkere, meegaande Côte de Blaye 2001 (21,50 euro). Er kwamen twee voorgerechten : bladerdeeggebak met in ganzenvet gesmolten uien en paddestoelen en een salade van jonge spinazie, molsla en blokken lichtgerookte tonijn, opgediend in ring van courgetteband. Hoofd- gerechten waren : in huis gemaakte boudin blanc gourmand met appel en ganzenlever, geserveerd op een bed van met boter bewerkte aardappelpuree, en een mooi stuk op de huid gebakken kabeljauw met gekonfijte paprika en rijke aardappelpuree. Er waren twee nagerechten : mousse van room, meringue en fruit en bodding (ouderwetse broodpudding) geserveerd met een glaasje rumkaramel.

De rekening werd gepresenteerd in een Michelin-rode stoffen zak en wij ontdekten dat wij met twee voor 87 euro smakelijk, verzorgd maar ook nostalgisch rijk hadden gegeten en gedronken.

Pieter Van Doveren – Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content