Vrouwen die in het zakenleven willen doorstoten zouden tegen een ‘glazen plafond’ botsen. Niets van aan, vinden Myriam, Lucienne, Els en Christine. Want zakendoen is even goed een vrouwenzaak. Hier alvast het portret van vier kersverse vrouwelijke ondernemers.

Zakenzender Kanaal Z zendt vanaf komende zaterdag twintig weken lang het wel en wee van vier vrouwelijke startsters uit : een realityreeks over ondernemerschap met een female touch, ontdaan van vooroordelen of clichés. Vier maanden lang worden Myriam, Lucienne, Els en Christine op de voet gevolgd. Niet alleen door Kanaal Z trouwens, want elk van de vier onderneemsters krijgt een ervaren mentor mee.

Als voorsmaak bij de serie portretteren we de vier. Wat drijft hen ? Waar willen ze staan over vijf jaar ? Welke startpijnen kennen ze en hoe overwinnen ze die ? En hoe kan een mentor bij het opstarten helpen ?

Christine Van Goethem (53), B&B De Rode Haas, Haasrode

Wie ben ik ?

Ik heb mijn sporen verdiend als financieel directeur van een verdeler van auto-onderdelen om nadien in de vastgoedwereld te belanden, en nog later bij de KAV, waar ik de administratie volledig gereorganiseerd heb. Sinds 2004 ben ik werkloos. Ik stelde vast dat niemand op een werkloze van 50 zit te wachten. Dus nam ik het heft in eigen handen.

Wat onderneem ik ?

Sinds begin januari run ik mijn eigen bed and breakfast. 2005 en 2006 waren jaren van renovatie. De Rode Haas richt zich specifiek op zakenlui die naar Haasrode komen : hier is een groot businesspark. Veel zakenreizigers zijn de steriele hotels beu.

Ik ga ervan uit dat mijn guesthouse gestaag groeit qua bezetting. Vanaf 55 procent bezetting begin ik winst te maken. En weet je wat ? De eerste twee weken van januari zat mijn huis meteen honderd procent vol. Niet te geloven ! Meteen een Maleisiër, twee Chinezen, een Amerikaan en een Duitser. Kalmpjes aan beginnen zit er dus niet meteen in.

Waarvan droom ik ?

Ik vind het een heerlijke gedachte dat de wereld naar mij komt. Ik ga hier continu mensen uit andere hoeken van de wereld over de vloer krijgen. Ik veronderstel dat het meestal boeiende mensen zullen zijn.

Verder hoop ik dat ik door mijn kleinschaligheid snel uit de investeringen zal zijn. Misschien kan ik in 2010 eindelijk die handtas van Delvaux kopen die ik al zo lang wilde ? En sterker : ik zal in enkele jaren hopelijk zoveel buitenlandse contacten hebben opgebouwd dat ik aan een lange wereldreis kan beginnen.

Haar mentor is Carla Gordons

Carla Gordons (44) is algemeen directeur van Obis, een bedrijf uit Genk dat grote bouwwerven coördineert. “Rita is bijna tien jaar ouder, en ik bewonder dat ze nog zoveel zin heeft om te ondernemen. Ik kan haar vooral helpen met het leggen van de juiste prioriteiten. Interne problemen kun je om middernacht en op zondag oplossen, een starter moet zich overdag vooral naar de buitenwereld richten. Ik raad Christine dan ook aan om het belang van netwerken niet te onderschatten.”

www.rodehaas.be

Els Robberechts (34), Hoedenmaakster en eigenares winkel ‘A ce soir’, Gent

Wie ben ik ?

Van achtergrond ben ik ergotherapeute. Ik werkte tien jaar lang in de psychiatrie. Ik volgde in avondonderwijs een tekencursus. Ik wilde absoluut mijn eigen creativiteit kunnen uitleven. Ik wist niet precies hoe ik dat moest aanpakken, tot mijn zus trouwde en wilde dat iedereen een leuke hoed zou dragen. Toen ik een hoedenatelier binnenliep, wist ik het meteen : ik zou hoedenmaakster worden.

Wat onderneem ik ?

Aanvankelijk maakte ik hoeden als zelfstandige in bijberoep. Maar nu wil ik de stap naar volledige zelfstandigheid zetten, en voltijds hoeden maken en verkopen. Ik huur in het centrum van Gent een klein winkelpandje : in ‘A ce soir’ verkoop ik mijn hoeden, exclusieve creaties. Intussen is die winkel bijna twee jaar open. Hoeden maken en ze verkopen valt niet langer te combineren met een andere baan. Bij Startpunt ben ik daarom een cursus gaan volgen om mijn zakenplan op te stellen, financiële inzichten te verwerven, tijd te beheren.

Waarvan droom ik ?

Ik ben door hoeden gepassioneerd. Mijn vriend is zelfstandig kleermaker. We zijn allebei tuk op dat creatieve aspect dat erbij komt kijken. Ik droom ervan om in de toekomst met een ontwerper te kunnen samenwerken. Het moet heerlijk zijn om een collectie hoeden te mogen ontwerpen bij een kledijlijn voor dames. En verder zou er ook wel een groter winkelpand mogen komen, zodat ik ter plaatse kan ontwerpen, en niet meer hoef te pendelen tussen winkel en atelier.

Haar mentor is Martine Reynaers

Martine Reynaers (50) is CEO van Reynaers Aluminium. “Wat me aan Els boeit, is dat ze bezig is met een product dat ver verwijderd ligt van waar ik me met mijn bedrijf bezig houd. En ik hou zelf erg veel van hoeden. Els weet van aanpakken, leert snel, is financieel onafhankelijk en kostenbewust. Alleen heeft ze nog wat meer zakelijk inzicht nodig : commercieel, financieel en organisatorisch. Ik hoop dat ik haar daar door mijn ervaring kan bijstaan. Ik geloof in haar project, en dat moet ook zij te allen tijde blijven doen. Zo kunnen we echt ondernemerschap stimuleren.”

www.acesoir.be

Lucienne Saesen (44), Bedrijf : Saesen Aankoop Consultancy bvba, Maaseik

Wie ben ik ?

Ik woon in Maaseik, haalde een A1 marketing in Hasselt, en deed mijn vorige beroepservaring op in de autosector, vooral in de afdelingen verkoop en aankoop. Toen het in Limburg met die sector bergaf begon te gaan, rijpte bij mij het plan om zelfstandig te worden.

Wat onderneem ik ?

Sinds 2005 run ik nu Saesen Aankoop Consultancy. Ik adviseer bedrijven over hun kostenstructuur, hun aankoopbeleid en hun financieel risicoprofiel. Dat moet bedrijven die ik als klant heb de mogelijkheid geven om te besparen en beter te kunnen onderhandelen met hun verdelers. Ik heb mijn zelfstandig werk als een bvba georganiseerd, ook al is het niet mijn bedoeling om op termijn andere mensen in mijn bedrijf aan te nemen.

Waarvan droom ik ?

Dat mijn bedrijf een succes is en blijft. Ik heb daar goede hoop op. De economie groeit duidelijk en er wordt door bedrijven continu naar nieuwe medewerkers in de verkoopafdelingen gezocht. Ik denk ook dat klanten het appreciëren dat ik zeer praktisch te werk ga, gedreven ben en over een serieuze portie emotionele intelligentie beschik. Als ik eerlijk ben, dan geef ik mezelf 75 tot 85 procent kans op slagen.

Haar mentor is Christel Wouters,

Zij is de 45-jarige gedelegeerd bestuurder van bouwonderneming Wocon. “Het is bijzonder stimulerend om te zien hoe een starter enthousiast is als hij of zij geholpen wordt door iemand met ervaring. Soms is een luisterend oor al genoeg. Het is voor Lucienne geruststellend dat er altijd zo’n oor is, mét bijbehorend advies, zonder dat daar een factuur aan moet vasthangen. Ik wil haar verder ook duidelijk maken dat ondernemerschap – zelfs in moeilijke tijden – nooit gebaat is bij paniek. Lucienne is bijzonder ondernemend en heeft daardoor soms wat te weinig geduld. Verder wil ik haar ook diets maken dat ze meer netwerken moet uitbouwen om zich te verkopen.”

www.aankoopconsultancy.be

Myriam Chaabnia (32), Bedrijf : Look4Humanity bvba, Assenede

Wie ben ik ?

Ik ben het product van een Algerijnse vader en een Franse moeder, maar woon al mijn leven lang in Oost-Vlaanderen. Na mijn studie moderne talen en economie belandde ik in een Senegalees hotel. Later deed ik in datzelfde land ruraal ontwikkelingswerk.

Wat onderneem ik ?

Ik richtte in 2004 een vzw op : Humane Connection. Die wil ik nu omkatten naar een echt bedrijf. Bvba Look4Humanity wordt een webgemeenschap die kleinschalige, lokale ontwikkelingsinitiatieven in het Zuiden moet samenbrengen met personen en organisaties uit het Westen. Look4Humanity zal een handige zoekmotor hebben waarmee partijen elkaar kunnen vinden. Daarnaast zal mijn bestaande vzw evenementen organiseren die geld in het laatje moeten brengen voor die ontwikkelingsprojecten. De bvba zal haar inkomsten uit advertenties op de site halen. Want op termijn hoop ik dat miljoenen surfers naar mijn website komen. Voorlopig zie ik ondernemen als Lego : opbouwen, stukjes terug afbreken, opnieuw bouwen, uitbreiden.

Waarvan droom ik ?

Mijn droom is dat vele mensen in contact komen met ontwikkelingsprojecten, en zo duidelijkheid krijgen op wat er met hun steun gebeurt. De lokale bevolking in Senegal evolueerde snel van tamtam naar breedbandinternet. Ik zal gelukkig zijn als mijn portaalsite specifieke projecten en mogelijke donoren met elkaar in contact kan brengen.

Haar mentor is Rita Aerts

Rita Aerts (45) is managing partner van de internationale groep Shikar. Dat bedrijf zoekt en rekruteert kandidaten voor sleutelfuncties in het internationale bedrijfsleven. Daarnaast is ze ook bestuurder bij Plan International. “Ik ben mentor geworden omdat ik weet hoe belangrijk het is om bij de start een extra klankbord te hebben. Myriams grootste probleem ? Ze is enorm gedreven en zit vol creativiteit: hoe moet ze al die ideeën omzetten in een concrete missie ? Wat is haar precieze aanbod, en hoe verschilt ze daarin van de andere spelers op de markt ? Ik hoop haar daarbij een beetje tot wegwijzer te kunnen zijn.”

www.look4humanity.org

Door Aart De Zitter I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content