Aanbod

Vlied, Vlaamse Volkshogeschool vzw is als instelling voor socio-cultureel vormingswerk erkend door de Vlaamse overheid. Het cursusaanbod omvat zowel beeldende expressie, kunst en cultuur, muziek en dans, als levenskunst, persoon en relatie, spiritualiteit en zingeving. In het hoofdstuk natuur en gezondheid zijn verscheidene massagecursussen opgenomen: dynamische massage, Ayurvedische massage, inleiding tot polariteitsmassage, initiatie Thaise massage, Tatiki-massage… Enige nadeel van die cursussen is dat ze vaak op duo’s gericht zijn, maar ons oog viel op de avondles zelfmassage. “Een doeltreffende, aangename en ontspannende manier om de energiestroom in je lichaam te herstellen en te onderhouden”, belooft de brochure.

Onze bevindingen

Eigenlijk heb ik er helemaal geen zin in die maandagavond. Het is een lange dag geweest, ik ben doodop en bovendien regent het pijpenstelen. Waarom stuur ik mezelf uitgerekend vandaag naar een cursus?

“Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling”, zegt lesgeefster Mireille Pelerents. Vijf minuten lang bewust en geconcentreerd ademen. Terwijl de ruimte zich vult met stilte voel ik mezelf rustiger worden. “We beginnen bij de voeten. Verscheidene energielijnen komen daar samen. Een voetmassage heeft daarom effect op je hele lichaam. Neem je voet gewoon even in je handen. Strijk erover met de vingers en beklop daarna met de vuist je voetzool.” Mireille doet het voor. Nauwgezet volgen we haar voorbeeld. Met kleine cirkelende bewegingen masseer ik mijn enkel, wreef, voetzool en tenen. Eerst links, dan rechts. Tot mijn voeten er helemaal van tintelen. “Niet te snel”, waarschuwt Mireille als ik ruim voor haar een stuk heb afgewerkt. “Neem er de tijd voor.”

Vanaf de voeten werken we langzaam naar boven: kuiten, knieën en dijen; billen, buik en rug; schouders, armen en handen; gezicht, hoofd en nek… geen plekje wordt overgeslagen – tenzij je er echt niet bijkunt. Trekken, wrijven, draaien, knijpen, duwen. Soms zachtjes, soms iets steviger. Bij elke beweging hoort een stukje uitleg: waar het goed voor is, wat al dan niet kan als je zwanger bent. “Met de draaiende beweging over je buik, masseer je je darmen”, zegt Mireille, meer zelfs: “Beweeg je met de zon mee, dan stimuleer je de werking ervan. Ga je tegen de zon in, krijg je het tegenovergestelde effect.”

Bijwijlen is het een grappig gezicht en doen we een beetje lacherig. Zeker als we met zijn allen met onze vuist het hoofd bekloppen. Maar de relaxerende werking is totaal: na een uur ben ik helemaal vergeten dat ik hier geen zin in had. En aan het eind van de les, die ruim twee uur duurt, heb ik het gevoel dat ik de stress uit mijn lijf heb geduwd. Letterlijk. Als geheugensteuntje krijgen we drie bladzijden richtlijnen mee. Terwijl ik ze opberg, neem me stellig voor om hiervoor elke avond wat tijd vrij te maken. Nu, drie weken later, merk ik dat van dat goede voornemen nog niet veel in huis is gekomen.

Prijs

De cursus zelfmassage wordt geregeld in het programma van Vlied opgenomen en kost 450 fr./ 11,16 euro per persoon en per avond. Naast die les is er ook een avond energetisch taoïstische zelfmassage, gebaseerd op het Healing Tao System. Ook voor die avond betaal je 450 fr. Vooraf inschrijven.

Info: Vlied vzw, Papegaaistraat 69, 9000 Gent, Tel. 09-269 10 70, fax: 09-233 04 59, www.vlied.be

HILDE VERBIEST / FOTO’S KRISTIEN BUYSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content