Basisrecept gefermenteerde hotsaus

1 l water
...

1 l water 50 g zeezout 6 teentjes knoflook 2 rode uien 4 wortels 6 rijpe peren 200 g pikante pepers (zaadjes inbegrepen voor de durvers, zonder zaadjes voor een mildere variant)1. Los het zout op in het water door het aan de kook te brengen. 2. Snijd vervolgens alle ingrediënten in blokjes van dezelfde grootte en doe ze in een weckpot, giet het water erover tot alles onderstaat. Tip: de ingrediënten zullen bovendrijven waardoor de bovenkant zou kunnen beschimmelen, een klein laagje olie kan hiertegen helpen. 3. Laat minstens 2 weken op kamertemperatuur staan, volg het proces van de bubbels die ontstaan en ga af op de fruitige geur om te beslissen wanneer je de saus wilt afwerken. 4. Om de saus af te werken mix je alle ingrediënten in een blender, voeg eventueel wat van het vocht toe tot je de juiste textuur hebt. 5. Op dit punt kun je je eigen weg opgaan met de hotsaus door dingen toe te voegen naar eigen smaak of afhankelijk waarvoor je de saus wilt gebruiken, denk: verse kruiden, azijn of honing.