De villa’s van de New Yorkse jetset geven The Hamptons, aan de Atlantische Oceaan, zijn exclusieve allure. Maar interieurontwerper Billy Knight betrekt er een eenvoudige bungalow, waar een combinatie van helderheid en intimiteit voor een ongedwongen vakantiesfeer zorgt.

Sommige mensen voelen de nood om regelmatig het roer compleet om te gooien. Billy Knight is duidelijk een van hen. Hij startte een succesvol make-upagentschap, verkaste een decennium later naar Puerto Rico om er een elegant strandhotel te runnen, en belandde daarna terug in zijn thuisland Amerika, waar hij eindelijk se-rieus werk maakte van zijn grote passie : interieurdesign. Vandaag verdeelt hij zijn tijd tussen New York en de nabijgelegen Hamptons, zowat ’s werelds exclusiefste zandstrook voor al wie naam, faam en fortuin heeft. Te midden van die glamour is Billy’s heerlijk eenvoudige interieurshop Comerford Hennessy een rustpunt, vol ingetogen luxe, heldere ontwerpen en eerlijke materialen.

Zijn vakantiehuis in Southampton is op dezelfde leest geschoeid. “We hebben heel lang gezocht. We wilden geen vervallen cottage voor twee miljoen dollar, maar net zo min een gigantische mansion, we wilden gewoon iets simpels. En daar hebben The Hamptons nu eenmaal geen overvloed van”, vertelt de heer des huizes. Uiteindelijk vonden Billy en zijn partner Jay, journalist bij The Economist, een ietwat vervallen bungalow uit de jaren zeventig. De oude Duitse vrouw die er woonde, had het geheel van een donkere lambrisering voorzien, maar de ruimtes waren goed en het pand had slechts nood aan wat kleine renovatiewerken. In de keuken verdween er een muur en in de leefruimte werd het mooie balkenplafond opengewerkt en witgekalkt. Zo versmelten woon- en eetkamer netjes in elkaar zonder hun eigenheid te verliezen en krijgt het heldere salon wat meer ademruimte.

Nu ze toch aan de slag waren, had het stel net zo goed kunnen opteren voor een ultramoderne update, maar ze besloten daarentegen om de originele seventiessfeer in ere te herstellen en zelfs te accentueren. Allereerst kreeg de hele woning een stralend witte verflaag om zijn strandhuisallures in de kijker te zetten. Enkele goed gekozen accessoires zorgen her en der voor een psychedelische kleurenspat. Billy : “Ik ben gek op accessoires, onze kelder staat volgepropt. Ik ben nogal snel op dingen uitgekeken, dus ben ik voortdurend aan het verzetten en verschuiven. Tweemaal per jaar pak ik het hele huis grondig aan en worden de winteraccessoires ingeruild voor de zomerexemplaren of omgekeerd. Zelfs de kunstwerken worden dan gewisseld. Dat geeft je meteen een ander gevoel. Wij veranderen voortdurend, dus waarom zou je huis niet mee kunnen evolueren ?”

De accessoirecollectie bestaat uit een melange van vintagemodellen en eigentijds werk, van bijzondere vazen over zelfontworpen tafeltjes tot en met een resem opvallende lampen. Een klassiek zeteltje, een keramiekkrukje, en een bijzettafel van Saarinen staan broederlijk naast elkaar te pronken. In de aanpalende keuken treffen we een originele seventiesbuffetkast aan die bij het huis hoorde, gevuld met fijne porseleinen vaasjes van de Britse Sophie Cook, elegante houten sculptuurvazen van een lokale artieste, en pal naast de kast een opvallende lamp van ex-model Helen Gifford, van wie ook Gwyneth Paltrow fan blijkt te zijn. Zowat alle objecten worden in Billy’s interieurshop verkocht en dat loopt, nu de zaak over een stevige reputatie beschikt, heel vlot. “Vroeger was ik altijd zelf op zoek naar authentieke, mooie en goed doordachte ontwerpen, vandaag komen artiesten zelf hun werk aanbieden.”

Hoewel het domein – het vakantiehuis beschikt over een grote tuin met zwembad – zich uitstrekt langs een behoorlijk drukke weg, overstemt een leger krekels elk motorgeronk en zorgt een imposante rij eeuwenoude bomen voor een natuurlijke geluidsmuur. Als om het jetsetsfeertje dat eigen is aan The Hamptons deskundig te weren. Een aanpak die werkt. “We komen hierheen om het drukke New York achter ons te laten, dus blijven we op hoogdagen liever veilig binnen. Dan wordt deze kuststrook immers overspoeld door celebrity’s en overstresste stadslui en is de rust compleet verdwenen”, vertelt de heer des huizes. “Bovendien kost het weinig moeite om een weekend lang te relaxen bij het zwembad of op het terras wat met Lilly, de labrador, te dollen.”

Door Sophie Allegaert – Foto’s Verne

De eigenaars besloten de originele seventiessfeer van de woning te behouden en zelfs te accentueren. Billy Knight : “We wilden gewoon iets simpels, en daar hebben The Hamptons nu eenmaal geen overvloed van.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content