Deze loft in een voormalig schoolgebouw in Brussel werd al eens grondig gerenoveerd. "Maar een beetje ouderwets, met veel muren van gipsplaat, een opdeling in kamertjes, weinig lichtinval en donkere houten vloeren. De eerste renovatie moet omstreeks 2000 zijn geweest, maar in een stijl uit de jaren '80", legt Tom Verschueren van het Mechelse architectenbureau dmvA uit. "Bovendien leek het resultaat op een gewoon appartement en was het loftgevoel zoek. Er kwam ook te weinig licht binnen."
...

Deze loft in een voormalig schoolgebouw in Brussel werd al eens grondig gerenoveerd. "Maar een beetje ouderwets, met veel muren van gipsplaat, een opdeling in kamertjes, weinig lichtinval en donkere houten vloeren. De eerste renovatie moet omstreeks 2000 zijn geweest, maar in een stijl uit de jaren '80", legt Tom Verschueren van het Mechelse architectenbureau dmvA uit. "Bovendien leek het resultaat op een gewoon appartement en was het loftgevoel zoek. Er kwam ook te weinig licht binnen." De nieuwe eigenaars contacteerden Driesen en Verschueren met de vraag om er echt een loft van te maken, met veel ruimte en licht. "Eerst hebben we er alle gipsplaten uitgegooid", aldus architect Verschueren. "Daarna hebben we bekeken wat de constructieve mogelijkheden waren. De dwarsmuur die de klaslokalen verdeelt, moest bewaard blijven. Ook de mezzanine, die bijna volledig verstopt zat achter gipsplaten, hebben we behouden. Zelfs de keuken en de badkamer bleven op hun plaats." De gele glaswand was de grote architecturale vernieuwing die van de woning meteen ook een artistiek atelier heeft gemaakt. Hier wonen trouwens een pianist en een beeldend kunstenaar. Voor hem staat de vleugelpiano in het grote lokaal, en hààr atelier bevindt zich op de mezzanine. De glaswand verdeelt de flat in twee beuken. Aan de straatzijde, achter het glas, zitten de natte cel, twee slaapruimtes en het atelier. Er is volledige transparantie want wie baadt, ziet wat de pot schaft. "Dit soort intimiteit kan natuurlijk alleen in een woonruimte die slechts door twee personen wordt gedeeld", verduidelijkt Tom. "Maar het geeft wel een bijzondere belevingswaarde aan deze ruimte." De architecten plaatsten in de dwarsmuur een hoge, pivoterende deur bekleed met spiegels die een extra doorkijk mogelijk maken. Door de glaswand komt het licht aan beide zijden van de woning binnen. De bouwheer koos voor geel glas omdat het zelfs bij regenweer voor een zonnig accent zorgt. Hij vindt geel rustgevend en verfrissend. Geel werd de rode draad, om het zo maar eens te zeggen, door de aankleding met gele jaloezieën, een gele gietvloer in de badkamer, een gele wastafel en bad van WET design en een met gele metaalkorrels gespoten toilet. De kleurenpsychologie leert ons dat geel staat voor energie, vreugde, geestkracht, luchtigheid en de lichtheid van het bestaan. Daar valt wellicht mee te leven. - Info : www.dmva-architecten.be Door Piet Swimberghe - Foto's Frederik VercruysseDe kleur geel, energiek en vreugdevol, vormt de 'rode draad' van deze loft.