Yannick Bervens is zo langzamerhand de wonderboy van de Antwerpse horeca. Deze ?Kuifje van de keuken" studeerde kommunikatiewetenschappen en Spaanse filologie en letteren, draagt meestal een strikje onder de kin en ziet er veel jonger uit dan hij in feite is. Maar bovenal beschikt hij over een zesde zintuig dat hem ingeeft wat de mensen zoeken. Twaalf jaar geleden opende hij als eerste een cateringzaak die broodjes aan kantoren levert. Tien jaar geleden kwam daar de buurtbistro Sensunik bij, waar tweever...

Yannick Bervens is zo langzamerhand de wonderboy van de Antwerpse horeca. Deze ?Kuifje van de keuken" studeerde kommunikatiewetenschappen en Spaanse filologie en letteren, draagt meestal een strikje onder de kin en ziet er veel jonger uit dan hij in feite is. Maar bovenal beschikt hij over een zesde zintuig dat hem ingeeft wat de mensen zoeken. Twaalf jaar geleden opende hij als eerste een cateringzaak die broodjes aan kantoren levert. Tien jaar geleden kwam daar de buurtbistro Sensunik bij, waar tweeverdieners die geen zin hebben om te koken voor demokratische prijzen eenvoudig kunnen eten. Het bleek een gat in de markt, want Sensunik is vandaag nog een drukbezocht eethuis. Maar het irriteerde Yannick dat zakenlieden die privé over de vloer kwamen, met hun klanten bij de konkurrentie gingen eten. Daarom werd Greens bedacht, een moderne brasserie in een gestileerd huis met een prachtig terras in een ruime tuin, zodat de plaats ook aanlokkelijk is bij mooi weer. Weer bleek Yannicks visie juist : Greens wordt druk bezocht (zo hoort dat in een echte brasserie), de sfeer is internationaal, je wordt snel geholpen door spontane en vriendelijke meisjes en je bent welkom voor een steak tartare (490 fr.) met een glas huiswijn (90 fr.) of voor een uitgebreide maaltijd met terrine van ganzelever (595 fr.) als voorgerecht, gekonfijte eendebil met gratin Dauphinois (580 fr.) als hoofdgerecht en een dame blanche (175 fr.) of een aspergesoepje met milkshake van aardbeien en zwarte peper (245 fr.) om af te sluiten. Greens heeft een pseudo-sjiek interieur met fluwelen zetels, een gepatineerde eiken vloer, originele wandlusters uit het begin van de eeuw en een mooie marmeren trap. Boven, op de eerste verdieping, wordt rustig gegeten. Op het gelijkvloers is het lawaaieriger en wordt het geroezemoes van de in de bar wachtende bezoekers en de eters overstemd door het gepruttel van de koffiemachine en het gekletter van potten en pannen uit de open, witbetegelde keuken. De chef-kok is een Nederlander met een ring in het oor, en wij proefden van goede rundcarpaccio met puree van zwarte olijven, parmezaankaas en waterkers (425 fr.), gevolgd door tamme fazant met wijnblad, gebraiseerd witloof, fijne linzen en ook nog een gepocheerde peer (695 fr.). In het glas kwam een aangename St. Julien, les Fiefs de Lagrange '92 (975 fr.) en om te eindigen was er warm appelgebak met vanillesaus en lekker ijs met in amaretto gedrenkte koek (195 fr.). Bistro Sensunik, Molenstraat 69, 2018 Antwerpen. tel. (03) 216.00.66. Brasserie Greens, Mechelsesteenweg 76, 2018 Antwerpen. tel. (03) 238.51.51.PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON