In het speels met trompe-l’oeils gedecoreerde eethuisje Orphyse Chaussette bereidt de Fransman Philippe Renoux zonnig gekruide gerechten.

:: Orphyse Chaussette :

Charles Hanssens straat 5, 1000 Brussel. 02 502 75 81.

Menu Confiance van vier gangen, 42 euro.

Zondag en maandag gesloten.

Heel wat mensen gaan tegenwoordig vooral voor de gezelligheid uit eten : de kwaliteit van de bordinhoud is vaak ondergeschikt aan sfeer en decor. Gelukkig zijn er uitzonderingen zoals Orphyse Chaussette, een knusse bistro die niet alleen een bijzondere inrichting heeft, maar waar bovendien smakelijk wordt gegeten. Het eethuisje is te vinden op het gelijkvloers van een oud huis, gelegen tussen de Brusselse Grote Zavel en het Justitiepaleis. De guillotineramen doen denken aan een café. Binnen wachten twee vertrekken met op de muren geschilderde ingelijste schilderijen en boekenkasten. De vloer is bedekt met oude tegeltjes en op het donker geverniste hout van de tafelbladen liggen oude, verzilverde bestekken in de aanslag. Het nostalgisch geheel is verlicht met kristallen luchters en kaarsjes en op de achtergrond klinken Amerikaanse crooners.

In de kelder kokkerelt Philippe Renoux. Hij is afkomstig uit de Roussillon, ging naar een plaatselijke koksschool, werkte op goede adressen in Parijs ( Lasserre, Ritz, L’Aubergade) en in Reims ( Boyer), voordat hij de wereld in trok (Spanje, Londen, Israël, New York en Rome). Philippe Renoux belandde in Brussel voor een vrouw. Bijna drie jaar geleden opende hij Orphyse Chaussette. Orphyse was de naam van zijn achter- grootmoeder en Chaussette was de naam van een van haar zonen.

Hier zit veel juist

Philippe Renoux kiest voor eersteklas producten, die hij met respect en kunde benadert. Zijn kookstijl heeft zijn wortels in het zuidwesten van Frankrijk en wordt verrijkt door Aziatische invloeden. De kok heeft affiniteit met producten als tonijn, eendenborst, ganzenlever, kalf van onder de moeder en lam uit de Pyreneeën. De zonnige spijskaart krijgt ondersteuning van een wijnkaart met een mooie collectie betaalbare kwaliteitswijnen uit de Languedoc-Roussillon.

Wij kwamen met twee, kozen pizzataart, een fijn bouwwerk van laagjes kaviaar van aubergine, courgette en mozzarella, opgediend met een salade van gefrituurde kruiden en een olijfolie-emulsie (12,90 euro) en tartaar van tonijn, op de manier ’terug van India’ en dat betekende gemarineerd in gemberoplossing en geserveerd met soja-, sesam- en limoensaus en krokante salade (11,20 euro). Wij moesten eventjes wachten voordat de pizzataart was gebakken, maar toen de twee voorgerechten er eenmaal stonden, waren wij heel tevreden. De twee hoofdgerechten waren : perfect al dente gegaarde tagliatelle met ragout van gedroogd eekhoorntjesbrood, tomaten en platte peterselie (14,50 euro) en malse niertjes van speenvarken met jonge uitjes, aardappel in veldkleed en een frisse, rinse saus met gember en azijn (19,70 euro). Opnieuw waren wij enthousiast.

Bij het eten dronken wij de twee huiswijnen : een uiterst correcte Corbières 2001, Saint Auriol, prop. Salvagnac (17 euro) en een innemende Côtes du Roussillon 2001, Cave de Terrassous (18 euro). Nieuwsgierigheid deed ons zwichten voor een ongebruikelijke afsluiting. Op het bord verscheen met kruiden gekonfijte zoete aubergine met chocolade-ijs en zelfs dit merkwaardige gerecht viel in de smaak ! Wij vonden dat er in dit restaurant veel juist zit (kooktijden, smaken en kruiding) en houden er goede herinneringen aan over.

Pieter Van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content