Manu Chao was de spil van de Franse allesvreters Mano Negra. Hij heeft Frankrijk ondertussen verlaten en in Spanje residentie gezocht, waar hij zich als artistieke duizendpoot ontwikkelt: van circusprojecten tot muzikaal directeur van feesten in het kader van 2000. Hij heeft ook tijd gevonden om “Clandestino” op te nemen, waarop hij zowel in het Engels, Frans, Braziliaans maar vooral in het Spaans nog altijd bezig is met een mix van reggae, ska, gipsy, flamenco en pop-world in de breedste betekenis.

Het is een mondvol, “Tribal Ethno Dance, Chapter One: Drum’n’Metal”. Maar het is een interessant gegeven, dit eerste deeltje van een serie waarbij men etnische muziek gaat opnemen in het veld, en die achteraf bijwerkt in de studio. De Braziliaanse percussionist Airto Moreira heeft deze cd onder z’n hoede genomen, maar de echte artiesten zijn DZM Projects (een Zuid-Afrikaans project), de Khoisan-bosjesmannen (met schitterende, trance-achtige muziek), de Xhosa Singers of Ladyfrère en Suzan Hendricks, een sangoma-genezer met haar collega’s Jessie, Jane, Easu en Mantombi van The Traditional Healers.

Als er één plaats in de wereld is, waar folk bloeit en blijft bloeien, dan zal het Scandinavië zijn. Niet dat men daar overigens braafjes stilzit: “Rare Nordic Ethno Grooves” is bijvoorbeeld een goeie dwarsdoorsnede van kruisbestuivingen uit het Hoge Noorden. Het bekendst bij ons – en eigenlijk ook terecht, want ze zijn de besten – is Hedningarna, maar ze zijn niet de enigen. Sommige acts blijven een beetje steken bij mottenballen-folkrock à la Jethro Tull, maar acts als Thomas Almqvist (goed gitaarwerk), Den Fule of Hoven Droven bieden mogelijkheden, die men, wat laatstgenoemde betreft, binnen afzienbare tijd ook live in België kan toetsen.

Manu Chao: “Clandestino” ( Virgin), Various: “Tribal Ethno Dance, Chapter One: Drum’n’Metal” ( Melt 2000), Various: “Rare Nordic Ethno Grooves” ( Indigo). In concert: Hoven Droven op 25/5 in Den Ekster, Dranouter ( Tel. 057/44.68.52) en op 26/5 in de AB Club, Brussel ( Tel. 02/548.2424).

JACKY HUYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content