Het Act-label, dat naar eigen zeggen ‘worldjazz’ wil uitbrengen, lijkt werk te maken van een potentiële penetratie van de Belgische markt. Dat is een goeie zaak want de kruisbestuivingen die zij maken, zijn vaak intrigerend en altijd minstens interessant. Trombonist Nils Landgren en pianist Esjbörn Svensson, Zwedens jazzmusicus van 1996, putten op “Swedish Folk” uit het roots-verleden van hun moederland, maar laveren daarbij moeiteloos tussen folk, klassiek, new age en jazz. De ene keer passeert Burt Baccharach, de volgende keer de filmmuziek van Francis Lai.

Cornelius Claudio Kreusch is een Duits pianist, die op “Scoop” zijn vleugel(s) helemaal uitslaat. Hij heeft weliswaar nog steeds vrij traditionele jazzpassages, maar als hij illusteren laat aanrukken als Salif Keïta, Greg Osby, Bobby Watson of Elisabeth Kontomanou, dan komt hij dicht in de buurt van wat terecht worldjazz wordt genoemd. “Jazz-Live” is al de zevende – en deze keer levende – cd van The Real Group, een a capella gezelschap dat aanzienlijk behoudsgezinder tekeergaat zowel qua songkeuze als qua arrangementen dan, pakweg, Manhattan Transfer.

Bijna veertig jaar geleden bracht Bengt-Arne Wallin, gestimuleerd door de toen in Zweden residerende Quincy Jones, “Old Folklore in Swedish Modern” uit, voor velen een van de mijlpalen van de Zweedse muziek in het algemeen en de combinatie van folk en jazz in het bijzonder. Na decennia is dit epos – big band meets Frank Zappa – opnieuw verkrijgbaar, gekoppeld aan een liveconcert van het Jazz Baltica Ensemble onder leiding van Wallin in 1997.

Wie overigens een snelle dwarsdoorsnede van het Act-label wil, kan terecht op “Magic World” waarop naast de eerder genoemden nog andere artiesten staan die het brede spectrum bewijzen: van Gilberto Gil, Caito Marcondes of het Orquestra Jazz Sinfonica do Estado de São Paulo (Brazilië) tot de Vietnamees Nguyên Lê, de legendarische Amerikaanse soul-drummer Bernard Purdie of de Noorse belofte Bugge Wesseltoft.

Nils Landgren & Esbjörn Svensson, “Swedish Folk” ( Act). Cornelius Claudio Kreusch, “Scoop” ( Act). The Real Group, “Jazz: Live” ( Act). Bengt Arne Wallin, “The birth + rebirth of Swedish Folk Jazz” ( Act). Various, “Magic World, The Ultimate Worldjazz Collection III” ( Act).

JACKY HUYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content