Leen Creve Interieur- en designjournalist 

Stock. Nadat de Nederlanders op de Architectuurbiënnale in Venetië twee jaar geleden vacant.nl lanceerden en daarmee aanklaagden hoeveel bestaande gebouwen leegstaan, is het thema springlevend. Architecture for Humanity vraagt in een Open Architecture Challenge om militaire basissen te herbestemmen. En Droog Design UP introduceert een businessmodel waarbij bedrijven hun dead stock kunnen laten herontwerpen om ze opnieuw in circulatie te brengen.

Vriend. Het Britse Wired brengt in zijn januarinummer 25 grote ideeën. Een van de belangrijkste noemen ze Social Design. De platformmarketeer van Facebook gelooft veeleer in de macht van de vriend dan in de macht van de massa. Friendsourcing in plaats van crowdsourcing, dus ? (zie p. 18) Wederkerigheid. Reciprocity is de titel van de Design Biennale in Luik in oktober. Als uitdrukking van respect. “Om te tonen welke waarden meespelen in hedendaags design”, aldus artistiek directeur van de biënnale Giovanna Massoni. “Het drukt het idee van delen en uitwisseling uit. Van samenwerking, confrontatie, sociale eenheid. Ik vind het een basisconcept in design en het toont respect voor de natuur, voor elke sociale klasse, voor elk ras. Het gaat over gelijkheid tussen verschillende wezens.”

Empathie. De Nederlandse trendspecialist Trendslator zegt over 2012: “Het begint allemaal met de c van collaborative, of van collectief, coöperatief. Caring capitalism. Als we allemaal iets geven, tijd of aandacht, kennis of geld, levert dat uiteindelijk iedereen iets op. Geven, dat kan op allerlei manieren : delen, doneren, ruilen, hergebruiken, repareren. Wat nodig is, zijn bedrijven die empathisch zijn, die weten wat de noden van mens, milieu en maatschappij zijn.” Debat. Meer evenementen zijn opgebouwd rond debatten en conversaties. Het magazine Wallpaper, dat deze maand Intelligence Squared bespreekt, een Londens debatavondcircuit waarbij het publiek op voorhand voor of tegen een stelling stemt en daarna weer, citeert een consultant die zegt dat “de traditionele arena’s voor publiek debat wat wegdeemsteren en dus ruimte creëren voor andere kanalen”. Richard Saul Wurman, een van de oprichters van TED, lanceert in september de eerste www.www-conferentie, waarin telkens twee mensen een gesprek houden.

Fout. Nobody is perfect. Het was de meest gehoorde zin van het afgelopen Creativity World Forum in november. Creativiteit, zo zeiden de goeroes, heeft al eens een uitschuiver nodig, toeval en fouten ook. Oef.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content