Het Spaanse buitenmeubelmerk Gandia Blasco opent zijn grootste professionele ruimte in een Oost-Vlaams pand, waar volgens sommigen ‘De Rechtvaardige Rechters’ van ‘Het Lam Gods’ verscholen zou zitten. Weekend Knack ging uitleg vragen in Valencia.

Ik kan het jullie verzekeren”, zegt Saskia De Mits. “We hebben bijna alle muren opengebroken, maar dat schilderij hebben we niet gevonden.” Saskia is samen met haar man Guy Vermeirsch zaakvoerder van de buitenmeubelwinkel ’t Huis van Oordeghem. Na elf jaar de meest vooruitstrevende Belgische én internationale buitenmeubels verkocht te hebben, gaan ze nu een stap verder : ’t Huis van Oordeghem opent een 600 m2 grote showroom die exclusief gewijd is aan het Spaanse merk Gandia Blasco. De locatie was snel gevonden. Het bijna driehonderd jaar oude huis van Arsène Goedertier – de man die als enige de bergplaats gekend zou hebben van het verdwenen paneel De Rechtvaardige Rechters van het schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck – grenst aan de achtertuin van de winkel en kreeg een grondige renovatie. Nu staat de wereld van Gandia Blasco er centraal : witte muren, een woestijnfoto, cactussen. En natuurlijk de volledige collectie architecturale en tijdloze meubels van het Spaanse merk zelf.

“Ik herinner me de eerste kennismaking acht jaar geleden. Meteen was ik enthousiast”, vertelt Saskia De Mits. “We zijn samen gegroeid. Wij gaven opmerkingen van onze klanten door : als er hier en daar nog tekortkomingen waren, als de maten niet helemaal logisch waren, dan gaf ik dat door. En dat werd geapprecieerd in Spanje.” Ondertussen is ’t Huis wereldwijd de grootste klant van Gandia Blasco. “In het zomerseizoen komt wekelijks één vrachtwagen leveren. Soms twee.” De architecturale meubels slaan aan in België en omstreken.

De nieuwe showroom is in de eerste plaats bedoeld voor professionelen : architecten en interieur- en landschapsarchitecten, maar ook de gewone bezoeker is welkom. “De kracht van Gandia Blasco is precies de grote combineerbaarheid met meer opvallende, extravagante tuinmeubels uit onze winkel”, verklaart Saskia De Mits. “Dus ook in de ‘gewone’ winkel zal het merk nog aanwezig zijn. Niet in strak wit, wellicht, maar in bijvoorbeeld bruin. Of met een tafelkleedje erop.”

Info : Na hun jaarlijkse wintersluiting opent ”t Huis van Oordeghem’ op 1 maart opnieuw de deuren. Meteen ook de officiële opening van de Gandia Blasco showroom. Grote Steenweg 210, Oordegem, 09 365 46 60, www.hvo.be

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content