Zoutsnobisme is nergens voor nodig, maar zoutkennis kan onze kookkunst een stevig handje helpen. Alledaags fijn zeezout is en blijft perfect om pastawater, soep of saus te zouten. Het lost snel op, je verdeelt het makkelijk gelijkmatig over bijvoorbe...

Zoutsnobisme is nergens voor nodig, maar zoutkennis kan onze kookkunst een stevig handje helpen. Alledaags fijn zeezout is en blijft perfect om pastawater, soep of saus te zouten. Het lost snel op, je verdeelt het makkelijk gelijkmatig over bijvoorbeeld een ovenschotel en brooddeeg. De ultieme tip? Zout je steak 24 uur voor je hem bakt, om de sappigheid te verhogen. Grof zeezout lost minder makkelijk op, maar geeft met zijn grotere, oneffen vlokjes extra textuur aan een gebakken steak, salade, een zachtgekookt eitje of donkere chocolademousse. Perfect om een gerecht te kruiden net voor je het serveert. Fleur de sel is de gastronomische versie en heeft een minder bittere toets. Himalayazout is lichtroze en zou meer kalium bevatten, rood Hawaïaans zout bevat sporen van de lokale alea-klei en zwart Hawaïaans zout dankt zijn kleur aan actieve kool. Helemaal on trend is zout met een smaakje. Gerookt zout is populair in Scandinavië en wordt gebruikt als dry-rub voor vlees, om groenten extra ooomph te geven of in je bloody mary. Kruidenzout heeft dezelfde extra impact en kun je zelf maken door zeezout in een goed af te sluiten pot te mengen met je favoriete kruid of citroenschil. Na een paar weken heeft het zout een heerlijk extra aroma.