Fris en knapperig kraakt deze witloofsalade tussen de tanden. De ui stoppen we in een barbecue met deksel zodat hij langzaam gaart en een rokerig smaakje krijgt. We serveren de salade lekker oldskool in een blaadje witloof, zodat het een handig hapje is om zonder bestek te serveren.
...

Fris en knapperig kraakt deze witloofsalade tussen de tanden. De ui stoppen we in een barbecue met deksel zodat hij langzaam gaart en een rokerig smaakje krijgt. We serveren de salade lekker oldskool in een blaadje witloof, zodat het een handig hapje is om zonder bestek te serveren. Voor ongeveer 12 stuks: Voor de kaascrème3 el zure room, 75 g blauwe kaas Peper en zout Een kneepje citroensap Voor de croutons2 dikke sneden zuurdesembrood 2 el olijfolie, peper en zout Voor de salade2 rode uien 2 stronken witloof 2 grote mandarijnen (of 3 kleintjes) Voor de dressing2 el olijfolie 1 el mandarijnsap (dit vang je op bij het snijden van de mandarijnen) 1 tl mosterd, peper en zout Als garnituurEen paar takjes kervel 1. Maak de kaascrème door de blauwe kaas in de keukenrobot fijn te mixen samen met de zure room. Kruid af met een kneepje citroen, peper en zout. Als de crème niet smeuïg genoeg is, kun je nog een extra lepel zure room of een lekje water toevoegen. 2. Verwarm de oven voor op 180°C. Trek de sneden brood in kleine stukjes, leg in een bakblik en giet de olijfolie erover. Kruid met peper en zout. Rooster in de oven tot de croutons krokant zijn en een bruin randje krijgen. 3. Als je de barbecue hebt aangestoken, leg de rode ui dan in zijn geheel met schil op het rooster en dek de barbecue af met een deksel, zo zal de ui garen en een lekkere rooksmaak krijgen. Je kunt de ui ook garen in de oven, dan wordt hij zacht en zoet zonder rooksmaakje. Laat daarna afkoelen zodat je 'm kunt gebruiken in de salade. 4. Haal 12 grote bladeren van de stronken witloof: die gebruiken we om de salade in te serveren. De rest van het witloof snijd je in stukjes voor onder de sla. 5. Snijd de mandarijnen à vif: hiervoor snijd je de schil en het witte vlies eraf en snijd je daarna het vruchtvlees tussen de vliesjes uit in partjes. Doe dit boven een kom zodat je het sap kunt opvangen en gebruiken in de dressing. 6. Meng alle ingrediënten voor de dressing. 7. Haal de schil van de uien en snijd ze in 8 partjes. Meng de partjes ui met de stukjes witloof, de mandarijnpartjes en de dressing. Meng ook de croutons hieronder. Proef en kruid bij met peper en zout. Schep op elk blaadje witloof een toefje kaascrème en schep er daarna een lepel salade op. Werk af met wat takjes kervel en een draai van de pepermolen.