De lezers van Weekend Knack reageerden in groot aantal op onze oproep om hun voorkeursrestaurants bekend te maken. Zij kozen hun favorieten in vier categorieën : het meest trendy eethuis, de beste Belgische keuken, de beste prijs-kwaliteitverhouding, de fijnste inventieve gastronomie. Een portret van de winnaars.

MEEST TRENDY RESTAURANT

In deze categorie behaalde DE SMAAK in Izegem de eerste plaats, gevolgd door Funcky Food (Kortrijk) en Bar Louis (Leuven). De Smaak is ondergebracht in het Oud Huis Tanghe, een achttiende-eeuws pand waar zich ooit de eerste schoenfabriek van de stad bevond. Het huis werd verbouwd en kreeg een sober-strakke inrichting in wit en grijs. Authentieke elementen als parket en glas-in-loodramen bleven bewaard. Het aanpalende huis met mooie tuin werd recentelijk ingelijfd. “Zalig zijn zij die smaak hebben, ook al is het een slechte smaak”, zei Nietzsche : het is een van de wijze spreuken op de muur van het restaurant. In De Smaak wordt er, zoals de naam aangeeft, smakelijk gekokkereld. Chef-kok en eigenaar Wouter Creytens (34) kan terugblikken op zeven jaar ervaring in De Snippe in Brugge, drie jaar in Sire Pynnock in Leuven en twee jaar in Hof van Cleve in Kruishoutem. De kok zoekt het niet in de opperste verfijning maar probeert voor verteerbare prijzen lekker hedendaags eten te brengen. De porties zijn royaal, de sausen klassiek en de actuele inrichting behaagt : niet verwonderlijk dat De Smaak in de smaak valt bij een brede laag van de bevolking.

De Smaak : Gentsestraat 27, 8870 Izegem. 051 32 14 75. Gesloten dinsdagavond en woensdag. www.desmaak.be

BESTE BELGISCHE KEUKEN

De beste Belgische keuken aten de lezers in DE SCHONE VAN BOSKOOP. Tweede werd ’t Stoveke (Strombeek-Bever), derde Steendam (Gent). Chef Wouter Keersmaekers werd culinair opgevoed door de wijze Johan Segers van het Antwerpse restaurant ’t Fornuis. Keersmaekers hield aan deze leertijd een voorliefde over voor orgaanvlees, oude boerengroenten en vergeten fruitsoorten. De kok installeerde zijn fornuis dertien jaar terug in zijn geboortedorp Boechout. Er wordt gekokkereld in een kunstzinnige omgeving die vraagt om een artistieke keuken. De eetzaal heeft de vorm van een rotonde, die aan de achterkant uitgeeft op een mooie, besloten binnentuin. De onzichtbare keuken bevindt zich in het ommuurde hart van de eetzaal. Keersmaekers gaat als een ware ambachtsman te werk. Hij koopt beesten in hun geheel en versnijdt tonijn, gevogelte of lam in stukken die elk hun eigen bereidingswijze vragen. Vervolgens worden ze verwerkt in mooi ogende gerechten. In deze verfijnde cuisine du terroir ontstonden succesgerechten als : ravioli met kastanjeboleten, gebakken sint-jakobsschelpen onder spekschuim met crème van ansjovis en 18 uur lang op 75° gegaard vlees van ossenstaart, op lage temperatuur gegaarde kalfswang gecombineerd met zalvend zachte puree van witte bonen en brandade van zelfgepekelde buik van kabeljauw afgewerkt met witte truffel.

De Schone van Boskoop : Appelkantstraat 10, 2530 Boechout. 03 454 19 31. Zondag en maandag gesloten. www.deschonevanboskoop.be

BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING

Voor het tweede jaar op rij werd de SIPHON winnaar in de categorie Beste Prijs-Kwaliteitverhouding. Tweede werd het druk bezochte eethuis Pieter in Roeselare, derde De Kruidenmolen in Klemskerke. De Siphon ligt aan de Damse Vaart in een landschap dat Jacques Brel zou bekoren. De gezellige, typisch Belgische brasserie is gegroeid uit een visserscafé en is sinds 1901 in handen van de familie Callewaert. De populariteit is te danken aan de smakelijke, tijdloze Belgische keuken en de lichtverteerbare prijzen. Noordzeegarnalen worden met de hand gepeld, de paling in ’t groen is een toonbeeld van versheid, de haan in wijn is langs de hele kust gereputeerd en de royale stukken rundvlees zijn een feest voor liefhebbers van een goede bordeaux voor een gelegenheidsprijs, uit de overigens gerenommeerde wijnkelder. Als de zon schijnt, is het terras een geprivilegieerde plaats, waar het heerlijk smullen is van pannenkoeken.

Siphon : Damse Vaart-Oost 1, 8340 Oostkerke-Damme. 050 62 02 02. Gesloten donderdag en vrijdag. www.siphon.be

FIJNSTE INVENTIEVE GASTRONOMIE

De fijnste inventieve keuken brengt DE WITTE RAAF in Brugge. De tweede positie gaat naar Kasteel Withof in Brasschaat, gevolgd door La Durée in Izegem. De Witte Raaf ligt in de Hallestraat, een toeristisch zijstraatje van de Grote Markt. Het restaurant maakt deel uit van het toeristenhotel Koffieboontje en is keurig ingericht in een eclectische stijl die landelijkheid en hedendaagse accenten combineert. Achter de schermen kokkerelt de getalenteerde jonge kok Pieter Lonneville. Hij ging onder meer drie jaar in de leer bij Sergio Herman van Oud Sluis en trok naar IJsland om daar zijn eigen weg te vinden. Sinds zomer 2006 is Lonneville chef-kok en gerant van De Witte Raaf. Het restaurant wordt bezocht door verbaasde en enthousiaste toeristen en ook Brugse lekkerbekken vinden de weg. Voor wie à la carte wil eten, is er een eigenzinnige spijskaart. Wie vertrouwd is met Pieters kookkunst kiest een van de menu’s. De gerechten zitten perfect op smaak en scherpen het hongergevoel door zuurbittere citruselementen en een boeiend spel van wisselende texturen.

De Witte Raaf : Hallestraat 4, 8000 Brugge. 050 34 71 29. www.restaurantdewitteraaf.be Gesloten op donderdag en zondag.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content