Een afspraak met een bevriende zakenrelatie en een tip van een wijnhandelaar maakten de weg vrij naar Veurne. Daar, in de schaduw van de markt, is iets nieuws opgebloeid. In een vroeger cabaret openden twee jonge mensen wijnbistro Petit Cabaret. Wij duwden het wijnrode fluwelen tochtgordijn opzij en troffen een nostalgisch knusse eetzaal met zand op de plankenvloer. Het aantal tafels en ook het aantal bereidingen op de spijskaart is beperkt. De seizoengebonden bereidingen krijgen ondersteuning van een interessante wijnkaart. De flessen werden geselecteerd door Peter Verheyde, die zes jaar maître sommelier was bij Alain Ducasse. Hij werkte twee jaar in ...

Een afspraak met een bevriende zakenrelatie en een tip van een wijnhandelaar maakten de weg vrij naar Veurne. Daar, in de schaduw van de markt, is iets nieuws opgebloeid. In een vroeger cabaret openden twee jonge mensen wijnbistro Petit Cabaret. Wij duwden het wijnrode fluwelen tochtgordijn opzij en troffen een nostalgisch knusse eetzaal met zand op de plankenvloer. Het aantal tafels en ook het aantal bereidingen op de spijskaart is beperkt. De seizoengebonden bereidingen krijgen ondersteuning van een interessante wijnkaart. De flessen werden geselecteerd door Peter Verheyde, die zes jaar maître sommelier was bij Alain Ducasse. Hij werkte twee jaar in The French Laundry (VS), het beste restaurant van de wereld, en geraakte daar in de ban van wijnen uit Oost-Europa. Terug in België stapte Peter Verheyde in de auto en ging ter plaatse op zoek naar de beste wijnen in Slovenië, Kroatië en Griekenland. Wij vroegen de jongedame die ons bediende om raad, maar die zei eerlijk dat zij nog in opleiding was. Dus kozen wij zelf : een Primorje-Brda, Movia 2003, gemaakt in Slovenië van takaji- en friulano-druiven (29 euro). In de loop van de avond werden wij beste vrienden met deze karakterwijn, die de gerechten op een waardige manier wist te begeleiden. Als voorgerecht verscheen lekkere ravioli van zelfgemaakt deeg, gevuld met smeltende ganzenlever, tapenade van boleet, truffelolie, pancetta en bieslook, en een saus op basis van witte selder (14 euro). Aan de andere kant kwamen drie bereidingen van prachtig verse Portugese gamba's : gegrild, als tartaar en als bisque (15 euro). Ook dit gerecht was smakelijk. Als hoofdgerecht verscheen gebakken zwezerik met de krachtige smaken van gebakken cantharellen, groene asperges, schorseneren en witte truffelolie (19 euro). Mijn tafelgenoot koos kabeljauw, bij te hevige oventemperatuur onder korst van basilicum gegaard en opgediend met doorsmakende caponata van gehakte selder, aubergine, zwarte olijven, kappertjes, tomaat, look en ansjovis en een versiering van muntcoulis, citroenolie en pesto (17 euro). Omdat het gezellig was, kozen wij een nagerecht. Het werd een femme fatale van zacht, in huis geschraapt ijs met versgemaakte vanille- en chocoladesaus (6 euro). De overkant had zich laten vangen door plakjes zwarte Italiaanse tomaat, gekonfijte prei en sorbet van mascarpone met basilicum. Het argument dat een tomaat eigenlijk een vrucht is, kon niet verhelpen dat het nagerecht "een mislukking" werd genoemd (6 euro). Tot overmaat van ramp kreeg hij als snoepgoed bij de koffie een schaaltje Italiaanse kerstomaatjes. Wij betaalden 114 euro voor twee en gingen buiten. "Lekker gegeten voor een redelijke prijs", zei ik knorrend van welbehagen. Mijn compagnon verstoorde het gelukzalige gevoel door te antwoorden : "Hier kom ik niet terug." Ach ja, het juiste gerecht bestellen is een kunst ! Keuken : 7,5 Decor : 7,5 Comfort : 6,5 Service : 7 Prijs/kwaliteit : 7,5 Vincent Florizoone is familie van de stichters van het pretpark Bellewaerde. Samen met Annelies Theite opende hij tijdens de zomer Bistro Petit Cabaret. Naam en inrichting verwijzen naar de tijd dat er in het oude huis een cabaret was ondergebracht. Vincent Florizoone werkte in toprestaurants, zoals Don Alfonso (Italië) en was de rechterhand van Bruneau (Brussel). Annelies was zes jaar lang manager in het Gentse Café Théâtre. Vincent trekt wekelijks naar de vroegmarkt in Rungis bij Parijs. Op de menukaart staan slechts twaalf bereidingen, die zijn afgestemd op een gunstig geprijsd marktaanbod van eerste kwaliteit. Appelmarkt 1 8630 Veurne 058 62 04 02 Woensdag en zaterdagmiddag gesloten. www.petitcabaret.be Pieter van Doveren / Foto's Jan Caudron