Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (199), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : kleine bordeaux (2).

De thema’s ‘voeding & gezondheid’ vormen een erg mediageniek koppel. Bijna alles is giftig en bijna alles is cancerogeen, als er maar in voldoende hoeveelheden van geconsumeerd wordt! En de consumptiegewoonten kunnen bij bewustwording van gezondheidsrisico’s zeer snel evolueren. Veel sneller dan men gewoonlijk denkt. Een paar recente voorbeelden.

Tot nauwelijks 15 jaar geleden dronk men in wijnlanden zoals Frankrijk of Italië nog 140 liter wijn per hoofd en per jaar, nu nog nauwelijks 40. De 100 liter die uit het consumptiepatroon verdwenen zijn, werden niet vervangen tenzij misschien door flessenwater. Het betreft waardeloze tafelwijn van extreem lage kwaliteit die destijds nog massaal in Zuid-Frankrijk werd geproduceerd of werd ingevoerd uit duistere originegebieden. De markt met zijn consumenten heeft er zich voor 100 procent van afgekeerd : de grote Franse plastic tweeliterfles, de lieveling van de Parijse clochards, bestaat niet meer.

Een ander voorbeeld van snelle verandering omwille van gezondheidsindicaties is de afbouw van het roken in restaurants en openbare plaatsen. Nauwelijks vijf jaar geleden was roken aan tafel maatschappelijk aanvaard en wie bezwaar maakte kreeg een etiket van onverdraagzaamheid of onhoffelijkheid opgespeld. Volgend jaar al zal het roken in de Belgische horeca totaal verboden zijn.

In de alcoholwereld zijn alle alcoholische dranken van lage kwaliteit bedreigd. En er zijn er wel wat om op te noemen. Negen op tien champagnes zijn pure ‘onkwaliteit’ en de verkoop ervan is een kwestie van modieuze marketing. Verder zijn er de banale mengjenevers van melassealcohol en vruchtensmaakjes, de grote plas van ruby en tawny port (niets anders dan in zoet verpakte alcohol), 90 procent van de Luxemburgse wijn (zuur en scheef), de banale Duitse Grossanlagen-rommel en ook… het onderste gedeelte (2 miljoen hectoliter) van het bordeauxsegment.

De afwijzing van deze banale, tafelwijnachtige bordeaux is trouwens volop bezig. Mensen uit de sector hebben het over een ‘overproductie’, in werkelijkheid gaat het om een ‘verkeerde’ productie, een segment van te lage kwaliteit dat niemand meer wil. Men schermt dan met de AOC-status van deze wijnen, maar men zegt er niet bij dat de appellation recentelijk en door hevig politiek lobbywerk werd verworven. Men zal deze wijnen uit de markt nemen voor distillatie : dan komt de alcohol uit de bordeauxwijn terecht in cosmeticaproducten (haargroeimiddelen) en in biodiesel ! Een terechte straf.

Hopelijk slaagt men er ook in om de geplande 10.000 hectare wijngaard te doen rooien, maar dan moet het wel gaan om wijngaarden waarop deze rommel gewonnen wordt, anders staan we weer nergens. De consument heeft zich in elk geval definitief afgekeerd van lagekwaliteitswijnen.

Château Haut-Campremier,

Bordeaux 2002

Biologisch geteelde wijn. Goede kleurconcentratie en een nuance van rijp, mooie fijne neus. De smaak is echter wat mager, scherp en kort. (Colruyt : 5,89 euro).

Château Les Agates, Bordeaux 2002

Heel goede kleurconcentratie, somber en donker met een nuance van rijprood. De neus is dens en diep, mooi door hout ondersteund. De smaak is stevig met goed evenwicht en vol : typisch bordeaux. Een treffer voor het grote werk met geroosterd vlees. (Delhaize : 3,79 euro).

Château Le Raït, Bordeaux 2002

Biologisch geteelde wijn. Brave, zachte, wat lichte rode kleur en een goede cépage-mix aan de neus met finesse na opschudden. De smaak is echter wat dun en kort. Geen treffer. (Colruyt : 4,95 euro).

Château La Rose Tour Blanche,

Bordeaux 2002

Goede kleurconcentratie met een nuance van rijp rood, de neus is zacht en mooi ontwikkeld. Zachte, geknoopte smaak met iets lengte. Wijn voor bij kip en kalf. (Carrefour : 4,66 euro).

Château du Ballandreau,

Bordeaux Supérieur 2001

Goede kleur met iets matte nuance, maar een mooi ontwikkelde neus van cabernet en merlot, zacht en rijp. De smaak is van stevige cabernet met goede tannines en structuur en correcte lengte. Wat streng. (Delhaize : 3,98 euro).

Château Haut Redon,

Bordeaux 2003

Goede kleurconcentratie met een zachte rode nuance en een wat discrete neus met verre cabernet na opschudden. De smaak is fijn en geknoopt met goede lengte. Wijn voor bij kip en kalfsvlees. (Carrefour : 5,50 euro).

Herwig van Hove I Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content