Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (170), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : bordeaux en bordeaux supérieur.

In Bourgogne behoort de kwalitatieve klassering van de percelen of van perceelgroepjes tot de officiële appellation contrôlée : zo vormen Chambertin, Gevrey Chambertin Aux Combottes en Gevrey Chambertin een appellation waterval en geen eigenlijke klassering. Maar ze worden wel met ‘klasseringstermen’ aangeduid. In volgorde : Grand Cru, Premier Cru en Appellation Communale. Traditioneel volgt de kwaliteit dezelfde volgorde : Grand is beter dan Premier, maar de naakte kwaliteit wordt niet gecontroleerd, enkel de origine.

In Bordeaux Médoc, toch ook Frankrijk, behoort het klassement niet tot de appellation maar worden de châteaus geklasseerd. Châteaus zijn eigenlijk niets anders dan namen van handelsmerken. Er zijn grosso modo twee grote groepen : Crus Classés en Crus Bourgeois. De Crus Classés (1855) gaande van Premier tot Cinquième, vormen de hoogste orde : ze maken slechts enkele procenten uit van de totale oogst maar zijn zeer belangrijk voor de prijszetting van het geheel. De Crus Bourgeois (41 procent van de totale 16.000 hectaren wijngaard van de Médoc) werden onlangs (2003) opnieuw gedefinieerd en wel volgens zeven criteria : aard van de bodem, druivensoorten, bedrijfsbeheer, bottelcondities, kwaliteitsvastheid, organoleptische eigenschappen en ten slotte de ‘bekendheid’. Eén belangrijk detail : bij het criterium bekendheid moest ook de geldende marktprijs in rekening worden gebracht, waardoor de consument eveneens meewerkt aan de klassering. Dat was bij de schikking van de Crus Classés in 1855 ook het geval.

Toch is consumenteninvloed, hoe aantrekkelijk ook, niet zo eenvoudig. Door de globalisering van de vraag op de wereldwijnmarkt, met een productie die nauwelijks kan verhogen, is de prijs natuurlijk stijgend. Maar de vraag overtreft het aanbod dermate dat de evenredigheid in de prijszetting is verloren gegaan. De zeldzaamheid en speculatie drijven de prijzen ver boven het niveau dat van een stevige vraagdruk verwacht kan worden. Wijnen zoals Pétrus en Le Pin en de meeste Crus Classés worden verhandeld als schilderijen van Van Gogh : in een sfeer van peperdure kunstveilingen en voor collectioneurs die niet drinken. Van oneigenlijk gebruik gesproken.

Toch is er nog hoop : bijna de helft (46,8 procent) van de Bordeauxse wijngaardoppervlakte werkt voor de meer nederige AOC’s van Bordeaux en Bordeaux Supérieur die met klasseringen niets te maken hebben. Er komen 2,5 miljoen flessen van, en de zes flessen van vandaag zijn van dit nederige type : de troetelwijn van de Belgen. Vorig jaar vertoonde de Belgische wijnmarkt van alle Europese landen de grootste stijging van bordeauxinvoer : 11 procent. Terwijl de dappere Belgen – tweede, nipt na Duitsland – toch al 17,6 procent van alle bordeauxexport voor hun rekening namen (2002).

Château Le Raït, Bordeaux 2001 (Agriculture Biologique)

Goede kleurconcentratie met zelfs wat spanning en een heel kleine nuance van evolutie. De neus is zwak met een hint van reductie en sous-bois na opschudden, hint die echter verdwijnt in het glas, dan komt de cabernet boven. De smaak is zacht en levendig met goed structuurbitter. (Colruyt : 4,93 euro).

Château Roc du Barrail,

Bordeaux 2000

Prachtige, rijpe kleur met een diepe nuance van rijp. Met dergelijke kleur had men wat meer neusexpressie verwacht. Na walsen komt merlot en rijp fruit boven. De smaak is zacht en universeel charmerend en soepel. Moderne bordeaux, allemansvriend en instaptype. (Delhaize : 3,89 euro).

Cordier Bordeaux 2000

Getemde kleur van voldoende concentratie en met wat zachte evolutie. Ook de merlot-dominante neus is getemd met een verre hint van hout. De smaak is zuiver met een nadruk op structuurbitterheid. Wijn met een streng accent die maar tot zijn recht kan komen aan tafel. (Carrefour : 5,83 euro).

Château Haut-Campremier, Bordeaux 2001

(Agriculture Biologique)

Goede, diepe kleur met een heel kleine nuance van zachte evolutie. Volkomen zuivere bordeauxneus met cabernet maar ook een accent op fruit. De smaak zet soepel en zacht aan maar toont in de finale wat prominente tannines. Wijn voor aan tafel. (Colruyt : 5,79 euro).

Château Grand Bois,

Bordeaux 2001

Goede, frisse en verse kleur en een elegante en fijne neus, wel iets discreet maar geen spoor van onrijpheid. Na opschudden komt wat diepe rijpheid boven, wat duidt op ontwikkelingspotentieel. Ietsje strenge maar evenwichtige smaak met presente tannines. Klein maar fijn. (Delhaize : 3,59 euro).

Malesan Bordeaux 2001

Vrij brede rand van de kleur tegen de glaswand, met een aanwijzing van getemde zachte evolutie. De neus is versmolten en met hout ondersteund. Een 100 procent houtgedragen bordeauxsmaak, maar een tikje schraal.

Wijn voor aan tafel.

(Carrefour :

6,17 euro)

Besluit : wijnen voor aan tafel met zeer goede kwaliteit in hun nederige prijsklasse.

Herwig Van Hove I Foto Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content