Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (162), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Spaanse wijn (2) .

In de Spaanse wijnen die aan bod kwamen in de vorige aflevering van Château Simple (15 oktober 2003) werden ter modernisering van de smaak ‘internationale’ druivensoorten – vooral cabernet sauvignon – aan de traditionele tempranillo toegevoegd.

Vandaag hebben we het over de wijn van Rioja, waar deze ‘verbetering’ door de Consejo Regulador nog altijd verboden is. Enkel tempranillo, granacha, graciano en mazuela zijn toegelaten. Tempranillo geeft door het goede zuur voldoende frisse wijnen maar veroudert op zichzelf nogal snel. Daarom voegt men traditioneel wat wijn van mazuela toe voor structuurtannine en wat graciano voor het aroma. Granacha is dezelfde druif als de grenache van het Franse zuiden en brengt alcohol en vulling. Vaardige wijnmakers moeten het dus gemakkelijk zonder cabernet sauvignon kunnen doen.

De Denominación de Origen (DO) Rioja dateert al van 1926. Ze was de eerste appellation van Spanje en de naam is een samentrekking van Rio Oja, de Oja zijnde een riviertje dat in de buurt van Haro in de Ebro opgaat. De wijngaarden (45.000 hectare) liggen over een afstand van 120 kilometer in de maximaal 40 kilometer brede vallei van deze Ebro.

Typologisch onderscheidt men gewoonlijk in het Riojagebied drie verschillende subdistricten : Alavesa met 10.000 hectare is het kleinste van de drie, in de Baskische provincie Alava : vanaf Haro in het noorden van de Ebrovallei tot iets ten oosten van Logroño. Er is veel kalk in de bodem, wat aanleiding geeft tot goede, frisse en goed gestructureerde wijn. Dan heeft men de Rioja Alta, verder en hoger in de vallei : hier komen, samen met Alavesa, de fijnste wijnen van.

Ten slotte heeft men de subzone Rioja Baja die loopt van net ten oosten van Logroño langs de Ebro tot Altaro in het zuidoosten. De bodem bestaat helemaal uit alluviaal slib en hier is de granacha tinta koning. Er komt vooral mengwijn van met veel alcohol die echter op zichzelf zeer oxidatiegevoelig is.

Op veel flessen staat het woord crianza, wat letterlijk ‘opvoeding’ betekent. Voor wijn betekent het dat er een lageringstap op eikenhouten vaten is geweest van minstens een jaar, met nog een jaar flessenrijping erbij. Reservas krijgen zes jaar op fust en fles samen en Gran Reservas zelfs acht jaar. Zeldzaam zijn gelagerde rioja’s niet : toevallige selectie bracht drie crianza’s en een reserva in onze boodschappenmand.

Historisch gezien is Rioja aan een internationale carrière begonnen toen de wijngaarden in Frankrijk door de fylloxera waren verwoest en de Franse groothandel massaal wijnen in Rioja begon te kopen. In het jaar 1880 werd zo 50 miljoen liter riojawijn per maand verscheept. Ook werden in deze periode tal van nieuwe wijnbedrijven, bodegas, opgericht naar Frans model, met onder meer lagering op Franse barriques. Honderd jaar later zou Rioja ook op een bescheiden manier beginnen te moderniseren met leidinggevende bedrijven als Bodegas Cáceres en El Coto, niet helemaal toevallig in onze korf.

De bodega’s bevoorraden zich met druiven of wijn van kleine zelfstandige druiventelers en beheersen zo tot 90 procent van de totale riojaproductie. De vestigingsplaats van de bodega en meer bepaald het subdistrict waar de bodega gelegen is, zegt dus niets over het te verwachten type van wijn.

Rioja 2000 crianza, Cune

Cune, Compañia vinicola del Norte de España, in Haro in Rioja Alta, is een toonaangevende kwaliteitsproducent die de helft van zijn productie uit zijn eigen 500 hectare wijngaarden betrekt. Deze crianza heeft een jaar vat gehad.

In het glas komt een goede kleurconcentratie met een frisse nuance en een presente fijne neus met oud hout die goed verruimt bij opschudden. De smaak is rond en stevig maar iets kort. Een meer traditionele optie. Moet goed passen bij chorizoworst. (Delhaize : 7,99 euro).

Rioja 2000 crianza,

Marqués de Cáceres

Eigenaar-stichter Henrique Forner kwam in 1960, na verbannen te zijn ingevolge de Spaanse burgeroorlog, vanuit Bordeaux terug naar Spanje. Daar zette hij, in het centrum van de Rioja Alta in Cenicero, zijn bodega in de steigers met de grote Franse oenoloog Emile Peynaud als raadgever. Hij gaat definitief de moderne toer op en ijvert voor een goede balans tussen structuur en fruit.

In het glas krijgen we een goede kleurconcentratie en een nuance van vers. De neus is fijn en fris met een verre hint van hout en viooltjes. Hij blijft fris bij opschudden en heeft haast geen onderbouw. In de mond komt een ronde attaque met frisse en fijne, bittere structuurtannines. Een voorbeeld van moderne rioja, excellent bij pata negra of Gandaham. (Carrefour : 6,99 euro).

Rioja crianza 2000 El Coto en

Rioja 1998 Reserva Coto de Imaz

Beide van de Bodega El Coto in Oyon in de Rioja Alavesa, een grote nieuwe bodega opgericht in 1973.

El Coto 2000 heeft een goede kleur met een iets getaande nuance, de neus is discreet maar ook fijn puntig met gezond oud hout. De smaak vertoont een goede bitter-zuurbalans en is aangenaam stevig. Ideaal voor bij fazant met witloof. (Colruyt : 5,97 euro)

Ook de Coto de Imaz 1998 heeft een heel goede kleur, somber en diep met evolutie in het volume. Een grandioze neus van rijp getemd en versmolten fruit die mooi ruimt bij opschudden. De smaak is belegen fijn en aangenaam, en toch stevig. Grote universele wijn : hij ontsnapt wat aan de indeling modern-traditioneel. (Colruyt : 8,85 euro).

Besluit : Alle wijnen vertonen een ‘belegen’ finesse waar men bij bordeauxwijn vijf à tien jaar voor moet wachten, maar zonder de belegen prijzen ervan.

Herwig van Hove I Foto Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content