Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt.

Deze week : wit uit de Midi.

Twee van de witte wijnen van vandaag komen uit de AOC Coteaux du Languedoc, Picpoul de Pinet en hier hoort wat uitleg bij. De Languedoc strekt zich uit langs de kust van de Middellandse Zee over wel driehonderd kilometer, en heeft de steden Nîmes, Montpellier, Béziers en Narbonne als centra van de subregio’s. Grosso modo volgt de regio de autoweg naar Spanje : la Languedocienne. Verder door naar Spanje, na Narbonne, komen we in de Roussillon, een gebied waar wezenlijk verschillende wijn wordt gemaakt. Vroeger werden deze twee grote wijngebieden gewoonlijk samengevoegd tot Languedoc-Roussillon, een mega-appellation die nu dus gesplitst is.

Picpoul de Pinet ligt in de buurt van Béziers, bij het meer van Tau, en omvat zeven gemeenten. De naam picpoul verwijst naar de gebruikte druivensoort, piquepoul, en Pinet is de belangrijkste gemeente van de zeven. Vanop de Languedocienne, ter hoogte van Mèze, kan men het vrij homogene blok van 250 hectare trouwens goed zien liggen. Zoals de meeste AOC’s van de Midi was dit vroeger een VDQS, een Vin Délimité de Qualité Superieure.

De piquepoul is een typisch zuiderse, witte druivensoort die niettegenstaande het warme klimaat toch friszure witte wijnen geeft. Zoals de rolle in de Provence, in Italië vermentino geheten, die verantwoordelijk is voor de frisse smaak van de witte Provencewijnen. Dit type van frisse witte wijn is pas goed doorgebroken met de moderne wijntechnologie die het, dankzij koele gisting, mogelijk maakt om de zuurheid tot in het glas te brengen. Vroeger werden de druiven overrijp geoogst en werden ze gebruikt voor de lokale vermoutindustrie. Piquepoul is ook toegelaten in de druivenmix voor Châteauneuf.

Bij witte wijn denken we spontaan aan druivensoorten uit de meer noordelijke wijngaarden zoals riesling uit de Moezel, witte sauvignon uit de Loire of chardonnay uit Bourgogne. Maar we vergeten dan dat ook in de Midi, langsheen de Middellandse Zee, witte druivensoorten zijn ontwikkeld die friszure druiven opleveren en daarmee fris smakende witte wijnen : de witte Côtes du Rhône zijn in volle expansie.

Over piquepoul en rolle hebben we het al gehad maar roussanne is, al dan niet geassocieerd met marsanne, de koninginnendruif voor al wat wit is tussen Lyon en Avignon. Zonder de fijne en delicate inbreng van roussanne is Hermitage Blanc of witte Châteauneuf totaal ondenkbaar. Maar marsanne is iets makkelijker te kweken : de soort vertoont een grotere ziektebestendigheid en vraagt weinig bewerkingen tenzij stevig snoeien om het rendement binnen de perken te houden, en wordt daarom wat meer aangeplant. De wijnen ervan zijn licht en droog maar oxideren gemakkelijk.

Ook clairette wordt veel aangeplant : er komen sterk gealcoholiseerde wijnen van, die echter ook snel oxideren en daarom, zoals piquepoul vroeger in de Languedoc veel voor de vermoutproductie werden gebruikt. Voor de somptueuze witte Châteauneuf echter zijn ze onmisbaar. Dikwijls worden in de eenvoudige witte Rhônewijnen ook wat bourboulenc-druiven verwerkt : er komt een eenvoudige, wat florale toets van.

Picpoul de Pinet 2001, Jean-Jean

Heel bleke, gele kleur en een fijne puntige fruitneus die wel verruimt bij opschudden maar die fijn blijft. De smaak is aangenaam fris met mooi friszuur in het middengebied. Ideaal voor bij fijne zoetwatervis zoals forel. (Carrefour : 3,82 euro)

Château La Courançonne, Côtes du Rhône 2002

Bleekgele kleur en een wat delicate neus die echter ook wat dun-waterachtig is maar ook wat beter gevuld na opschudden. De smaak is dun-zuur en mist wat fruit. (Colruyt : 3,69 euro)

Côtes du Lubéron 2002, blanc

Meer volgeel van kleur en een gedegen, stevige maar toch frisse neus. De smaak zet fris aan en blijft fris tot op het einde. Ideaal, en eens iets anders voor bij oesters. (Carrefour : 3 euro)

Côtes du Rhône 2002, blanc sec

Bleekgele kleur en een frisse neus met de rondeur van een goede zuiderse witte : eerder stevig dan rijp en rond. De smaak volgt de neus : stevig met voldoende zuren en toch rond. Ideaal voor het grote viswerk zoals tarbot in saus en gebakken langoustines. (Carrefour : 4,48 euro)

Château Petit Roubié, Picpoul de Pinet 2002,

agriculture biologique

De kleur is bleekgeel en de neus is fris, niet zo puntig als de vorige en met een nuance van rijp na opschudden. De smaak heeft een expressie van fris en rijp tegelijk. Ideaal voor bij geroosterde zoetwatervis zoals elft (alosa) of zelfs snoek. (Colruyt : 4,19 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content