Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: witte wijn (2).

HERWIG VAN HOVE

Landen en streken die goede rode wijn maken en waar dus veel aankopers, toeristen en wijnamateurs komen, voelen vaak de behoefte om een ‘volledig’ gamma voor te stellen: ze beginnen daarom ook witte wijn te maken. De buitenlandse bezoeker moet immers de gelegenheid krijgen om lokale witte en rode wijn te drinken. Het gaat hier om een door het toerisme gestuurde teelt van recente datum, die niet steunt op traditionele aanpassingen en verworvenheden, en dat leidt bijna altijd tot banale producten: denk maar aan de witte wijnen van de grote Médoc-kastelen, gebotteld onder de naam van het kasteel.

Ook modetrends zijn soms dodend voor de kwaliteit: sauvignon-wijnen waren op een bepaald moment, door hun gemakkelijke herkenbaarheid, zeer in trek en dat leidde ertoe dat veel van de Entre-DeuxMers als 100 procent sauvignon onder het etiket Bordeaux terechtkwamen. Dat is een verarming, want de originele Entre-Deux-Mers is een multicépage-wijn met sémillon, muscadelle en sauvignon en past veel beter bij bereide vleeswaren en visgerechten dan de ‘vervelende’ sauvignonwijn.

En hoe zit het in Sancerre dan? De Loire ligt veel meer naar het noorden en daar geeft het koele klimaat voldoende complexiteit om het met één enkele druivensoort te kunnen doen. Datzelfde geldt voor riesling in de Elzas en in Duitsland, en zo is het ook gesteld met chardonnay in Bourgogne en met sauvignon uit Nieuw-Zeeland. De correcte druivensoort alleen is echter niet voldoende, de algemene terroir-kwaliteiten spelen een beslissende rol: wijn moet ook een oorsprong hebben. Het andere uiterste is ook dwaas: de Franse appellation-regels verbieden om de druivensoort op het etiket te vermelden. Bourgognewijn komt uit Bourgogne, maar dat hij van pinot noir gemaakt is voor rode en van chardonnay voor witte mag de consument niet weten.

Maar los van toerismebelangen en modegrillen zijn er ook traditionele witte wijnen die vroeger erg rustiek waren en die door de moderne technologie enorm verbeterd zijn. Zo is de Soave van Noord-Italië, de Trebbianod’Abruzzo, de Viura uit de Riojastreek en de Orvieto.

Daar witte wijnen in principe geen bitterheid vertonen, moeten ze het hebben van het frisse fruit: de balans tussen fruitig en zuur. De zuurheid komt van het juiste oogstmoment: gedurende de rijping wordt de zuurheid afgebouwd en het is dus zaak om op het juiste moment te oogsten. Fruitigheid is meestal een kwestie van druivensoort en vergistingsprocedure. Extreem fruitige druivensoorten zoals gewürztraminer of muscat zijn minder geschikt als tafelwijn en worden trouwens dikwijls zoet gevinifieerd. Wat we moeten verwachten in de droge witte wijnen is: mooi gedragen fruit, eventueel met wat discreet hout ondersteund, en een frisse, levendige toets die door gistingstemperatuur en lagering niet werd beschadigd.

Orvieto Classico 2001

Bruist bij het ontkurken: vermoedelijk gebotteld met tegendruk, want er is geen bezinksel, dus geen hergisting op fles. Heel dunne alcoholische neus en een licht prikkelende smaak, verder niets. Oninteressant. ( Delhaize: 4,19 euro).

Sauvignon 2001, Robertson South Africa

Goede neus van rijpe sauvignon, maar zeker fris genoeg. Ook een goede smaak met druivigheid, puntig fris en levendig, goed getypeerde sauvignon. Goede wijn zonder meer. Onklopbaar voor zijn prijs. ( Delhaize: 3,19 euro)

Trebbiano d’Abruzzo 2001, Farneto Valley

Ruime en typisch boerse trebbiano-neus. Frisse, vrij goed gebouwde, wat gewone smaak. Onnuttige wijn op onze markt waar veel goed bier is. ( Colruyt: 3,35 euro)

Soave Classico Superiore 2001, Lenotti

Lichte, neutrale soave-neus en een friszure, aangename, maar neutrale en kleine smaak. ( GB: 3,84 euro)

Rioja 2001, El Coto

Ernstige neus die de indruk geeft van houtondersteuning en ook met gewichtig fruit. De smaak is aangenaam krachtig maar ook fijn. Prima wijn in het ‘chardonnay-noch-sauvignon’-type. ( Colruyt: 4,59 euro)

Sauvignon 2001, Roodezandt Wijnmakerij, Robertson South Africa

Medicinale neus, nauwelijks herkenbaar als sauvignon met een smaak van zuur alcoholisch water en zelfs wat oxidatief. Te mijden. ( Colruyt: 3,20 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content