Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: riesling.

Riesling is een druivensoort waarvan de stam uitzonderlijk hard en vriesbestendig is: ze was de enige die de bijtende koude (tot – 30°) van januari 1979 overleefde. Daarom is riesling de koninginnendruif van de meeste noordelijke wijngebieden van Europa, met name Elzas, Luxemburg en Duitsland. Door de frisse temperatuur in deze streken verloopt de rijping erg traag. Maar àls het rijpingsstadium wordt gehaald, levert dat bijzonder complexe geur- en smaakstructuren op. Door de traagheid van het groeiproces krijgen nevenreacties die met de rijping gepaard gaan, meer kans en door de gemiddeld veel koelere nachten blijft het zuur beter bewaard. Gedurende de rijping vermindert het zuur en stijgt de zoetheid. Daar beide componenten haast altijd samen gemeten worden, denkt men soms ten onrechte dat de suiker gevormd wordt uit het zuur. Het tegendeel is waar: ze sluiten elkaar niet wederzijds uit en kunnen best samengaan.

Bij te grote hectarerendementen verliest riesling al zijn expressie en wordt plat en flauw zonder enige bodemreferentie. Vele Luxemburgse rieslingwijnen zijn hier een bedroevend voorbeeld van. Op de steile hellingen van de Rijnoevers geeft riesling nog het best. Als de heuvelflanken rijk zijn aan klei komt wat zwaarwichtigheid in het glas, zoals dat vaak het geval is met wijnen uit de Rheingau die dan wat moeten verouderen. Bodems die rijk zijn aan leisteen daarentegen, brengen – op voorwaarde dat de rendementen redelijk zijn – in de wijn een merkwaardige minerale toets. De wijngaarden van de oevers van de Moezel zijn hierom wereldwijd hooggewaardeerd. Het veldwerk op deze steile hellingen is echter zeer arbeidsintensief en daardoor erg duur: de hoge kostprijs maakt de verkoop van de grote Duitse rieslingwijnen bijzonder moeilijk.

Verder is het imago van de Duitse wijn, en van riesling in het bijzonder, nog altijd overschaduwd door het ‘veel en goedkoop’ van de massale productie en uitvoer van Liebfraumilch. Omstreeks 1900 waren Rheingau en Moezelwijnen de duurste ter wereld, veel duurder dan de Crus Classés uit Bordeaux, vijftig jaar later waren ze op een dieptepunt beland en dat is nog altijd niet helemaal verwerkt. Het keerpunt kwam na de grote suikerschandalen van 1970 met een veel strengere wijnwet als gevolg.

De rieslingwijnen uit de Elzas zijn gewoonlijk iets droger dan de Duitse maar dikwijls wat flauw door de hoge rendementen: meer dan 100 hectoliter per hectare is er geen zeldzaamheid.

Goed om weten is dat men in Californië niet spreekt van riesling maar van Johannisberger; en de Britten hebben het nog altijd over Hock, afgeleid van Hochheimer, de naam waarmee zij de wijnen uit de Rheingau en bij uitbreiding alle wijnen uit het Rijndal aanduiden.

Riesling Vin d’Alsace 1994, Domaines Schlumberger

Lichte, groen-gele kleur en een goede, ruim ontwikkelde rieslingneus, vooral na opschudden. Droge, ontwikkelde smaak met bitter accent en goede lengte. Excellent voor aan tafel. (Delhaize: 309 fr.).

Riesling Vin d’Alsace 1997, Caves de Bennwihr

Weinig expressieve neus, wel met wat zware aroma’s na opschudden. Banale en lompe smaak. (Colruyt: 179 fr.).

Wiltinger Scharzberg Riesling 1997, Qualitätswein Mosel-Saar-Ruwer

Heel lichte en frisse kleur en een fijne en indringende, rijpe rieslingneus. Mooi lichtzoet accent in de smaak, in evenwicht met fijn zuur en een lichte minerale toets. Goede, typische wijn, zeker voor die prijs. Excellent voor het aperitief. Alcohol: 9 procent. (Delhaize: 169 fr.).

Riesling Rheingau 1997, Qualitätswein Remarck

Lichte, geel-groene kleur. Weinig neus met zware aroma’s na opschudden. Ronde smaak met iets allure en een braaf evenwicht. (GB: 165 fr.).

Riesling Greiveldange Hütte 1996, Premier Cru Moselle Luxembourgeoise

Neus met een zekere finesse na opschudden en een lichtzure, simpele smaak. (Colruyt 219 fr.).

Riesling Vin d’Alsace 1997, Cave de Pfaffenheim.

Weinig neus, ook niet na opschudden, en een banale, simpele, lichtzure smaak, gedragen door alcohol. (GB: 179 fr.).

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content