Herwig Van Hove

Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: wijn uit Australië.

De wijnevolutie in Australië is zo ver gevorderd dat men aan een herbronning toe is. Weg van de naäperij van de Fransen, waarbij overal, ook op de meest ongeschikte percelen, chardonnay en cabernet sauvignon werd geplant. En meer terug naar de shiraz, die dan omschreven wordt als national treasure of quintessential Australian grape. Shiraz zou voor Australië zijn wat grenache is voor het Franse zuiden, zinfandel voor Californië, cabernet voor Bordeaux en chardonnay voor Bourgogne. Ze vergeten dan maar makkelijkshalve dat ook shiraz (in het Frans syrah) een Franse druivensoort is, die het mooie weer uitmaakt in de noordelijke Rhône en die overal in het Franse zuiden als verbeteraar wordt gebruikt.

Maar shiraz was wel van de eerste druivensoorten die eind 18de eeuw in Australië werden ingevoerd. De soort gedijde er, bracht veel op, bleef genetisch consistent en was makkelijk te kweken. Lange tijd was ze in Australië de enige en universele druif. Alles werd ervan gemaakt: een soort port maar ook rosé, lichte of zware rode wijnen, al dan niet in bordeaux-, bourgogne- of beaujolaisstijl. In het begin van de jaren ’80, toen er in Australië een nijpend tekort was aan witte druiven en aan witte wijnen, werd er zelfs – met grote dosissen actieve kool om te ontkleuren – een soort witte wijn van gemaakt.

Shiraz behoort dus tot het historische Australische wijnlandschap. Later is een opvallende trend ontstaan, en dat alleen in Australië, om shiraz te mengen met cabernet sauvignon: de kruidigheid van de eerste moet het wat scherpe fruit van cabernet compenseren en vervolledigen. In het pakket van vandaag zitten ze beide en we nemen er ook nog drie chardonnaywijnen bij.

Maar er is ook Rosemount Estate, bij ons nauwelijks gekend, maar in Australië en ver daarbuiten een begrip met een reputatie van wereldklasse. Het is een groot familiebedrijf gelegen in de Upper Hunter Valley, de vallei van de Hunterstroom die ter hoogte van Newcastle op enkele uren rijden van Sydney in de Indische Oceaan uitmondt. Het bedrijf maakt beroemde wijnen van eigen wijngaarden, wat wij cru’s zouden noemen (bijvoorbeeld de Upper Hunter Chardonnay van de Roxburgh-wijngaard), maar ook veel streekwijnen van gekochte druiven zoals de twee van vandaag, afkomstig uit South Eastern Australia. De eigenaar van Rosemount, Bob Oatley, gaat door voor de vader van de Australische kwaliteitswijn. Hij werkte eerst 30 jaar aan de wereldexport van cacao en koffie uit Papoea-Nieuw-Guinea, maar schakelde in 1975, na de onafhankelijkheid, over op wijn in het thuisland.

Redvale Shiraz Cabernet 1997, South Eastern Australia

Rijpe kleur met een normale concentratie; zachte, geünifieerde overkoepelende neus met cabernettoetsen in de onderbouw. De smaak volgt de eenheid van de neus: samenspel tussen kruidigheid en zwarte bessen. Wijn met persoonlijkheid. (GB: 189 fr.)

Rosemount Estate Shiraz 1997, South Eastern Australia

Paarsdonkere kleur van rijpe syrah zoals in de goede jaren in de noordelijke Rhône en een mooie, niet brutale kruidige syrahneus. Wonderbare, stevige en toch zijdeachtige, gestrekte smaak met grote lengte. Heel goede wijn. (GB: 299 fr.)

Jacob’s Creek Chardonnay 1997, South Eastern Australia, magnumfles

Een magnumfles (1,5 liter) ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de wijnaanplant door voorvader Johan Gramp op de oevers van de Jacob’s Creek in de Barossa-vallei. Maar het zal ook wel te maken hebben met de komende eindejaarsfeesten: een magnumfles heeft door de suggestie van overvloed iets feestelijks. De zaken van Gramp maken nu deel uit van het grote Orlando-bedrijf.

In het glas komt een mooie frisse geur met citroentoetsen en goed ondersteund door juist gedoseerd hout; de smaak is wat rond en zacht, het zuur is volkomen ingebouwd: een zachtaardig evenwicht. Wat anonieme maar perfect gemaakte wijn. (GB: 399 fr.)

St.Hilary Padthaway Chardonnay 1997, Orlando

Padthaway is een koele klimaatregio, eveneens in Zuid-Australië zoals de Barossa-vallei, maar pas 30 jaar geleden voor de wijnbouw ontsloten. Het gebied ligt op zo’n 80 km ten noorden van Coonawarra, en heeft hetzelfde type terra rossa (roodbruine leem op kalk) in de bodem. De lokale chardonnaywijnen zijn gekend om goed op hout te lageren.

In het glas komt een zachte, gestrekte, ruime neus met flinke onderbouw van rijpe aroma’s. De smaak is mooi gestructureerd door hout, iets rokerig maar niet te dominant. Getekend door fijn rijp fruit zoals gele perzik of meloen maar voldoende fris. (GB: 359 fr.)

Rosemount Estate Chardonnay 1998, South Eastern Australia

Complexe neus met tegelijk frisse en rijpe componenten. De smaak volgt de neus maar is wat door alcohol gedragen (14 graden). Stevige, wat zware wijn voor bij stevig gekruide gerechten. (GB: 299 fr.)

Volgende aflevering in Weekend Knack van 2 december: wijn uit Australië (2).

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content