Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Médoc.

Belgen ‘hebben iets’ met bordeauxwijn. Die voorliefde speelt vooral in Vlaanderen en betreft voornamelijk bordeaux aan tafel. De zachte bitterheid van rijpe cabernetwijn is tegelijk stevig, complex en fijn. De finesse ervan streelt de fijnproever; de stevigheid laat de wijn overeind bij ‘moeilijke’ gerechten zoals américain met friet; en de inherente complexiteit laat synergetische mariages toe met vele gerechten.

Een gerecht is namelijk een smaakconstructie die uit een veelvuldigheid van ingrediënten, elk met hun eigen smaakinbreng, wordt opgebouwd. De diverse methodes om dit bouwwerk op te trekken (koken, bakken, stomen, microgolven…) doen de originele smaken van de ingrediënten versmelten tot een nieuw, veel ruimer geheel. De manier waarop met deze procedures wordt omgesprongen is typisch voor de keukenman of -vrouw in kwestie en zo komt er in een gerecht een zekere persoonlijkheid tot stand. Soms is die zo duidelijk aanwezig dat men van een stijl kan spreken.

Het samenbrengen van ingrediënten tot een nieuw geheel, het gerecht, brengt automatisch smaakcomplexiteit mee: het geheel wordt zeer ingewikkeld van samenstelling en de chemische analyse ontdekt nog dagelijks componenten die in het kookproces worden gevormd. Het is deze complexitiet die nu in het glas moet ondersteund worden.

Als de wijn eenvoudig is, bijvoorbeeld friszuur zonder meer, dan zal hij de samenhang van het gerecht vernietigen door het versterken van één enkele smaakcomponent uit het grote complexe geheel. Om de smaaksensatie van een gerecht te versterken, moet het als een geheel worden ondersteund en dit kan alleen maar met een wijn van gelijkaardige complexiteit. Bordeauxwijn met zijn samenstelling van minstens drie druivensoorten (cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc), met fijne bitterheid van cabernet en vlezige smakelijkheid van merlot, is wat complexiteit betreft de ideale begeleider van stevige gerechten als ‘gestoofde kip met witloof’. Als het echt lukt, komt er synergie van: gerecht en wijn worden beter van elkaars gezelschap.

Als men dus stelt dat het Vlaamse land ‘iets met bordeaux heeft’, impliceert dit meteen dat de wijn vooral aan tafel wordt gedronken: een glas bordeaux drinkt men immers niet in de tuin of op een caféterras – zoals de meeste rode wijn trouwens. In België drinkt men dan ook voor 62 procent rood.

Vandaag proeven we wijnen van de linkeroever van de Gironde: de appellations Médoc en Haut-Médoc. Er is in principe een dominantie van cabernet sauvignon waar een zekere stevigheid moet van komen, maar meer en meer wijnen worden van een overmaat aan merlot gemaakt omdat ze dan vlugger evolueren en soepeler zijn. Benieuwd wat in het glas komt.

Château Labadie-Gombaud, Médoc 1997

Brave zachte kleur met een duidelijke evolutietoets; zachte merlotneus, open en zonder onderbouw, de wijn is er. Smakelijke, gemakkelijke, kleine wijn, niet stevig genoeg voor grote gerechten. (Delhaize: 279 fr.)

Château des Tourelles, Médoc 1997

(Brabbelnederlands op het tegenetiket: “Zijn natuurlijke grond wordt verdeeld door de helft merlot en cabernet sauvignon…”)

Wat zwak van kleurconcentratie en al geëvolueerd, maar wel een ruime neus met goed fruit. Iets dun, met toch een finessepunt van cabernet, maar geen onderbouw en dus geen toekomst. In de mond puntiger en steviger dan de vorige, goed getypeerd ‘Médoc’, met evenwicht om nu te drinken. Niet groot, wel een goede instap. (Delhaize: 279 fr.)

Château Tour du Mont, Haut-Médoc 1998

Heel goede frisse kleur met spanning en een discrete toegeplooide neus met onderbouw na walsen. Goede stevige wijn met structuurtannines en lengte. Modern gemaakt met goed versmolten hout en een zekere gestrengheid. Excellent voor bij stevige gerechten en kan nog makkelijk enkele jaren mee. Verrassend goed. (GB: 299 fr.)

Château Pontet Barrail, Médoc 1998

Van dezelfde eigenaar als Château Labadie-Gombaud, Yves Bibey, maar een jaar jonger. Verse frisse kleur en ook een merlot-dominante neus maar iets meer stevigheid en ook iets meer onderbouw. Beter dan Labadie: meer structuur en niet geëvolueerd tot ronde molligheid. Ook beter dan Tourelles. Mooi voorbeeld van evenwichtige zachtaardige Médoc-wijn. (Colruyt, 269 fr.)

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content