Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee.

Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (231),

wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : wit van 2005.

Waarom is 2005 ook voor witte wijn zo’n goed jaar ? Het vroege watertekort in het voorjaar 2005 bracht mee dat de vegetatie van de wijnstokken helemaal niet weelderig was. De bladzetting was erg matig, zelfs eerder karig, en in de erop volgende zomerperiode was het waterverlies door verdamping, onder meer uit die bladeren, ook zeer matig. Zo kon de zomerdroogte veel minder schade aanrichten dan in het jaar 2003 : er was geen groeistop en geen confituur- of rozijnvorming van de vruchten. Maar de droogte was wel voldoende om de weinige vegetatieve groei te doen stilvallen ten voordele van de vruchtontwikkeling. Het resultaat is dan kleine gezonde druifjes met relatief dikke schillen, en een klein oogstvolume maar veel druivigheid, voor zover deze van de schillen moet komen (kleur en smakelijke tannines).

Belangrijk voor witte wijn was dat de maand augustus 2005 veel minder warm was dan die van 2003 : er waren geen warme nachten en er heerste geen tropische hitte overdag. In die omstandigheden blijven de fris smakende zuren in de rijpende vruchten bewaard en komt er grote smaakcomplexiteit in de latere wijn. De witte wijn 2005 is dus gered door de koelte van de nacht. Maar toch is hij voldoende rijp : hij heeft een intense allure van peer en abrikoos, alles mooi ingebed in frisse zuren.

Zuren zijn zeer belangrijk : denk maar aan de smaakdofheid van een melige, overrijpe appel. Zuur geeft smaakreliëf. Rijpheid met de eruit volgende zoetheid wordt zonder zuurcompensatie gauw plakkerig en vervelend.

In het zuiden, waar de nachten bijna altijd warm zijn, heeft men voor de witte wijnen geopteerd voor druivenrassen die te allen tijde, genetisch bepaald, friszure wijn geven, niettegenstaande intense rijpheid. Dat zijn marsanne, viognier, rolle (vermentino), picpoul… en dergelijke. In de meer noordelijke wijngebieden, waar de nachten koeler zijn en waar men kan overwegen om pourriture noble (Botrytis cinerea) te laten komen, opteert men voor druivenrassen die in hun expressie zuurbestendig zijn bij koudere nachten : riesling, sémillon, sauvignon, chenin… De meeste grote witte wijnen komen uit de noordelijke wijngebieden zoals de Loire, Elzas, Duitsland waar rode wijn eerder marginaal is : wat (bleke) pinot noir in de Elzas, wat cabernet franc in de Loire en wat Spätburgunder in Duitsland. Bordeaux met zijn sauternes is een uitzondering.

Nu zien of we de verkondigde witte excellentie in de glazen tegenkomen.

Clos Sainte Anne, Bordeaux 2005

Frisse kleur en een gedegen fruitneus met rijpe peer als parallel. De smaak heeft wat structuur en is meer dan simpel fris. Kan al bij gepocheerde vis. (Delhaize : 6,59 euro).

Château de Respide, Graves 2005

Frisse, gele kleur met een kleine nuance van rijp en een vrij complexe neus met citrus. Smaak met reliëf en structuur. Erg goede witte wijn, kan bij platte oesters. (GB/Carrefour : 4,99 euro)

Château La France, Bordeaux Blanc Sec 2005

Frisgele kleur met een nuance van rijp en een eenvoudige duoneus van 50 procent sauvignon en 50 procent sémillon. Heel eenvoudige, frisse, correcte smaak met lichte prik van koolzuur. Aperitiefwijn. (Colruyt : 4,69 euro).

Château Vrai Caillou, Entre-Deux-Mers 2005

Frisse kleur zonder meer en een neus van het duo sauvignon-sémillon, maar goed versmolten zonder storende sauvignondominantie. Smaak van volkomen correcte, kleine evenwichtige wijn. Voor aperitief en voorgerecht. (GB/Carrefour : 4,66 euro).

Château Ducla, Entre-Deux-Mers 2005

Heel bleke kleur maar een neus met veel nuance en met reliëf, door de muscadelle die samen met sauvigon en sémillon de druivenmix van Entre-Deux-Mers uitmaakt. De smaak is ruim en aangenaam met charme en lengte. Maaltijdwijn. (Colruyt : 4,99 euro).

Besluit : op dit niveau komt de grootheid van het jaar alleen tot uiting in de correctheid van de wijnen.

Herwig van Hove Foto Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content