Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (227), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : wijn uit de Nieuwe Wereld (1).

De nieuwewereldwijnen genieten mijn spontane appreciatie niet. De goedkope soorten zijn dikwijls besmet met een plat-commerciële hoeveelheid restsuiker die ze ongeschikt maakt om bij gerechten te drinken. De onmiddellijke charme – alleen het eerste glas smaakt aangenaam – maakt ze tot ideale dragers van de uitzinnig hoge marges waarmee ze in restaurants gesleten worden. Het gaat essentieel om voorbijgaande en vluchtige consumptie : een tweede fles, zelfs een tweede glas komt nauwelijks ter sprake.

De duurdere soorten uit de Nieuwe Wereld zijn haast altijd replica’s van gerenommeerde Franse wijnen : pinot noir uit Bourgogne en het duo merlot-cabernet uit Bordeaux. Bij zulke namaakbordeauxs wordt dan dikwijls voor de couleur locale een plaatselijke druivensoort bijgemengd, bijvoorbeeld shiraz in Australië, waardoor het bordeauxkarakter, als het er al was, onherroepelijk verloren gaat, zonder dat er eigenheid voor in de plaats komt. Zo worden het echte bastaarden. Temeer daar men in de Nieuwe Wereld nog veelvuldig de gedachte koestert dat het lageren op Franse eik automatisch tot kwaliteit voert.

De vooruitziende wijnmakers in deze Nieuwe Wereld echter gaan meer en meer voor authenticiteit. Inheemse druivensoorten worden opgewaardeerd : zinfandel in Californië, shiraz in Australië, carmenère in Chili, tannat in Uruguay, malbec in Argentinië en pinotage in Zuid-Afrika.

Trouwens, een bastaardwijn is niet per se fout, het wordt pas storend als hij niet evenwichtig is. Maar gezien de wijnstok in de Nieuwe Wereld gemakkelijk en weelderig groeit, is het evenwicht vaak verstoord door onmogelijk grote rendementen, zoals bijvoorbeeld in de Casablancavallei in Chili.

En dan komt de hele scheikundige trukendoos boven van chaptaliseren (aanzoeten) tot aanzuren en toevoegen van smaakgevers, waarvoor de toepassingsvoorwaarden in de Nieuwe Wereld veel ruimer zijn dan in het oude Europa.

Nog een opmerking. Het bijbrengen van een eiksmaak met houtschilfers moet als bedrog worden ontmaskerd omdat er geen smaakontwikkeling door zachte oxidatie mee gepaard gaat, zoals op het eikenhouten vat wel het geval is. De proever verwacht bij de houttoets een gestructureerde smaak en wordt jammerlijk bedrogen.

Vandaag proeven we een eerste, iets duurdere reeks wijnen uit de Nieuwe Wereld.

La Capitana, Cabernet-Merlot 2004,

Viña La Rosa, Rapel Valley Chili

Haast inktachtige kleur, compact en gedrongen met een nuance van vers, karakteristieke bordeauxneus met zwart merlotfruit en een nuance van verfijnd hout. Grote, smakelijke wijn met alles perfect ingebouwd. Grote wijn voor bij wildgerechten. (Delhaize : 6,99 euro).

Ninth Island Pinot Noir 2004,

Tasmania Australia

Wat zwakke, dunrode kleur met een open ijle rand tegen het glas. Slechts pinot noir in de neus na stevig opschudden. De smaak is er een van dun fruit en kort. Geen echt gastronomische kwaliteiten. (Delhaize : 9,99 euro).

Hardy’s Crest, 3003 Cabernet-Shiraz-Merlot, South Eastern Australia

Goede kleurconcentratie en een open, zachtrode nuance. De neus is wat doortimmerd met fijne cabernet, vooral na opschudden. Brede, wat eenvoudige smaakopbouw met presente smakelijkheid en fruit, lengte en structuur. Universele wijn voor aan tafel.

(Colruyt : 6,72 euro).

Errazuriz Estate Cabernet Sauvignon 2004, Chili

Goede, wat open kleur met een nuance van rijp. Typische, goede cabernet-sauvignonneus, niet gewelddadig maar wel met rijpheid en structuur. De smaak is fijn met een bitterpunt en wat kort. Beschaafde maaltijdwijn. (GB/Carrefour : 5,99 euro).

Rosemount Estate Cabernet Sauvignon 2003, South Eastern Australia

Heel goede kleurconcentratie, compact en zacht, rijp rood. De neus is getemd, met rijpe cabernet en een vleugje hout. Lichte fruitsmaak in de stijl van Rosemount. Mist wat diepte. Wijn voor bij voorgerechten.

(Colruyt : 8,79 euro).

Novas Carmenere-Cabernet 2004,

Colchagua Valley Chili

Compacte, grote kleur zoals inkt met een nuance van rijp zachtrood. Ingehouden bordeauxneus met ook wat diepte. Grote smakelijkheid in de aanzet met lengte en structuur. Grote wijn voor bij grote gerechten.

(Colruyt : 5,99 euro).

Foto Gerald Dauphin

Ondertussen ligt de eerste bordeaux 2005 bij Delhaize al in de rekken : Comte de Beylac, AOC Bordeaux 2005 (3,79 euro). De kleur is goed gevuld en de neus toont perfect rijp merlotfruit, met na walsen cabernet in de onderbouw. De smaak zet grandioos aan met kracht en soepelheid samen maar op het einde valt hij wat weg en toont zijn nederige origine. Heerlijke instapwijn, koel schenken.

herwig van hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content