Mooi in evenwicht

In Nieuw-Zeeland zijn het klimaat en de wijnstijl veeleer Europees, met de nadruk op finesse en evenwicht. Nergens ben je verder dan 100 km van de kust, waardoor er overal verkoeling is. Daardoor doen druiven die...

In Nieuw-Zeeland zijn het klimaat en de wijnstijl veeleer Europees, met de nadruk op finesse en evenwicht. Nergens ben je verder dan 100 km van de kust, waardoor er overal verkoeling is. Daardoor doen druiven die een koeler klimaat nodig hebben, het er zo goed: sauvignon blanc (bekend van sancerre) en pinot noir (van rode bourgogne). Je moet er ruim een dag voor vliegen, het tijdsverschil bedraagt 12 uur: Nieuw-Zeeland ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld. Het is ook dunbevolkt: zo groot als Groot-Brittannië, maar met amper vier miljoen mensen. De wijnbouw werd in de negentiende eeuw geïntroduceerd door Engelse en Franse kolonisten.Johan en Björn Monard komen uit een wijnfamilie. Hun vader zaliger had een wijnzaak, gericht op Franse wijnen. Maar beide broers zagen de wijnwereld veranderen. In 1997 stampten ze een eigen importzaak uit de grond, gericht op niet-Europese wijnen. Tot in Nieuw-Zeeland gingen ze wijnen zoeken, daarmee waren ze pioniers. Vandaag is Ad Bibendum een van de grootste wijninvoerders van ons land.