De Belgische wijnbouw zit in de lift. Wij trokken naar het Heuvelland waar een drietal professionele wijnbouwers actief is. Op Entre-Deux-Monts maakt Martin Bacquaert fijne witte wijnen. Ze vielen al herhaaldelijk in de prijzen.

Het West-Vlaamse Heuvelland is bekend om zijn idyllische, vaak nog ongerepte landschappen, het oorlogstoerisme en de lekkere restaurants. Maar sinds een jaar of vijf ook om zijn wijnen en dat is vrij nieuw.

De wijngaarden van de familie Bacquaert, van het domein Entre-Deux-Monts in Westouter, strekken zich uit tussen de Rodeberg en de Zwarteberg (op de Frans-Belgische grens), twee ferme heuvels die vooral in de wielersport bekend zijn. Martin (32) is de oenoloog. Zijn familie zit al vier generaties in de drankenhandel. “Mijn overgrootvader bottelde en verkocht lokaal bier, mijn grootvader begon met de handel in dranken en mijn vader, Yves, is ook wijn gaan verkopen. Ik ben van jongs af aan gepassioneerd door de natuur, daarom volgde ik studies voor bio-ingenieur in Gent. Toen mijn vader het plan aanvatte om wijnstokken te planten op de grond van mijn grootvader, heb ik besloten om mij verder te bekwamen in de oenologie aan de Ecole Nationale Supérieure d’Agronomie in Montpellier en aan de Ecole Nationale d’Ingénieurs des Travaux Agricoles in Bordeaux. Ik liep stages in Italië en Bordeaux.”

In 2008 werd een oude loods tussen de wijnplanten gerenoveerd. “Dit moderne wijnhuis heeft niets van het klassieke wijnkasteel. Beneden is de productieruimte van onze wijnen en op de eerste verdieping een degustatieruimte, met zicht op de werkplaats en op de wijngaard. Daar kunnen we gasten individueel of in groepsverband ontvangen.”

Martin is fulltime bezig met de wijngaard, vader Yves helpt bij het commercialiseren van de flessen en het rondleiden van de bezoekers. Hij onderhoudt contacten met toprestaurants als Hof van Cleve, Oud Sluis en In de Wulf. “Het hele jaar door heb ik werk op het domein”, zegt Martin. “Bij het wijnmaken komt veel kijken : naast snoeien, oogsten, bottelen, is er ook heel wat bureauwerk, je moet de website bijhouden, etiketten ontwerpen, groepen ontvangen… Het is erg belangrijk om de goede druivensoorten te kiezen, die aangepast zijn aan het klimaat. Wij hebben zo’n 40.000 stokken staan van verschillende soorten die goed gedijen in ons noordelijke klimaat. De variëteiten zijn : pinot gris, pinot noir, chardonnay, auxerrois, kerner (een Duitse stok van de familie van ries-ling) en siegerrebe (familie van gewürztraminer). Niet alleen de soorten zijn belangrijk, ook de grond is van primair belang. Hier hebben wij een arme, droge bodem met zandleem en ijzerzandsteen. Hij laat goed vocht door en het ijzerzandsteen zorgt ervoor dat grondwarmte aan de oppervlakte wordt afgegeven. Daar maken de rijpende druiven dankbaar gebruik van. Wij hebben weinig last van insecten en gebruiken geen insecticiden of herbiciden. Natuurlijke predatoren houden het evenwicht in stand. Om te voorkomen dat kleine zangvogels de rijpe druiven eten, brachten wij kastjes met torenvalken aan. Wel gebruiken wij Bordeauxse pap, een mengeling van zwavel en koper om valse en echte meeldauw te bestrijden.”

DROOG EN FRIS AROMATISCH

Bij Entre-Deux-Monts worden de wijnen op een klassieke manier gemaakt, legt Martin uit. “Wij persen de druiven met behulp van een pneumatische pers. Ik controleer de temperatuur tijdens het hele proces van het wijnmaken. Het druivensap gist in inox vaten, met uitzondering van de chardonnay, die gist in houten vaten. Het grootste gedeelte van de aanplant dateert van 2005 en sinds 2008 is er productie. Met de oogst van 2012 konden wij 20.000 flessen vullen. Maar de capaciteit zal verdubbelen omdat de helft van de aanplant nog in productie is.”

In totaal beslaat het domein tien hectare, waarvan negen hectare wijngaard. Acht ervan liggen rond de wijnkelder, één hectare ligt drie kilometer verderop. “Wij doen ons best om kwaliteitsvolle wijn te maken en we zijn dan ook trots als de wijnen van Entre-Deux-Monts in de prijzen vallen. De verkoop loopt goed en wij hebben wijnen te kort. Dat wil niet zeggen dat wij uit de kosten zijn : de investering was aanzienlijk en je moet de operatie op lange termijn zien. Vorig jaar viel de oogst tegen. Daar moet je mee kunnen leven want als wijnbouwer ben je afhankelijk van de natuur. Onze wijnen zijn droog, fris aromatisch en licht alcoholisch (11 à 12°). Het zijn geen krachtpatsers maar wel zuivere, elegante witte wijnen. Met de Kerner Cuvée Raphaël 2009 wonnen wij een zilveren medaille op het Concours Mondial van Brussel. Ook maken wij volgens de méthode traditionelle een mousserende wijn, Wiscoutre, voornamelijk op basis van de kernerdruif. De naam refereert aan de oude Frankische benaming van het dorp Westouter, waar de wijn wordt gemaakt.”

In de toekomst wil Martin nog een nieuwe mousserende wijn op de markt brengen op basis van honderd procent chardonnay, onder de naam Bacquaert. “Mijn tante, Françoise Bacquaert, maakte vroeger haar champagne Bacquaert. Wij knopen weer aan bij de traditie met deze nieuwe cuvée. Het wordt een Belgische schuimwijn van druivensoorten die ook gebruikt worden in de Champagne en volgens dezelfde traditionele methode. En wat er nog meer op het programma staat : dit jaar stap ik in het huwelijksbootje !”

DOMEIN ENTRE-DEUX-MONTS, HEUVELLANDSE WIJN MET BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMING. RODEBERGSTRAAT 69 A, 8954 WESTOUTER. 0496 99 18 29. WWW.ENTRE-DEUX-MONTS.BE

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S FRÉDÉRIC RAEVENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content