Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (445), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

De gewoonte om drank te bewaren in glazen flessen heeft een groot voordeel : glas is stabiel en volkomen inert. Het wordt alleen aangevreten door waterstoffluoride, dat je haast nooit tegenkomt in het wild. Kristal, met zijn mooie klank en glans, is minder stabiel. Bij langere stockage, niet bij gewoon tafelgebruik, kan het hoge loodgehalte problemen met zich meebrengen. Dat ondervonden cognacproducenten met de peperdure kristallen flessen waarin ze de duurste types, XO van dertig jaar op vat, te koop stelden. Na lange tijd geraakte de cognac aangetast door lood. Daarom zijn de huidige kristallen luxeflessen aan de binnenkant bekleed met een laagje gewoon glas.

Melk en fruitsap worden al geruime tijd niet meer verpakt in glazen flessen, maar in vlot stapelbare kartonnen dozen. De wand daarvan bevat een dun laagje metaal (aluminium) dat zorgt voor absolute luchtdichtheid. Recenter is het verschijnsel om ook wijn te gaan verpakken in een box. Daarbij wordt een soortgelijke kartonnen doos gebruikt als voor fruitsap, maar met binnenin een soepele zak van plastic. Met behulp van een kraantje kan dan wijn worden afgetapt. De binnenzak krimpt, aangezien er door het kraantje geen lucht naar binnen kan. Er treedt dus geen oxidatie op zoals bij een half gevulde fles.

De binnenzak moet wel voldoende soepel zijn. Eigenlijk zijn er twee types : een zak in polyethyleen, die bij vochtigheid wat stabiliteit kan verliezen en waarvan de consumptieduur beperkt is tot drie maanden. Of een zak met een dubbele laag polystyreen en daartussen een dun laagje aluminium. Polystyreen is minder soepel en kan soms wat kleine barstjes ontwikkelen. In beide gevallen is het aanbevolen om de zakken in de kartonnen doos te laten. Zonlicht kan de stabiliteit van het plastic immers ongunstig beïnvloeden.

De bag in box-verpakking, zoals dit systeem ook wordt genoemd, is ideaal voor wijn die jong moet worden gedronken. Alles samen is dat toch ongeveer tachtig procent van de totale productie.

Flor del Paraiso, Rose, Bobal-Tempranillo, La Tierra de Castilla 2013 (3 liter)

Rosé met kleur en een vrij puntige neus. Goed gevulde smaak. Tuinwijn.

Delhaize : 11,50 euro.

Las Puertas, Cabernet Sauvignon 100%, Valle Central, Chile (3 liter)

Goede, sombere kleurconcentratie en een duidelijke neus van rijpe cabernet sauvignon. Ook de smaak is rijp, soepel, evenwichtig en met zelfs wat lengte. BBQ-wijn.

Delhaize : 13,49 euro.

Cordillera, Carmenère-Merlot (5 liter)

Hoog geconcentreerde, haast inktachtige kleur en een stevige neus van zwart fruit. De smaak is stevig, evenwichtig en rijp. BBQ-wijn.

Colruyt : 15,99 euro.

Rosso Puglia, I.G.T. 2013 (3 liter)

Heel goede kleur en een wat anonieme, zuiderse neus. De smaak is soepel en met zachte tannines. Tuinwijn.

Colruyt : 11,75 euro.

Domaine Boyar, Cabernet Sauvignon, Thracian Low Lands Region, Bulgaria (3 liter)

Normale, goede kleurconcentratie en een fijne neus die doet denken aan bordeaux. De smaak is goed en evenwichtig met structuurtannines. BBQ-wijn.

Carrefour : 10,65 euro.

Collection Privée, Bordeaux (3 liter)

Heel goede, sombere kleur en een duidelijke bordeauxneus met een accent van merlot. De smaak is soepel aangenaam en geknoopt. Goede wijn.

Carrefour : 17,65 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE – FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content