Wat

Ik zag het enkele jaren geleden op video: een verzorgster bewoog een spastisch jongetje zachtjes door warm water. In telkens wisselende bewegingen, rekkend en strekkend, in wijde kringen, wiegend, balancerend op haar arm, bij zachte kalmerende muziek. Het had zichtbaar een ontspannende uitwerking op het kind. ” Aquawellness is een zeer zachte vorm van lichaamswerk in een warm bad. De oefeningen zijn weldadig voor iedereen, of je gehandicapt bent of niet, jong of oud. Het werd zowat tien jaar geleden ontwikkeld door twee Duitse bodywerkers, maar toen heette het nog Aquabalancing,” zegt Greta Baeten van het gelijknamig instituut in Zonhoven. Hier (en op meerdere plaatsen in het land) worden geregeld sessies gehouden voor mensen die in en onder het warme water volledig tot rust willen komen. De techniek wordt toegepast na een intensieve opleiding in Bad Sulza (Duitsland).

“Het zacht rekken en strekken en het adem- en energiewerk boven en onder water worden met elkaar verbonden. De ontwikkelde bewegingen ontspannen fysiek en psychisch. Aquawellness kan helpen bij stress, spanningen, vermoeidheid en spierpijn.” De laatste jaren konden we naast de traditionele thermale kuren kennismaken met een aantal therapeutische technieken die vooral gebruik maken van warm water. Toen Kaya Femerling en NirvanoMartina Schulz in 1990 de Oceanic-Aquabalancing in Duitsland uitwerkten, hadden ze al ervaring achter de rug met allerhande therapieën en massages. Hun persoonlijke belevenissen met dolfijnen en walvissen en hun studies rond watergeboorten voegden er nog een extra dimensie aan toe. Intussen heet de therapie aquawellness. Na een korte inleiding en overleg wordt u in het bad begeleid.

Onze bevindingen

Ik laat me te water naast bodywerker Kristel. Het water is lekker warm, 35°. Ik kan behoorlijk lang drijven door de rug gestrekt te houden, maar dat is niet de interpretatie die hier aan drijven wordt gegeven: de bedoeling is je volledig te ontspannen, de drijvers onder je nek en knieën houden je boven water. Op die manier vormt de rug een soort hangbrug. Kristel maakt me vertrouwd met het water en beweegt me door alleen tegen de drijvers te duwen. Na een poosje verdwijnen de drijvers één voor één en neemt Kristel me in haar armen, heel dichtbij, en met de hemelse muziek voor klarinet van Mozart op de achtergrond, begint ze me zachtjes te wiegen. Als een baby. Traag draaiend in het water. Linksom, rechtsom. Met mijn wang tegen haar schouder, slap en ontspannen voel ik me veilig, geborgen, getroost. Ontroerd. Maar dit is nu allesbehalve het moment om oud verdriet te verwerken, ik ben hier voor een test, niet voor therapie. Kristel trekt, draait en strekt mijn lichaam aan het wateroppervlak. De benen worden losgelaten, slepen in het water, een been waaiert open, met gesloten ogen onderga ik, word allengs lichter en leger.

Dan is het tijd om onder water te gaan. Kristel vraagt of ik er klaar voor ben en zet me een neusklemmetje op. Een korte traag scherende dip in het water, en daar gaat mijn neusknijper. De bedoeling was dat ik in de loop van de sessie steeds lager en lager in het water ga, maar de knijper floept telkens weg: de rubbertjes hebben onvoldoende greep op mijn vette neushuid. Na een uur in het water rondt Kristel de sessie af, heel rustig, traag, bereidt ze me voor op het einde. Daarna krijg ik nog een kwartiertje massage en duik ik een paar keer de sauna in om een welbestede, ontspannende zaterdagmiddag af te sluiten.

Wat kost het?

Het volgende weekeinde aquawellness bij Greta Baeten vindt plaats op zaterdag 30 november en zondag 1 december. Prijs voor een uur aquawellness met aansluitend vrij gebruik van sauna, dompelbad, stoombad en vruchtenbuffet: 90 euro.

Meer info: Greta Baeten 011 81 49 64,

www.herbronnen.be

Kristel Vlemincx: 0496 24 58 01

GERMAINE THYS / FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content