Twaalf modestudenten dingen straks naar de hoofdprijs op de vijfde editie van ons talentenconcours Fashion Weekend. Onze modeteams sprokkelden ze her en der in Europa samen, op academiedefilés en modefestivals. We stellen ze u één voor één voor.

Grenzen verleggen, u hoeft het ons niet te leren. Vorig jaar trokken we voor de eerste keer zuidwaarts, naar het modefestival in het Zuid-Franse Hyères, waar we ook afgelopen april onze favoriet vonden. Drie maanden later, half juli, vlogen we naar Triëst voor het jaarlijkse mode-event. Dat deden we eerder ook al, maar ditmaal pikten we er ook twee studenten uit om op Fashion Weekend te defileren. De andere negen ontwerpers selecteerden we op de shows van het Brusselse La Cambre, de Modeacademie van Antwerpen en het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen.

Een Belgische modewedstrijd kunnen we het bezwaarlijk noemen. Onze finalisten hebben maar liefst tien verschillende nationaliteiten, ze komen uit alle uithoeken van de wereld, van Korea, Japan en Rusland bijvoorbeeld, en van Duitsland, Spanje en Frankrijk. En welgeteld één halve Belg, Matthieu Blazy, met zijn andere helft français.

Maar laat dat de pret vooral niet bederven. Onze kandidaten zijn stuk voor stuk rastalenten, met een unieke stijl en een klare kijk op de internationale modewereld.

Geselecteerd op ITS#6, het modefestival in Triëst David Longshaw (Brits, 24 jaar, afgestudeerd aan het Royal College of Art and Design in Londen, werkt momenteel bij Alberta Ferretti)

Longshaw, geboren in Manchester, is eigenlijk illustrator. Voor hij zijn silhouetten begint te ontwerpen, tekent hij eerst het achterliggende verhaal. De collectie die hij op Fashion Weekend voorstelt, heet A Gardening Nightmare, een nachtmerrie die zijn oma ooit had. Silhouetten in een mix van materialen, strak om het lijf, afgewerkt met een spel van volumes en franjes. Het kleurenpalet bestaat hoofdzakelijk uit groentinten, aangevuld met enkele roze accenten.

Ek Thongprasert (Thais, 26 jaar, vierdejaars Academie Antwerpen)

Een collectie geïnspireerd op Le Petit Prince van Saint-Exupéry, dat vraagt om een woordje uitleg : “Het onderscheid tussen kinderen en volwassenen en de reden waarom die eersten, als ze volwassen worden, hun meest dierbare deugd verliezen, de verbeelding.” De collectie Little Prince vertelt het verhaal van een groep mensen die, vermoeid van het faken en zich anders voordoen, op zoek gaan naar hun ware identiteit. De collectie bestaat uit uitvergrote, ouderwetse mantelpakken met daaronder fragiele jurkjes en pakjes. De jury in Triëst bekroonde de collectie met de Grote Prijs van het festival.

Geselecteerd op het festival van Hyères Peter Bertsch (Duits-Russisch, 27 jaar, in 2006 afgestudeerd in Antwerpen)

“Mijn collectie, Bionic, is geïnspireerd op de huidige drang naar fysieke perfectie. Plastische chirurgie, schoonheidsproducten, uitzinnig sporten, alles doen we om er zo goed mogelijk uit te zien.” Zijn silhouetten werkte Bertsch af met organische vormen in PVC, gebaseerd op orchideeën. “Het spel tussen symmetrie en asymmetrie, synthetisch en organisch, harmonie en chaos, artificieel en natuurlijk, dat heeft me altijd geboeid”, aldus de jonge ontwerper. U hebt ogen te kort om alle details en ingenieuze coupes te bestuderen.

Geselecteerd in La Cambre Matthieu Blazy (Frans-Belgisch, 23 jaar, afgestuurd in juni 2007)

Blazy is geen onbekende in de modewereld. Afgelopen mei won hij de Lancôme Colour Design Awards en in juli 2006 kreeg hij de prix Maria Luisa op het festival van Triëst. De jonge ontwerper volgde stages bij John Galliano en Balenciaga en tekende onlangs een contract bij Raf Simons. “Mijn collectie is geïnspireerd op Claudie Haigneré ( een Franse astronaute), mijn muze”, vertrouwt Blazy ons toe. Een grafisch spel van zilver, koningsblauw en fuchsia. Wij waren vooral weg van de fantastische duikershelmen.

Julien Dosséna (Frans, 25 jaar, afgestudeerd in juni 2007)

Vreemde combinatie, de inspiratiebronnen van de Fransman Julien Dosséna : enerzijds de motorsector, denk borduursels die doen denken aan olievlekken en tekeningen van motards als print én anderzijds Noord-Afrika, felle mozaïekkleuren en vernieuwend materialen. Het resultaat : veel goud, koper en felle kleuren, ingenieuze vormen, volumes en coupes.

Amandine Labidoire (Frans, afgestudeerd in juni 2007)

Amandine haalde inspiratie bij de Japanse manga en de krijgskunsten van de samoerai en ging daarmee in het wilde weg (“ik hou van toeval en risico’s”) aan het experimenteren. Het resultaat doet vrij bevreemdend aan, met kleurrijke, vierkante volumes op de hoofden, om de armen en schouders. En gewaagde kleuren als violet, zalmroze en shock-ing pink. De prints op de jurken en bloesjes doen denken aan My little Pony.

Geselecteerd in Antwerpen Yu Fukumoto (Japans, 31 jaar, vierdejaars)

De Japanner was als kind al gefascineerd door de traditionele Japanse brandweerkostuums. Zijn herencollectie Rocketman bestaat uit ingenieuze vilten silhouetten waarbij jassen en broeken in elkaar overlopen. “Een combinatie tussen klassieke slipjassen en, vanuit een ander oogpunt, functionele overalls.” De puntvormige kap bij een van de ontwerpen verwijst naar King of the Rocketmen, een sf-serie uit de jaren veertig. In juni werd hij gekozen als Weekend Knacklaureaat.

Andrea Ayala Closa (Catalaans, 27 jaar, afgestudeerd in juni 2007)

Ongetwijfeld de vreemdste collectie die we afgelopen juni tijdens de laatstejaarsshows voorgeschoteld kregen. De surrealistische collectie van de Catalaanse Andrea Ayala Closa, Denominate a Space, bestaat uit hoofdloze reuzen, het hoofd van de drager zit verborgen in de borstholte van het silhouet. De outfits dragen verwijzingen naar huispersoneel, claudinekraagjes bijvoorbeeld, en strikjes. “Ik liet me inspireren door surrealistische schilderijen van Marx Ernst, Man Ray en Jean Cocteau, waarbij objecten in een ongewone omgeving geplaatst worden”, verduidelijkt de ontwerpster.

Marc-Philippe Coudeyre (Frans-Duits, 32 jaar, afgestudeerd in juni 2007 en nu aan het werk bij Natan)

Black Renaissance, de knappe collectie van Coudeyre is geïnspireerd op het New York van de jaren dertig, de periode waarin de jazz begon te floreren. We zien bijna uitsluitend zwarte silhouetten, verfijnd tot in de kleinste details, een gewaagd spel van volumes, aangevuld met enkele goud- en zilvertinten. Klassieke harembroeken gecombineerd met futuristisch ogende leren jasjes. Een collectie met couturetrekjes.

Geselecteerd in het Saint Martins College in Londen, sectie BA (laatstejaars) David Komakhidze (Russisch, 22 jaar)

De stijl zou een mix zijn tussen eighties en kostuums uit medio de twintigste eeuw. De Rus combineert leer met wol alsof hij nooit anders deed, werkt af met ritsen en zilverkleurige banden, en creëert op die manier futuristische silhouetten à la Xeena the Warrior Princess. Een gewaagde zet in materialen en kleurencombinaties, dieproze met nachtblauw bijvoorbeeld.

Kyoko Fukui (Japans, 24 jaar)

Volume, kleur, wol. Dat zijn de codewoorden in de collectie van de Japanner Fukui. Korte wollen jurkjes in felle kleuren als rood, oranje en geel, met volume op mouwen en schouders en franjes op de borst. “Het is een mengeling van draden en rechte lijnen, cirkels en vierkanten, volume en rechte silhouetten. Ik ging experimenteren met de constructie en eigenheid van wol.”

Jae Hwan Kim (Koreaans, 30 jaar)

Een collectie geïnspireerd op Pippi Langkous, zonder roodharig sproetjesmeisje met vlechtjes. Een mannencollectie dan nog… De Koreaan Kim wil zijn gelukkigste jeugdherinneringen in beeld brengen en maakt van elk silhouet een historisch personage. Trenchcoats met én zonder mouwen, in nachtblauw en beige, korte fluwelen jasjes, lange shirts, klassieke kostuums. De opvallendste ontwerpen ? Een kostuum met bermuda in ecru ribfluweel en bloemetjesmotief én een model in clownesk ruitjespak en veel te grote lolly de hand.

Voor alle info in verband met ons talentenconcours Fashion Weekend, inclusief een voorstelling van de juryleden en alle grote namen uit vorige edities, surf naar de moderubriek op weekend.be

Door Agnès Trémoulet I bewerking Marjolijn Vanslembrouck I Catwalkfoto’s Etienne Tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content