Met tweeëntwintig sterrenrestaurants, bijna een vierde van het totale aantal, is onze kustprovincie de absolute culinaire nummer één in ons land. Het leven is hier genereus. Maar voor lekkers uit de zee of succulent vlees en lokale groenten hoef je niet per se naar een toprestaurant. Pieter van Doveren maakte een selectie uit de overvloed aan goede eethuizen en -winkels.

Visbrasserie VISSER WORDT KOK

Patrick Derudder was vijfentwintig jaar schipper op de bokkenvisserij (vissen met boomkorren). Zes jaar geleden verliet hij de boot om in de keuken van praat- en eetcafé ’t Pakhuis de keukenschort voor te binden. De kennis en het respect voor eersteklas verse vis en culinaire raad van Patrick Van Landschoot (voorheen Barcadère) maakten van de visser een gewaardeerde kok. ’t Pakhuis heeft een gezellige maritieme inrichting. Vanuit de eetzaal en het terras heb je zicht over de jachthaven. Het repertoire op de spijskaart vermeldt zowel traditionele vis- als vleesgerechten. Verse vis is vanzelfsprekend troef en filet van grote tarbot met champagnesaus en in de open haard gerookte zalm zijn specialiteit.

Praat- en eetcafé ’t Pakhuis : Rederskaai 7, 8380 Zeebrugge. 050 674991.

www.tpakhuis.eu. Maandag gesloten.

Brasserie BIJ HET LEKKERSTE VAN DE KUST

De keuken van Stijn Bauwens behoort bij de lekkerste van onze kust. In De Kruidenmolen kookt hij met kennis, gevoel en respect voor de producten. Dat levert hem twee keer per dag een vol restaurant op. Aan zijn tafeltjes nemen ook tal van gereputeerde chefs plaats. Stijn leerde het vak onder meer in De Karmeliet in Brugge en in L’Ecailler du Palais Royal, ten tijde van de illustere Attilio Basso. Daar kreeg hij zin voor traditionele smaakwaarden en ook het recept voor de meesterlijke garnaalkroketten mee. Naast de spijskaart met perfect uitgevoerde klassiekers (mergpijp, paté, varkenspoot) zijn er de dagelijkse suggesties. Alles heeft smaak, is harmonieus gekruid en juist geprijsd, ook de wijnen. De informele sfeer en service maken van De Kruidenmolen een aangenaam familierestaurant.

Bistro De Kruidenmolen: Dorpsstraat 1, 8420 Klemskerke-De Haan, 059 23 51 78. www.kruidenmolen.be. Woensdag en donderdag gesloten.

Idyllisch EIGENZINNIGE GASTENTAFEL

Pieter Clement is even getalenteerd als eigenzinnig en onvoorspelbaar. De onconventionele kok doet precies waar hij zin in heeft. Clement werkte in Oud Sluis, waar Sergio Herman hem maar een verwend jochie vond. Zijn restaurant in een tweehonderd jaar oud weeshuis in Oostvleteren ging uitsluitend na afspraak open. Maar iedereen wilde bij Clement komen eten, met als gevolg dat de kok de deur op slot deed. Nu is hij terug op een afgelegen plek in Gijverinkhove, tegen de Franse grens, waar hij een oud volkscafé met feestzaal overnam en heropende als gastentafel. De Drie Ridders heeft geen spijs- of drankenkaart : de mensen krijgen een menu geserveerd van vier of vijf gangen, dat in beide gevallen 65 euro kost. De deur is alleen open op vrijdag, zaterdag en zondag. Op tijd reserveren is aangeraden. In de week kookt Pieter na afspraak voor vier tot twaalf gasten.

De Drie Ridders : Weegschede 1, 8691 Gijverinkhove. 0473 579768.

Enoteca ITALIAANSE AMBIANCE

Iedereen is vrij om voor een glas kwaliteitswijn, wat antipasti of een bord pasta aan te schuiven in de Enoteca Del Berebene, zo lang er maar plaats is ! Het is er niet groot maar wel gezellig en het eten is lekker. Je hebt het gevoel dat je bij vrienden over de vloer komt, waardoor iedereen zichzelf is. Thierry Hecht is baas en animator. Hij is een joviale Fransman met liefde voor de eenvoudige keuken van Zuid-Italië. Thierry was ooit met een Italiaanse getrouwd en woonde in Hongkong. Hij kwam naar België om zich voor de rest van zijn leven te amuseren. Aanvankelijk kookte hij zelf. Om dichter bij zijn klanten te zijn, nam hij een Italiaanse kok aan, Lamberto Spinelli. Thierry babbelt en vult de glazen ! Het repertoire op de spijskaart is beknopt maar alles wat op het bord komt zit vol zuiderse smaken.

Enoteca del Berebene : Madridstraat 6, 8400 Oostende. 059 801984. www.espacedivin.com. Zondag, maandag en dinsdagmiddag gesloten.

Terras UNIEKE PLEK AAN ZEE

Chalet Westhinder of de Cabane staat op een van de mooiste plekjes van de kust. De houten vissershut is te bereiken via het verharde wandelpad vanuit Wenduine richting De Haan. Vanaf deze verlaten plek aan de rand van de duinen lijkt het strand eindeloos. Nadine Dewulf baat deze bijzondere horecazaak, vol historisch materiaal uit de zeevaart en de visserij, al dertig jaar uit. Met mooi weer kun je hier onbeperkt genieten van de zee, de zon en de strandvogels. Als de honger begint te knagen, zijn er onder meer garnaalkroketten. Donderdag is gereserveerd voor de liefhebbers van sprot van de barbecue.

De Cabane/Chalet Westhinder : Westdijk, 8420 Wenduine-De Haan. 050 41 58 55. www.westhinder.be. Elke dag open van mei t/m september. Buiten seizoen in het weekend en/of vakantiedagen bij wandelweer.

Revelatie GASTRONOMISCHE TAPAS

Restaurant Cuines, 33 opende deze winter en was een schot in de roos. De ambiance is mondain en kosmopolitisch, het eten speels, lekker en vol frisse smaken en de bediening is vlot. Alles liep vanaf de eerste dag gesmeerd. De naam Cuines, 33 (‘keuken’ in het Catalaans, plus het huisnummer 33). Aan het stuur staan drie gemotiveerde jonge mensen. Fleur Boussy is de energieke gastvrouw. Zij deed ervaring op in Esmeralda en Sel Gris (beide in Knokke-Heist). Echtgenoot Edwin Menue staat in de keuken met Fleurs broer Frederik Boussy. Edwin is opgeleid in Oud Sluis (Sluis) en Escabèche (Knokke). Frederik ging aan de slag in Escabèche, Comerç 24 (Barcelona), De Jonkman en Rock-Fort (Brugge). De modieuze inrichting is van de bekende interieurarchitect Lieven Musschoot. De kaart vermeldt een tiental bereidingen, die gedeeltelijk terugkomen in de tapasmenu’s.

Cuines, 33 : Smedenstraat 33, 8300 Knokke. 050 606069. www.cuines33.be. Woensdag en donderdag gesloten.

Familiaal HÉT MOSSELADRES

De authentieke frituur Kombuis is voor Oostendenaars en ingewijden een echt cultrestaurant. De inrichting dateert uit de jaren zestig, het bouwvallige gebouw met art-decogevel is nog veel ouder. Op tafel ligt wit papier te wachten op de grote, diepe borden met 1,3 kg mosselen per persoon. De weekdieren zijn van superieure kwaliteit en worden rechtstreeks vanuit de pan in het grote bord gestort. Ook de bereidingen met de vis van de dag zijn van onberispelijke kwaliteit en, zoals de mosselen, democratisch geprijsd. De bediening is joviaal. Je moet de frituurluchtjes die je mee naar huis neemt er wel bij nemen !

Kombuis : Van Iseghemlaan 24, 8400 Oostende. 059 801649. Open 7 op 7.

ONVERVALSTE GARNAALVISSER

Voor een portie superverse garnalen en een stapel in boter gebakken, dagverse slip-tongetjes reserveert u liefst lang op voorhand een tafeltje in de Estaminet De Peerdevisscher. De replicavissersherberg uit de jaren twintig ligt aan het Visserijmuseum van Oostduinkerke en wordt uitgebaat door een onvervalste garnaalvisser, die er nog, zoals vroeger, te paard op uit trekt. Het folkloristische restaurant wordt bezocht door jong en oud, arm en rijk. Tijdens de lunch is het altijd druk en het kan er lawaaierig aan toe gaan. Ambiance is verzekerd. De West-Vlaamse maaltijd sluit men af met een verwenkoffie en daar hoort een wafel, advocaat, ijs en chocolade bij.

Estaminet De Peerdevisscher : Pastoor Schmitzstraat 4, Oostduinkerke. 058 513257. Maandag gesloten.

KREEFT EN OESTERS

Piet Devriendt opende meer dan vijftien jaar terug in een loods van een groothandel in schaal- en schelpdieren een eenvoudig restaurant. In de Oesterput schuiven de gasten bij elkaar aan en zitten aan lange tafels. Vanaf de eerste dag liep het storm. In deze keet, met aan de ene kant betonnen putten als leefbassins voor wriemelende kreeften en aan de andere kant een open keuken over de volledige lengte van de muur, wordt massaal genoten van superverse schaal- en schelpdieren en bruisende champagne. Kreeften worden op bestelling gekookt. Succesnummer bij uitstek is de plateau royal, opgebouwd uit oesters, rauwe mosselen, scampi’s. Ook jumbomosselen en zeetong van twee in een kilo zijn specialiteit. De vis komt rechtstreeks uit Zeebrugge en de klanten komen tot uit Duitsland en Japan ! In de zomer staat men in de rij voor een stoel want reserveren kan niet.

Restaurant Oesterput : Oude Wenduinse Steenweg 16, 8370 Blankenberge. 050 41 10 35. Dagelijks open (’s winters alleen vrijdag, zaterdag en zondag). www.oesterput.com.

Gastronomie EIGEN, MODERNE KOOKSTIJL

Oh-Restaurant opende acht jaar terug als trendy eethuis en loungeclub. De opvallende inrichting werd ontworpen door Dick Grootaert en was voor die tijd gewaagd. Loop je over de betonnen vloer langs canapés en fauteuils dan kom je in het eetgedeelte, dat zich in een overdekte patio bevindt, rond een binnenvijver met waterval. Ivan Puystiens is de baas en een begeesterde chef-kok. Hij staat in zwart kokskostuum in zijn open keuken. Ivan is er door zelfstudie in geslaagd om gerechten beetje bij beetje te verfijnen, waardoor Oh evolueerde tot een van de beste eethuizen in de westelijke kuststreek. Door authenticiteit en streekproducten te combineren met de laatste keukentechnieken, wist Ivan een eigen, moderne kookstijl te ontwikkelen.

Oh-Restaurant : Koninklijke Baan 289, 8670 Sint-Idesbald. 058 52 05 72. www.oh-restaurant.be. Maandag en dinsdag gesloten.

VERLICHT KLASSIEK

Iain Wittevrongel studeerde af in Koksijde, werkte in de ouderlijke viswinkel Mare Nostrum in Sint-Idesbald, bij traiteur en hofleverancier Lefevere in Brussel en in diens restaurant La Bergerie. Daarna ging hij aan de slag in het Belgisch restaurant Markt in New York. Terug in België opende hij met zijn vrouw het gastronomisch restaurant Ten Bogaerde. Dat maakt deel uit van de oude abdijhoeve Ten Bogaerde, gelegen op enkele kilometers van de kust. Er wordt gekookt en gegeten in de abtswoning die werd omgebouwd, waarbij historische en hedendaagse elementen smaakvol werden gecombineerd. De kok kiest voor een verlichte versie van de Franse gastronomie. Vis is een van zijn stokpaardjes. Iain koopt alleen wilde vis, zoals wijting, sardine, makreel, heek en haring. Ook met pijlinktvis en kokkels kookt hij graag.

Restaurant Ten Bogaerde : Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde. 058 62 00 00.

www.tenbogaerde.be.

Maandag en dinsdag gesloten.

EIGENTIJDS EN INLANDS

Joost Meire kreeg een slagersopleiding en ging aan de slag in de keuken van betere eethuizen. Heidi Dewitte is kinderverzorgster van opleiding en deed hier en daar wat horecaervaring op. De twee openden d’Afspanning, een grote zaak met verschillende eetvertrekken. Het pand werd tien jaar terug gekocht door de ouders van Joost en werd kort daarna geklasseerd. Het historisch gebouw is met respect voor het verleden en met smaak heringericht. De spijskaart is gevarieerd en het lezen van de eigentijdse en inlandse bereidingen scherpt de honger : kroket van varkenskop met wortelcrème en compote van zoete ui, dertig dagen in huis bestorven Aberdeen Angusrund met artisjok, pommes Pont-Neuf en bordelaisesaus, of kalfsblanquette met zwezerik en tong. Zuivere producten van eerste kwaliteit met respect behandelen, zodat ze smakelijk en herkenbaar in het bord naar voren komen, daar draait het hier om.

Bistro-resto d’Afspanning : Bloemendalestraat 2, 8730 Beernem. 050 683887. www.afspanning.be. Dinsdag en woensdag gesloten.

BEHEERST EN PUUR

Matthieu Beudaert is kunsthistoricus van opleiding. Hij werkte in de boekhandel van het Museum voor Schone Kunsten toen hij in 2004 als eerste eindigde in de Knack Weekend-wedstrijd Hobbykok van het Jaar. Na de overwinning is hij kok aan huis geworden. De zaakjes gingen goed maar Matthieu bleef dromen van een eigen restaurant. Drie jaar later was het eindelijk zover : Matthieu en zijn vrouw Sofie Delbeke openden op 12 juni 2009 het eethuis Table d’Amis. Het publiek stroomde toe en was verrast en enthousiast. Matthieu staat trots in zijn keukenlab dat uitgerust is met hoogtechnologische apparatuur en hij laat de mooiste producten aanrukken. Hij kookt beheerst en puur.

Restaurant Table d’Amis : Walle 184, 8500 Kortrijk. 056 32 82 70. www.tabledamis.be. Zondagavond en maandag gesloten.

Lekkere winkels VLEES VAN EIGEN KWEEK

De immer enthousiaste Hendrik Dierendonck is permanent op zoek naar topproducten. De keurslager volgde zijn vader Raymond op, die de zaak overnam van zijn schoonvader. Hoevekippen en het rundvlees zijn van eigen kweek. De kwaliteit van het vlees is superieur, waardoor fervente vleesliefhebbers tot van ver komen voor Limousinmelkkalf, lamsvlees uit Nederland, melklam uit de Pyreneeën en Duke of Bershirevarkensvlees. In de koelkamers rijpt het vlees van de beste runderrassen (Aubrac, Wagyu, Limousin, Simmental, Angus, Chiana en het West-Vlaams rood rund). Dierendonck verkoopt ook vleeswaren zonder bewaarmiddelen, zoals rillettes, grootmoederspastei, pastei van varkenswang en ganzenlever, wildpasteien en gekookte hammen.

Keurslager Dierendonck : Strandlaan 331, 8670 Sint-Idesbald. 058 51 12 87.

www.dierendonck.be. Dinsdag (niet in de vakanties) en woensdag gesloten.

KOFFIE OP ZIJN BEST

Fernand Deprez begon in 1987 met een koffie- en theehuis waar de koffie dagelijks in de winkel wordt gebrand. Vandaag is het Kortrijks Koffiehuis een begrip. Er worden tien soorten koffie en honderdvijftig soorten thee verkocht, plus koekjes en gevulde speculaas en allerlei attributen om thee en koffie te maken. In 1991 werd de branderij Sara Koffie ingelijfd (nu Viva Sara). Moeder Catherine staat nog steeds in de winkel. Haar zonen Peter en Bart groeiden op met koffie en zijn ondertussen baristakampioenen. De nieuwe generatie geeft opleidingen in binnen- en buitenland en ziet de zaken groot. In september verhuist het Kortrijks Koffiehuis naar een 800 m² groot pand aan de Grote Markt. Binnen wordt alles ingericht in Weense sfeer en er zal een van de langste koffiebars van Europa wachten. Naast koffie en thee zal Viva Sara Café/Kortrijks Koffiehuis ook pralines en confituren verkopen.

Kortrijks Koffiehuis : Leiestraat 20, 8500 Kortrijk. 056 21 72 70. www.vivasara.be. Vanaf september Viva Sara Café : Grote Markt 33.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content