Wereld-kampioenen

“O ja, ik wil mee naar Rijsel”, riep het neefje onverwacht enthousiast. Het raadsel was gauw opgelost: hij wist dat daar een KFC is, een Kentucky Fried Chicken, en hier nog niet. De Amerikaanse keten, de grootste na McDonald’s, is gespecialiseerd in gefrituurde kip, maar verrast haar klanten ook met tijdelijke specialiteiten. Erg geliefd in de VS is bijvoorbeeld de Double Down, een sandwich waarbij het broodje is vervangen door twee kipfilets, met bacon en kaas ertussenin, en een lepel Colonel’s sauce, wat dat ook moge zijn. In Montreal heeft restaurant Joe Beef zich hierop geïnspireerd voor een versie met twee plakken gebakken ganzenlever (!) in plaats van brood. Verder bacon en cheddar, mayonaise en een straaltje stroop. Ach, ieder zijn meug, denk ik dan.

Maar toen ik een foto zag van de zogenaamde Double Drown, uitgevonden door het Londense restaurant Burger & Lobster, was de grens bereikt. Daar is men op het idee gekomen om het brood van het ham-en-kaas-broodje te vervangen door twee halve kreeften. In de schaal, alsjeblieft. Hoe eet je dat zonder je tanden stuk te bijten? Eten is een beleving en niets staat de koers naar nieuwigheden (al dan niet om te posten op Instagram) in de weg. Zo signaleerde een Nederlandse collega dat ze in Parijs gefermenteerde vissendarmen kreeg voorgezet. Plichtsbewust heeft ze geproefd, één keer was genoeg.

Maar onwillekeurig gingen mijn mondhoeken dan weer omhoog toen ik las over de Association de Sauvegarde de l’Oeuf Mayonnaise (ASOM), de Vereniging ter bescherming van het hardgekookte ei met mayonaise. Oeuf dur mayonnaise staat sinds mensenheugenis op de kaart van iedere zichzelf respecterende Franse bistro. Dat kan een kind toch, denk je? Nee nee, er kan van alles misgaan. Te veel mosterd, het ei te zacht gekookt, ongepaste garnituur, etc. Dat bleek in juni, toen de jury in Parijs haar oordeel moest vellen. Winnaar werd bistro Le Griffonnier, nabij de Madeleine, waar Cédric Duthilleul zich voortaan Champion du Monde de l’Oeuf Mayonnaise mag noemen. Is dat niet schattig? Nu is het uitkijken naar december, voor het kampioenschap beste pastei in korstdeeg. Met de nodige (zelf)spot en tegelijk beroepsernst blijft de traditie zo verder leven. Heerlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content