De nieuwe Michelin Benelux 2005 is uit en dan wordt er gesproken over toegekende en vervallen sterren voor de kwaliteit van de keuken. In België kregen negen restaurants er een ster bij, in Luxemburg één en in Nederland tien. Nederland verslaat België echter ook bij het aantal vervallen sterren : België verloor één ster ( La Brouette in Anderlecht) terwijl Nederland twee sterren verloor en daar tevens drie sterren vervielen omdat drie eethuizen verdwenen ui...

De nieuwe Michelin Benelux 2005 is uit en dan wordt er gesproken over toegekende en vervallen sterren voor de kwaliteit van de keuken. In België kregen negen restaurants er een ster bij, in Luxemburg één en in Nederland tien. Nederland verslaat België echter ook bij het aantal vervallen sterren : België verloor één ster ( La Brouette in Anderlecht) terwijl Nederland twee sterren verloor en daar tevens drie sterren vervielen omdat drie eethuizen verdwenen uit de gids. Grote sensatie van het jaar is de toekenning van een derde ster aan Hof Van Cleve (Kruishoutem) en een tweede ster aan Hostellerie Le Fox (De Panne). In beide eethuizen is de kwaliteit reeds jaren constant en men kan zich de vraag stellen waarom Michelin zo lang heeft gewacht ? Er is meer waarover de wenkbrauwen gefronst kunnen worden : waarom is Michelin zo snel met het toekennen van een ster voor Terborght in Huizingen, dat nog geen jaar heropend is met een nieuw team en waarom kreeg Ostend Queen reeds een Bib Gourmand en twee vorkjes met de tekst "dit trendy concept brengt een golf van enthousiasme teweeg", terwijl bij het maken van de gids het restaurant nog in de steigers stond ! Waarom deze haast, terwijl andere eethuizen, zoals Couvert Couvert in Heverlee, waar Laurent Folmer reeds jaren op hoog niveau en met grote inspanningen vernieuwend kookt, door Michelin wordt genegeerd ? Maar wel een ster voor Prêt-à-Goûter in Hasselt, een nieuwe loungebrasserie boven het slachthuis, waar vader en zoon in de eetzaal marktgebonden kokkerellen met eersteklas producten en ouderwets veel boter. Geen ster voor Dôme in Antwerpen, waar het kookniveau hoger ligt. En dat terwijl er in Antwerpen nood is aan nieuwe sterren ! La Croisette in Knokke-Heist, waar al twintig jaar op dezelfde manier wordt gekookt, werd plots beloond met een Bib Gourmand. Michelin verbaast en laat niet in zijn kaarten kijken. Het verleden heeft geleerd dat de uit Frankrijk gestuurde rode gids van de bandenfabrikant behoedzaam of eerder conservatief te werk gaat. Michelin promoot de Franse gastronomie en fluit koks terug die de vernieuwing prediken. Het vroegtijdig quoteren van Ostend Queen heeft de reputatie van de rode gids zo aangetast, dat, in een poging om de geloofwaardigheid te redden, de directie van Michelin heeft beslist om de volledige oplage van de Beneluxgids (60.000 exemplaren) uit de handel te nemen ! De aangepaste editie van de Beneluxgids wordt pas over twee maanden verwacht. Pieter van Doveren