Zin in een paar uur ontspannen in stijl ? Wij selecteerden de meest veelbelovende adressen en gingen op pad, op zoek naar de hartelijkste ontvangst, het mooiste kader en de beste massage.

Publiek badhuis Raj in Gent

In een rustige achterafstraat in hartje Gent bevindt zich badhuis Raj, dat verbonden is met een Indische brocantezaak en restaurant. Een jong Gents koppel onthaalt me vriendelijk. In de kleine kleedkamer valt mijn kritisch oog meteen op enkele stofvlokken in de hoeken. Grote, authentieke ornamenten zetten de toon in het relatief donkere badhuis. “Van een tempel in India die een aardbeving niet heeft overleefd”, vertelt de jonge uitbaatster me trots. Ik ben er nooit geweest, maar erg groot kunnen die Indiërs niet zijn, bedenk ik wanneer ik mijn hoofd buk om in de douche te geraken. De ornamenten vormen een soort afscheidingen, zodat je in deze relatief kleine ruimte toch niet op elkaar zit te kijken. De elektrische sauna van 45 graden blijkt te fris om me op te warmen op deze koude winterdag, en is met drie liggende mensen ook meteen vol. Naar de stoomkamer dan maar, waar iemand te enthousiast essentiële olie in de verdamper heeft gedaan. Ik kan mijn ogen amper openhouden, mijn neus daarentegen… De koude douche achteraf versterkt het verfrissende effect van de eucalyptusdampen die uit mijn poriën komen. Hoewel het badhuis zeker niet koud is, heb ik toch weer nood aan extra warmte, die de 75-gradensauna me geeft. Een weldadige roes overvalt me, waar ik in de relaxruimte op de bovenverdieping aan toegeef. De ligbedden onder het dak zijn uitnodigend, net als de kannen vruchtensappen die klaarstaan, en de inspirerende literatuur over zenboeddhisme en yogatechnieken. Het half uur relaxatiemassage dat we boekten, is misschien wat kort om volledig te ontspannen, maar lang genoeg om te weten of de behandelingenkaart de moeite loont. De massage verloopt met standaardtechnieken, maar wordt uitgevoerd door vaardige handen die erin slagen om ons op die korte tijd te ontspannen.

Kader : ***

Massage : **

Prijs-kwaliteitverhouding : **

Besluit : Raj is een apart, intiem adres, dat gerund wordt door enthousiaste, jonge mensen. Wij vinden 50 euro (20 euro voor het badhuis, 30 euro voor dertig minuten relaxatiemassage) een correcte prijs.

Badhuis Raj, Corduwaniersstraat 4, 9000 Gent,www.raj.be.

Afslankingscentrum met privésauna Bodywave in Antwerpen

Het gebouw dat dit centrum huisvest, oogt streng maar karaktervol. Het voormalige hospitaal kreeg een hedendaags interieur, maar authentieke elementen als planken vloeren, hoge plafonds met rozetten en dito deuren bleven bewaard. De kleedkamer is niet erg ruim, maar het personeel zorgt ervoor dat er geen bezoekers samen komen. Ik heb een Body Holiday-arrangement geboekt : twee uur privésauna met een massage naar keuze. De privésauna blijkt een ruime, lichte kamer te zijn met douche en een infraroodsaunacabine. Die werkt met een gerichte stralingswarmte, waardoor het even duurt om op temperatuur te komen, maar de laatste vijf minuten is het echt wel zweten geblazen. Een kwartier volstaat, even onder de douche en dan uitblazen in de berg kussens van de ronde snoozekamer, afgescheiden door een wit draadgordijn.

Na een uur komt de masseuse me halen. Bij de receptie was er al verwarring over mijn reservatie, en ook mijn masseuse heeft geen idee wat ik gevraagd heb. Een zwangerschapsmassage ? “Chinese massage”, zeg ik een beetje verongelijkt terwijl ik mijn buik intrek. De behandelingskamer is ruim en licht en een tikje fris. De naden van de hoes op de ligstoel zijn hier en daar gelost en ik ontdek zowaar een haar van mijn voorgangster. Het meisje snuift haar neus op, een enerverend geluid dat me tijdens de massage herhaaldelijk uit mijn concentratie haalt. Over de Chinese massage weet ze weinig te vertellen, enkel dat het maar een half uur duurt. Omdat mijn arrangement een uur massage bevat, neemt ze er de benen en voeten bij. In plaats van een warme olie gebruikt ze een bodylotion, wat telkens wat koud aanvoelt en me verhindert om weg te soezen. De massage valt nogal licht uit en wanneer ik zeg dat het gerust wat steviger mag, merk ik nauwelijks verbetering. De typische drukpunten in mijn voeten, een vast onderdeel van Chinese massage, blijven grotendeels onaangeroerd.

Kader : **

Massage : *

Prijs-kwaliteitverhouding : **

Besluit : de privésauna is een aangename formule om in stilte op adem te komen. Maar de behandeling stelde teleur. Wij betaalden 85 euro voor dit arrangement van twee uur.

Bodywave, Albert Grisarstraat 17, 2018 Antwerpen,

ww.bodywave.be.

Publiek saunacomplex L’eau de Lo in Lochristi

Langs de Antwerpsesteenweg kondigen vlaggen aan waar we moeten zijn : een ruime parking met een modern, donker gebouw. Binnen is het even wachten : een meisje dat handdoeken opplooit, verdwijnt naar achteren, vanwaar we een telefoongesprek kunnen volgen. Dan verschijnt er een dame die ons verwelkomt. Boven is er een ruime kleedkamer met lockers. Eenmaal uitgekleed gaan we naar de hamam, een grote, donkere stoomkamer met plaats voor een paar voetbalploegen. De infraroodsauna daarentegen is erg licht en verrassend genoeg open : houten krukjes voor een halve ronde houten wand met infraroodlampen. Mijn masseur blijkt een jonge zuiderse adonis te zijn met lendendoek. Vind ik dit nu authentiek of er net over ? De Turkse zeepmassage vindt plaats op een verwarmde stenen tafel, waar ik eerst een grondige scrub onderga. Pasha praat gebroken Nederlands, maar het hindert hem niet om voluit te vragen of ik goed lig, en of ik geen probleem met een mannelijke masseur heb. Dat heb ik niet, maar ik apprecieer het wel dat hij me vraagt of mijn billen meegescrubd mogen worden en of ik misschien de borstzone liever zelf doe.

Helemaal schoongeschuurd word ik overgoten door kommen water die perfect op temperatuur zijn. En dan kan het spektakel beginnen. Hij dompelt de zeepzak in een grote kom met schuim en knijpt hem in de lucht uit waardoor ik onder een dekbed van schuim verdwijn. En dan begint een perfecte massage, waarbij pijnlijke blokkades niet uit de weg worden gegaan en de stress langzaam uit mijn lijf druppelt. Mak als een lammetje volg ik hem naar een krukje onder de douche. Met de rest van het schuim wast hij mijn haren, het heeft iets troostend, net als de massage. Brandschoon en helemaal ontspannen duik ik nog even het zwembad in, zwem van binnen naar buiten en terug. De biosauna met uitzicht op de tuin laat ik voor wat hij is, ik ga uitblazen in de stiltekamer, op grote zitzakken met een stapel boekjes.

Kader : **

Massage : ***

Prijs-kwaliteitverhouding : **

Besluit : de toegang tot het saunacomplex kost 23 euro, voor 40 minuten zeepmassage met scrub betaalden wij 45 euro. Verplicht naakt, badlinnen te huur.

L’eau de Lo, Antwerpsesteenweg 110, 9080 Lochristi, www.leaudelo.be.

Publieke designsauna Carbon Sense in Genk

Op de bovenste verdieping van het Genkse designhotel Carbon ligt Carbon Sense. Het designgehalte trok me aan en stelde de verwachtingen meteen hoog.

Een kort belsignaal kondigt mijn komst aan, maar niemand komt eropaf. Ik installeer me in de zithoek en kijk recht in de stockruimte, waar duidelijk werken aan de gang zijn. Een dame komt af op enkele rumoerige bezoekers en is verbaasd als ze me ziet zitten. “Ik dacht dat het werkmannen waren, we hebben wat technische problemen”, legt ze uit terwijl ze me naar de kleedkamer brengt. Dat kan gebeuren, maar met de deur dicht hoeven we daar niet op te zien.

De kleedkamers zijn gescheiden, ruim, proper en modern. De demaquillageproducten die er liggen en het bakje tampons in het damestoilet getuigen van aandacht voor detail. In elke locker liggen slippers en een badjas klaar, handdoeken zijn overal te vinden. Je kunt zelf kiezen of je het saunagedeelte naakt bezoekt of in badpak.

Het centrum bestaat uit een lange witte ruimte met grote ramen die uitzicht geven op een terras en de omliggende flatgebouwen. Er zijn hoeken gemaakt met relaxzetels, voetbaden, en een eetplek. Hoewel de grote witte tegels genadeloos zijn voor elk vuiltje, wordt hier duidelijk regelmatig gepoetst. Dure designtegels en kranen geven een moderne, stijlvolle indruk, net als de mozaïekwanden in het badhuis. Een andere blikvanger daar is de belevingsdouche. De opties : een tropische regen, lenteregen of zeemist, telkens met aangepaste klank-, licht- en geureffecten. Ook de andere douches zijn mooi, ruim en voorzien van shampoo, scrubzout en douchegel. De twee sauna’s zijn aan de kleine kant maar hebben een glazen wand, waardoor je je toch niet opgesloten voelt. De hamam bestaat uit een grote ruimte om te wassen, de stoomcabine zelf is amper twee vierkante meter, waar ik met mijn 1 meter 70 net languit kan liggen. Nog een kwartiertje rusten op de verwarmde waterbedden in de donkere snoozeruimte voor het tijd is voor mijn massage. Gok ik, want nergens hangt een klok. Op de aromawellnessmassage valt niets aan te merken : die vindt plaats in een ruime, mooie kamer en gebeurt met verwarmde olie en klassieke technieken. Het aroma-aspect ontdek ik pas wanneer mijn gelaat wordt gemasseerd : de olie blijkt geparfumeerd.

Ik besluit nog even iets te eten voor ik vertrek. Hoewel ik de enige klant in de eethoek ben, duurt het even voor mijn bestelling wordt opgenomen. Op mijn erwtensoep moet ik nog veel langer wachten. Na een twintigtal minuten vertelt men me dat de kaart is veranderd. Aspergesoep dan maar. Die is lekker, komt met knapperig brood en stukjes vis en grijze garnaaltjes.

Kader : ***

Massage : **

Prijs-kwaliteitverhouding : * (*)

Besluit : een mooi kader is de basis van de betere spa, maar een attente service is dat evenzeer. Dit uitstapje kostte ons 118 euro (35 euro badhuis, 75 euro voor 50 minuten wellnessmassage, 8 euro soep). Een prijzig bezoek dat onze verwachtingen niet helemaal inloste.

Carbon Sense, Europalaan 38, 3600 Genk, www.carbonsense.be.

Privésauna Yogo in Kortrijk

In een prachtig herenhuis aan een rustig Kortrijks pleintje bevindt zich een privésauna die met smaak en hightechsnufjes werd ingericht. Beneden worden we hartelijk ontvangen en begeleid naar de tussenverdieping, waar we ons omkleden in een kleine kamer met lockers. Zowel op de eerste als op de kelderverdieping bevinden zich telkens een stoomkamer en Finse sauna, warme en koude regendouches, en een relaxruimte. Beneden hebben ze nog een jacuzzi en buitenterras, maar wij kiezen voor de ruime loungeruimte op het eerste, met massagebedden en een wand die regelmatig van kleur verandert, wat voor een aparte sfeer zorgt. Gezonde drankjes, fruithapjes en een stapel boekjes liggen klaar. Na twee uur worden we begeleid naar de zolderverdieping, voor de massage. Wij kozen voor een Yogomassage, waarbij de jonge eigenares verschillende technieken combineert voor een diepgaande ontspanning.

Kader :***

Massage : **

Prijs-kwaliteitverhouding : ***

Besluit : een adres met een hedendaagse visie op wellness : alle faciliteiten in een mooi, modern decor, met een onberispelijke hygiëne en een persoonlijke service. Voor twee uur met twee personen betaal je 65 euro voor de eerste verdieping, 75 euro voor de onderste etage, inclusief linnenpakket en producten als scrubzout, douchegel en shampoo. De Yogomassage (1 uur) kost 45 euro. Een aanrader met goede prijs-kwaliteitverhouding, ideaal voor mensen die willen ontspannen in alle privacy.

Yogo, Belfaststraat 16, 8500 Kortrijk, www.yogo.be.

Privésauna 37° in Kleine Spouwen (nabij Bilzen)

In een residentiële buurt blijkt deze privésauna gehuisvest te zijn in een modern huis met glazen entree. De ontvangst is vriendelijk, het geheel oogt modern. Achter de receptie staan lockers waar ik me kan omkleden. Geen afgescheiden ruimte, maar dat maakt niet uit aangezien er geen andere gasten zijn. Slippers, badjas en badhanddoeken liggen al klaar.

Het saunagedeelte bevindt zich in de kelderverdieping. Er hangt een etnische sfeer in de relaxruimte, die bestaat uit een houten verhoog met twee matrassen, waar licht binnenkomt door een vide met enkele potten bamboe als versiering. Er staat kruidenthee met chocolaatjes klaar en een stapel tijdschriften. De behandelingsruimte telt een kleine sauna voor twee personen en een hamamruimte (maar geen stoomkamer) met stenen tafels en een regendouche met massagestand. Wanneer ik na enkele saunabeurten ga uitrusten op een matras, zie ik een dun laagje stof op de houten vloer. Dat hier niet elke dag grondig wordt gepoetst, merkte ik ook al in het toilet, waar het vuilnisbakje vol was.

Een klok is hier niet belangrijk, ik hoor de dame naar beneden komen wanneer het tijd is voor mijn massage. De stenen tafels zijn verwarmd, de massage gebeurt met warme, zoet geurende olie. De massage zelf werkt behoorlijk op de drukpunten, maar slaagt er toch in om me te ontspannen op een uur. Alleen mijn rug is minder blij als ik van de stenen tafel probeer te kruipen. Glibberig van de olie schuifel ik naar de halfopen douche, die niet diep genoeg blijkt om het water binnen te houden. Maar een aftrekker staat altijd klaar.

Kader : **

Massage : **

Prijs-kwaliteitverhouding : ***

Besluit : wij betaalden 55 euro voor de saunakuur : 2 uur privégebruik van de sauna, gevolgd door een drainerende lichaamsmassage van een uur.

Privésauna 37 graden, Jaak Vandersandenstraat 36 A, 3740 Kleine Spouwen, www.37graden.be.

Publiek saunacentrum Aquarein in Grobbendonk

In het gezelschap van een ervaren saunaganger bezoek ik Aquarein in Grobbendonk, een modern ogend saunacomplex aan een steenweg. Binnenin merk je niets van enige drukte : de ruimtes liggen achteraan en hebben uitzicht op een tuin omringd door een naaldbos. Aan de receptie is de ontvangst vriendelijk, maar staat de reservatie fout genoteerd. De kleedkamer is ruim, proper en modern met donkerhouten kastjes, waarvan de nummers vermelden dat hier wel heel veel volk terechtkan. Ze staan opgesteld in U-vorm die enige privacy biedt. Ook het saunacomplex is ruim en licht : in de twee binnensauna’s, het voetbad en de douches kan zonder probleem een voetbalploeg. In het zwembad kun je naar buiten zwemmen, waar de lichte regen onze natte, dampende hoofden verfrist. Enkele gasten gaan naar de saunahut achter in de tuin, maar wij reppen ons weer naar binnen voor onze behandeling. In het beautygedeelte is men net de stock aan het aanvullen en weet men niet meteen wat we komen doen. Ook de schoonheidsspecialisten hebben geen idee welke behandeling ze aan wie moeten geven. Mijn masseuse vertelt tijdens de massage dat het soms zo druk is dat ze amper de tijd heeft om haar boterhammen te eten. Op mijn massage was niets aan te merken, maar het was ook niets opmerkelijks. Hetzelfde gold voor de voetverzorging die mijn gezelschap kreeg. Na de hamam en infraroodsauna is het tijd voor een smakelijke salade met uitzicht op het bos. Nog een laatste toer langs de dompelbaden en het zwembad, waar we een leuning missen om er elegant uit te komen. Bij de afrekening is er weerom verwarring, maar met vriendelijkheid en goede wil wordt dat snel rechtgezet.

Kader : ***

Massage : *(*)

Service : *(*)

Prijs-kwaliteitverhouding :**

Besluit : Aquarein biedt een aangenaam kader dat verwachtingen schept, die qua service niet altijd worden ingelost door het nochtans vriendelijke personeel. Wij betaalden 55 euro voor de toegang tot het saunacenter (25 euro) en een lichaamsmassage (30 minuten : 30 euro). Badkledij is niet toegelaten, badlinnen is te huur (4 euro), slippers te koop (5 euro).

Aquarein, Herentalsesteenweg 2, 2280 Grobbendonk, www.aquarein.be.

Hotelspa Cinq Mondes in Dolce La Hulpe

Helemaal in het groen, net buiten Brussel in Terhulpen, ligt het congreshotel Dolce La Hulpe. Wanneer ik gehaast naar het gebouw stap, valt in zo’n rustige omgeving al een pak stress weg. De ruime spa ging vorig jaar open en Cinq Mondes is een internationaal gereputeerd kwaliteitslabel, met als lading dekkende ondertitel : schoonheidsrituelen van de wereld. In de spa spreekt het personeel vooral Frans, maar zowel aan de telefoon als bij de hartelijke ontvangst, word ik geholpen in het Nederlands. Wie er binnenstapt, komt in een haven van rust terecht. Ik heb een rugmassage geboekt en wil daarna naar de sauna en hamam. In de luxueuze en kraaknette kleedkamer hangt in de locker een badjas klaar, slippers liggen er ook. Terwijl ik wacht op de masseuse, krijg ik in de heldere en witte designrelaxruimte met zicht op het Zoniënwoud een kop thee aangeboden. In de donkere en serene verzorgingsruimte klinkt zachtjes zenmuziek. De massage is oké, maar vrij routineus. Als een lijstje van bewegingen dat technisch afgehandeld wordt. Toch biedt de behandeling mijn schouders, die op het eind van de week veel weg hebben van betonblokken, enige verlichting. Daarna ga ik terug naar de relaxruimte en dan is het tijd om het zwembad en de sauna te proberen. Daarvoor moet ik in badjas wel even door de hotelgang om een verdieping lager te gaan, en dat is jammer. Langs het ruime zwembad staan ligzetels en bij warm weer kunnen de ramen open, ze geven uit op een terras. Vanuit de grote sauna (badkleding verplicht) heb je zicht op het groen. Dat raam kon wel een poetsbeurt gebruiken en onder de saunabanken zie ik een dikke laag stof. De stoomcabine en de douches zijn in orde. Wanneer ik mij na het spabezoek in Dolce La Hulpe in de avondspits gooi, doorsta ik helemaal zen een monsterfile.

Kader :***

Massage : **

Prijs-kwaliteitverhouding :**

Besluit : de Spa Cinq Mondes, gebaseerd op authentieke wellnessbehandelingen uit verschillende landen, is een concept dat zijn deugdelijkheid al bewezen heeft. De prijzen liggen wel hoog : een half uur rugmassage kost 45 euro (een uur : 90 euro). Voor toegang tot zwembad en sauna betaal je de doorsneeprijs van 20 euro.

Spa Cinq Mondes in Dolce La Hulpe, Brusselsesteenweg 135, 1310 Terhulpen, www.dolcespa.be.

Groepspraktijk en privésauna Sauna Puur in Dessel

Een kapotte gps en een Mappyroutebeschrijving die niet deugt, leveren mij een vertraging van drie kwartier op. Maar goed, dan heb ik de mooie omgeving van het Zilvermeer in Mol ook eens gezien, en Sauna Puur is een adres dat de moeite loont om ervoor om te rijden. Ik word meteen naar een behandelingsruimte geleid op de benedenverdieping van een strakke moderne woning waarin ook een groepspraktijk (met onder meer een kinesist, osteopaat en een instituut voor huidverzorging) huist. De therapeute masseert vakkundig en gedreven. De etherische-oliemassage pakt rug, schouders, armen en benen aan en gomt de rijstress van daarnet zachtjes weg. Het half uur vliegt zo voorbij en dan wacht nog een aangename verrassing : door een brede deur stap ik binnen in een indrukwekkende designsaunaruimte. Ze beslaat bijna de hele kelderverdieping en je kunt die helemaal afhuren (met maximaal 6 personen). Natuurstenen, rustige kleuren en een ingenieuze verlichting in een strakke vormgeving zorgen voor een echt wauweffect. Naast de sauna zijn er een stoombad, een infraroodcabine, een koud dompelbad, een jacuzzi en ook nog een relaxruimte met open haard, minibar en televisie. Ik heb meteen spijt dat ik maar twee uur geboekt heb. Ik zou me hier langer zoet kunnen houden. De aandacht voor details valt op : het is er kraaknet, op de wastafel in de omkleedruimte vind je demaquillagewatjes, in de relaxruimte staan potjes met olijven, gedroogde abrikozen, schijfjes verse ananas en kiwi. Water en thee zijn in de prijs inbegrepen. Badlinnen en doucheproducten zijn ook ruim voorradig. Op het terras is er een buitenzwembad, maar daarvoor is het die dag te koud.

Kader : ***

Massage : ***

Prijs-kwaliteitverhouding : ***

Besluit : dit saunacomplex is een echte aanrader. Wij betaalden 80 euro voor twee uur sauna en 35 euro voor een half uur massage (50 euro voor een uur), wat correcte prijzen zijn.

Sauna Puur, Akkerstraat 29, 2480 Dessel, www.saunapuur.be.

Wellness- en beautycentrum en privésauna Senses in Brugge

In 2007 opende Angélique Cools, die afkomstig is uit een hoteliersfamilie in Brugge maar ook een opleiding schoonheidszorgen genoot, het beauty- en wellnesscentrum Senses in Sint-Michiels, net buiten Brugge. Ik bezocht de mooie en modern vormgegeven plek enkele maanden na de opening en het was een adres dat indruk maakte. Met een ruime menukaart van zowel beauty- als wellnessbehandelingen en massages en met de privésauna, de hamam en het zwembad biedt Senses alles wat in een hedendaagse spa verwacht kan worden.

We bezochten de plek sindsdien weliswaar niet opnieuw (vandaar geen quotering voor massage), maar we wilden ze op basis van onze ervaring en latere positieve echo’s toch absoluut bij deze top tien van verwenadressen. Anno 2010 werkt Angélique Cools met innoverende merken als ! QMS Medicosmetics, Glo-Therapeutics en Glo-Minerals. Arrangementen (een behandeling en gebruik van de privésauna) zijn er zeer populair.

Kader : ***

Prijs-kwaliteitverhouding : ***

Besluit : twee uur sauna voor twee kost 80 euro, een relaxerende lichaamsmassage 65 euro voor een uur, een gelaatsverzorging met Dermalogica 54 euro (ook voor een uur). Senses biedt verscheidene arrangementen aan voor een halve of een hele dag.

Senses, beauty & wellness, Torhoutsesteenweg 503, 8200 Sint-Michiels, www.senses-wellness.be .

Door Sofie Albrecht en Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content