Herwig Van Hove

De Moezel vormt de Duits-Luxemburgse grens en scheidt meteen twee wijngebieden. De relaties tussen de Luxemburgers en de collega’s op de andere oever, in het wijngebied Mosel-Saar-Ruwer, zijn meer dan hartelijk: de taal is bijna dezelfde en de problemen zijn vergelijkbaar. Zo is de laatste tien jaar meer dan een kwart van de Saar- en Ruwerwijngaarden verlaten: de hellingen zijn zo steil dat er alleen handenarbeid met jonge atleten mogelijk is, wat nefast is voor het rendement. Soortgelijke problemen zijn er ook op de Luxemburgse oever.

De kwaliteitsbewuste producenten van beide grensgebieden vatten samen het plan op om hun wijnen te promoten en zo tot een steviger prijszetting te komen. Aan de Duitse zijde van de Moezel is dit al gedeeltelijk gelukt: namen zoals Fritz Haag, Jos Prüm, Heyman-Löwenstein, Egon Müller, Dr Loosen en Carl von Schubert klinken als een klok. Aan de Luxemburgse kant zijn de ferventste kwaliteitszoekers te vinden bij Domaine et Tradition: zeven producenten die onderling strenge normen afspreken, vooral wat rendement betreft (zie kader, p.234).

Beide groepen komen elk jaar samen in een Wein und Gourmet Festival, met als apotheose een gala-avond op het kasteel van Bourglinster, in het mooiste gebied van Luxemburg, aandoenlijk La petite Suisse genoemd.

Met de voorzitter van die grensoverschrijdende vriendenclub, Mathis Bastian, en twee leden, Carl von Schubert en Aby Duhr, hadden we de gelegenheid om uit een Luxemburgs-Duitse voorraad van een 50-tal flessen wijnkoppels te selecteren bij het zesgangenmenu van dat gala. De Duitse moezelwijnen hebben een wereldreputatie, de Luxemburgse gaan wat gebukt onder een imago van minderwaardigheid. Dit had een pijnlijke confrontatie kunnen opleveren. Niets daarvan: voor alle gerechten werden duo’s gelijkwaardige Luxemburgse en Duitse moezelwijnen gevonden. Alleen voor het dessert wou het niet lukken. De 1995-er Scharzhofberger Riesling Eiswein van Egon Müller is zo gigantisch groot dat er zelfs geen dessert bij te passen is, laat staan een prille Luxemburgse variant.

– Bij gemarineerde sint-jakobsschelpen:

1998-er Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese Trocken, weingut Dr. Loosen, Bernkastel en Pinot Blanc Clos des Rochers 1997

– Bij beekridder met jonge spinazie:

Riesling Clos Mon Vieux Moulin, 1996 en 1999-er Schloss Saarstein Riesling Spätlese halbtrocken, Serrig

– Bij geroosterde brasem met lookpuree:

Riesling Mathis Bastian 1997 en een 1998-er Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese trocken, weingut Fritz Haag

– Bij barbeel met asperges:

1990-er Riesling Herrenberg Auslese Trocken, Carl von Schubert en Pinot Gris Domaine Duhr 1990

– Bij een kip uit Bresse met morieljes:

Riesling Sunnen-Hoffmann 1997 en 1982-er Graacher Himmelreich Riesling Spätlese, Jos. Prüm.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content