WEGWIJS IN DE CHINESE KEUKEN

Hang Hau, Hongkong kan alleen nog in de hoogte groeien. © FOTO'S JAN POELEMANS, ANTHONY ONG/ISOPIX

Hongkong als ideale inleiding op de Kantonkeuken, futuristisch én traditioneel. Uit de liefst elfduizend eethuizen selecteerde Willem Asaert driemaal drie adresjes : voor de lunch, het diner en voor tussendoor. De thuisblijvers krijgen er vier recepten bovenop.

Hongkong telt ongeveer zeven miljoen inwoners, iets minder dan New York, maar als bron van inspiratie moet de wervelende Chinese wereldstad met haar betoverend mooie eilandenarchipel niet onderdoen. Door ruimtegebrek groeit het internationaal financieel centrum op Hong Kong Island voornamelijk nog verticaal, waardoor de sky-line almaar meer architecturale pareltjes telt. Hongkong vormt ook een cluster van tientallen chique shoppingpaleizen. Net als de musea, parken, tempels en markten zijn ze via een voortreffelijk metronet verbonden, wat de havenstad aangenaam en toegankelijk maakt. En ook hier zorgt het uitbundige uitgaansleven ervoor dat de metropool nooit slapen gaat. Er is keuze uit niet minder dan 11.000 eetgelegenheden van zeer diverse origine. Omdat wij op zoek gingen naar authenticiteit, probeerden wij alleen Chinese, en dan voornamelijk Kantonees geïnspireerde restaurants uit. De Kantonese keuken is licht verteerbaar en gebaseerd op dagverse producten en korte gaartijden. Wij selecteerden in toeristisch interessante buurten telkens drie uitstekende adresjes voor een vlotte lunch, een snel tussendoortje en een uitgebreid diner.

VLOTTE LUNCH: POPULAIR BIJ LOCALS

Yung Kee ligt centraal in dé restaurantstraat van Hong Kong Island. De zaak is razend populair bij de lokale Chinezen. Je kunt er niet naast kijken : met haar glitterfaçade lijkt de zaak op een jarenzeventigbioscoop. De meeste lekkerbekken komen er voor geroosterde gans. Dagelijks worden zo’n driehonderd vogels bereid. Dat lijkt veel, maar Yung Kee telt een duizendtal zitplaatsen en zonder reservering kom je niet binnen. Op elke etage is er een wachtruimte met zo’n twintig zitplaatsen. Maar geduld loont. Het krokante gansje smaakt bijzonder sappig.

Yung Kee, 32-40 Wellington Street, Central, +852 2522 1624, www.yungkee.com.hk

WEERGALOZE DIMSUM

In City Hall Maxim’s Palace wordendimsum slechts tot in de late namiddag geserveerd. Voor het diner is de kaart overwegend klassiek Kantonees. Gelegen tussen een cluster aan luxeboetieks is Maxim’s Palace een ideale locatie om ’s middags even op adem te komen. Reserveren voor de lunch is niet mogelijk maar met een beetje geluk vind je een plaatsje aan de ruime vensterpartij met uniek uitzicht op Victoria Harbour. De dimsum worden naar aloude traditie met karretjes langs de tafel gereden en de klant kiest naar believen. Naast klassiekers als siu mai en har kow zijn ook minder bekende hapjes aan te bevelen. De dumplings gevuld met puree van sesam en pindanoten, en zeker ook de gestoomde aubergines met bonenpasta smaken weergaloos lekker.

City Hall Maxim’s Palace, Low Block, 7 Edinburgh Place (2de etage), City Hall, Central, +852 2521 1303 www.maxims.com.hk

VERFIJND EILANDRESTAURANT

Met de ferry van Central Pier 4 op Hong Kong Island bereik je in twintig minuten het groene eiland Lamma. Vlak aan de pier van Yung Shue Wan ligt Man Fung Seafood, niet het goedkoopste adres van het eiland, wel het meest verfijnde, met een ruime keuze aan kreeft, krab, schaal- en schelpdieren. Verse zeevruchten klaarmaken is dé kunst van de Kantonese keuken : sappig en perfect van textuur. Met wat gember, look of zwarte boontjes als natuurlijke smaakversterkers komt het zoet-zilte vlees het best tot zijn recht. We kiezen uit de waterbak een crystal crab van zo’n 800 gram die de chef met kleefrijst in een gietijzeren stoofpot op extreem hoog vuur kort laat garen. De bereiding voor twee personen kost 100 euro. Dat is duur, maar je krijgt een stevige portie met een unieke smaak.

Man Fung Seafood, 5 Main Street, Yung Shue Wan, Yung Shue Wan Ferry Pier, Lamma Island, +852 2982 0719.

LATE NAMIDDAG: DUMPLINGS ALS SPECIALITEIT

Din Tai Fung oogt als een fastfoodzaak, maar bewijst dat Chinezen ook voor een massa klanten topkwaliteit kunnen leveren. We proeven eerst van kleine aperitiefgerechtjes, zoals zacht bitter gepekelde pompoen met fijne sojasaus, gesneden komkommer verrijkt met chili en look, gelatineuze terrine van varkensvlees en pikante kippenteentjes… Gestoomde dumplings zijn hier evenwel dé specialiteit. Aanraders zijn de hapjes gevuld met krab en varkensvlees, en de uitstekende xiao long bao, een flinterdunne dumpling met varkensvlees en bouillon. Je eet die lekkernij met sojasaus, rijstazijn en verse gember. Ook bijzonder lekker zijn de elegante dimsum gevuld met garnaal en varkensvlees, die stoomgebakken op tafel verschijnen.

Din Tai Fung, Shop 3-9, GF, 68 Yee Woo Street, Causeway Bay, +852 3160 8998. www.dintaifung.com.hk

NOSTALGISCH THEEHUIS

Zo moet een theehuis er vier decennia geleden hebben uitgezien. Lin Heung Tea House ademt nostalgie en ‘georganiseerde chaos’ uit. De zaak opent om zes uur ’s ochtends. Voor de toerist is dat uiteraard veel te vroeg. Die komt tegen lunchtijd of in de late namiddag. Het theehuis biedt, bij een stevige pot thee, een rijk assortiment aan traditionele dim-sum, waaronder de bijzonder smakelijke egg cakes de populairste zijn. Laat u niet afschrikken door lawaai, stoomdampen of glibberige vloeren : wie couleur locale zoekt, moet dat erbij nemen. In de juiste stemming kom je alvast in de aanpalende wijk Sheung Wan, waar op straat gedroogde schildpadden, vogelnestjes, abalone, haaienvinnen, vers slangenvlees of andere specialiteiten worden aangeboden (onder meer in Wing Lok Street, Ko Shing Street en Des Voeux Road West).

Lin Heung Tea House, 160-164 Wellington Street, Central, +852 2544 4556

SNEL EN DEGELIJK

Voor een snelle maar verfijnde hap kun je naar de Crystal Jade-restaurants. Je vindt ze verspreid over de hele stad. Wij bezochten de vestiging in Kowloon, op Canton Road, een van de chique winkelstraten. Dagelijks reizen 65.000 Chinezen uit het vasteland naar Hongkong, voornamelijk om te winkelen. Ketens als Crystal Jade spelen met succes in op dat publiek. Hier proef je immers de specialiteiten uit het noorden van het land. Tot de signatuurgerechten behoren de xiao long bao-dumplings gevuld met varkensvlees en bouillon. Ook de handgemaakte la mian-noedels, op diverse wijze geserveerd, maken van Crystal Jade een succes. Reserveren is niet altijd mogelijk, maar je krijgt een volgnummer met indicatie van de wachttijd. Wie alleen is of met zijn tweeën, wordt wel gevraagd een tafel te delen.

Crystal Jade, La Mian Xiao Long Bao Shop 3328, 3F, Gateway Arcade, Harbour City, Canton Road, Kowloon, +852 2622 2699.

DINER: GEWELDIGE SMAKEN

De naam Hutong verwijst naar een oud steegje in Peking. Het uitzicht op de 28ste verdieping over Hong Kong Island is imponerend. Vooral bereidingen uit de provincie Szechuan maken hier de kaart uit. Het zijn veelal pikante stoof- en suddergerechten, alleen voor sterke magen. De uitbaters serveren daarom ook enkele lichte gerechten met een subtieler smakenpalet. Uit de voorgerechten kiezen we rauwe coquilles, gecombineerd met pomelo en munt. Dan volgen kort gegaarde mesheften, die extra body krijgen dankzij geraspte gember en gesnipperde sjalot. Ook licht en energiek is zachtgekookt krabvlees, gerold in daikon (Japanse radijs). Na deze milde ouverture verschijnen zachte pantserkrabbetjes, geserveerd in een schaal vol chilipepers. Gelukkig is er zacht aromatische jasmijnrijst om al dit geweld te counteren.

Hutong, 28ste verdieping, One Peking Road, Kowloon, +852 3482 8342, www.aqua.com.hk.

CREATIEF KANTONEES

Creatief Kantonees

De toerist bezoekt de volkse buurt Mong Kok vooral voor de markten en de eetstalletjes. Hier vind je ook Ming Court, in het fraaie Langham Placehotel. Chef-kok Tsang Chiu King bezorgde het restaurant twee Michelinsterren. Ming Court staat bekend om zijn creatieve gerechten, maar de chef serveert ook tradi-tionele bereidingen. We beginnen met een kleine portie heerlijk krokant vel van speenvarken. Het geroosterd buikspek is al van even hoge kwaliteit. Maar met een van zijn eigen creaties scoort de chef helemaal : de combinatie van tandbaarsfilet met een romige pasta van langoustines. De koppen van de langoustines worden daarbij gefrituurd geserveerd en kort gewokte paksoi verhoogt nog het smakenfeest. Authentieke Kantonese topkeuken.

Ming Court, 6de verdieping, Langham Place Hotel, 555 Shangai Street, Mong Kok, Kowloon, +852 3552 3300. www.hongkong.

langhamplacehotels.com

OP NIVEAU

Het prijzige Man Wah bevindt zich boven het Mandarin Oriental Hotel. Voor een halve pekingeend betaal je 33 euro. De eend kan men op diverse wijze laten bereiden. Wij laten het combineren met gelebonenpasta en pijnappelpitjes, geserveerd in een krokant slablad. Vooraf hebben we ons laten verleiden door verse abalone, een zeeslak die in de Chinese keuken hoog staat aangeschreven. Abalone verdraagt geen lange kooktijden, wij eten ze onder de vorm van sashimi, waardoor de fijne textuur en zachte smaak nog het best tot uiting komen.

Man Wah, 25ste verdieping, Mandarin Oriental Hotel, 5 Connaught Road, Central, +852 2825 4003. www.mandarinoriental.com/hongkong.

DOOR WILLEM ASAERT & FOTO’S JAN POELEMANS, ANTHONY ONG/ISOPIX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content